Donald Trump megnevezte alelnök-jelöltjét

A 39 éves ohiói szenátor, J.D. Vance lesz Trump jelöltje.

2024. 07. 15. 21:39
Day 1 - Republican Party presidential nominating convention
(FILES) US Senator JD Vance (R-OH) (L) shakes hands with former US President Donald Trump during an event at the East Palestine Fire Department in East Palestine, Ohio, on February 22, 2023. July 15, Trump announces Ohio Senator J.D. Vance as running mate (Photo by Rebecca DROKE / AFP)
Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Donald Trump a ma kezdődött Republikánus Nemzeti Konvención, az egyik legnagyobb billegő állam, Wisconsin fővárosában jelentette be, hogy a 39 éves ohiói szenátort, J.D. Vance lesz az alelnök-jelöltje. 

Hosszas mérlegelés és gondolkodás után, valamint sok más személy óriási tehetségét is figyelembe véve úgy döntöttem, hogy az Egyesült Államok alelnöki tisztségének betöltésére a legalkalmasabb személy J.D. Vance szenátor, Ohio nagyszerű államából 

– írta közösségi oldalán Donald Trump. 

Kifejtette, hogy „J.D. becsületesen szolgálta hazánkat a tengerészgyalogságnál, két év alatt Summa Cum Laude minősítéssel végzett az Ohio Állami Egyetemen, és a Yale jogi karán végzett, ahol a Yale jogi folyóirat szerkesztője és a Yale Jogi Veteránok Egyesületének elnöke volt. J.D. könyve, a „Hillbilly Elegy” nagy bestseller és film lett, mivel hazánk keményen dolgozó férfijait és nőit védelmezte. J.D. nagyon sikeres üzleti karriert futott be a technológia és a pénzügyek területén, 

és most, a kampány során erősen összpontosítani fog azokra az emberekre, akikért olyan nagyszerűen harcolt, az amerikai munkásokra és farmerekre Pennsylvaniában, Michiganben, Wisconsinban, Ohióban, Minnesotában és messze azon túl

– írta Trump, és hozzátette, 

 Alelnökként J.D. továbbra is harcolni fog az Alkotmányunkért, kiáll a katonáink mellett, és mindent megtesz azért, hogy segítsen nekem, hogy AMERIKA ÚJRA NAGYON NAGY legyen. Gratulálunk J.D. Vance szenátornak, feleségének, Usha-nak, aki szintén a Yale jogi karán végzett, és három gyönyörű gyermeküknek. MAGA2024!

Vance Ohióból származik, egy egykori csatatérállamból, amelyet a volt elnök a 2016-os és a 2020-as választásokon is kényelmesen megnyert. 

A szenátor jelölése várhatóan erősíteni fogja Trumpot a munkásosztálybeli demokraták körében, különösen a rozsdaövezetben, akik egyébként Biden elnök támogatói lehettek volna 

mondta több szakértő is a Fox News amerikai televíziós hálózatnak.

Joe Biden Vance jelölésére úgy reagált egy, a közösségi médiában közzétett adománygyűjtő felhívásában azt írta: 

A következő a helyzet J.D. Vance-szel kapcsolatban. Sokat beszél a dolgozó emberekről. De most ő és Trump meg akarja emelni a középosztálybeli családok adóját, miközben további adócsökkentéseket szorgalmaz a gazdagok számára. Nos, én ezt nem szándékozom hagyni – hangsúlyozta az Egyesült Államok jelenlegi elnöke.

Biden kampányának elnöke, Jen O'Malley Dillon egy nyilatkozatban azzal érvelt, hogy „Trump azért választotta J. D. Vance-t jelöltjelöltjének, mert Vance azt fogja tenni, amit Mike Pence január 6-án nem tenne: hajlongani fog, hogy segítse Trumpot és szélsőséges MAGA-programját, még akkor is, ha ez a törvények megszegésével jár, és nem számít, hogy milyen károkat okoz az amerikai népnek.”

Vance munkásosztálybeli családban nőtt fel egy délnyugat-ohiói kisvárosban. Szülei elváltak, amikor kicsi volt, és mivel édesanyja évekig drog- és alkoholfogyasztással küzdött, Vance-t részben anyai nagyszülei nevelték.

A középiskola elvégzése után Vance bevonult az amerikai tengerészgyalogsághoz, és az iraki háborúban szolgált. Később az Ohio Állami Egyetemen végzett, majd a Yale Egyetemen szerzett jogi diplomát. A Cincinnatiben élő Vance a jogi egyetem után San Franciscóba költözött, és egy olyan kockázati tőkebefektető cégnél dolgozott, amelynek tulajdonosa Peter Thiel milliárdos kockázati tőkés, aki később Vance 2020-as sikeres szenátusi kampányának egyik fő pénzügyi támogatója lett – írja a Fox News. 

A szenátusi jelöltség előtt Vance akkor kapott országos figyelmet, amikor megírta a  „Hillbilly Elegy” című könyvét, amely a felnőtté válásról szól egy nehéz helyzetben lévő gyárvárosban, és az Appalache Kentuckyban való gyökereit is bemutatta. A könyv a New York Times bestsellerévé vált, és Netflix-film is készült belőle. 

A történet rávilágított sok munkásosztálybeli amerikai értékrendjére, akik Trump politikájának támogatóivá váltak.

Vance egyébként Trump éles hangú kritikusa volt, amikor a volt elnök először indult a az elnökségért. 

Végül azonban Trumpot támogatta, dicsérte a volt elnök Fehér Házban töltött idejét, és egy 2021-es Fox News-interjúban bocsánatot kért Trump korábbi bírálataiért.

Trump a 2022-es választáson támogatta Vance-t, ami segítette a győzelmét. „Nézze, tévedtem Donald Trumppal kapcsolatban. Nem gondoltam, hogy jó elnök lesz belőle” – mondta Vance a Fox News műsorvezetőjének, Bret Baier-nek egy múlt havi interjúban. „Nagyszerű elnök volt, és ez az egyik oka annak, hogy olyan keményen dolgozom azért, hogy biztosítsam a második ciklusát”.

A szenátusban Vance volt az egyik leghangosabb támogatója Trump „Amerika az első” programjának, és élesen ellenezte az Ukrajnának nyújtott amerikai segélyeket.

Az alelnökjelölt közeli barátja egyébként Donald Trump Jr., és úgy tűnik, az idősebb Trumo is barátságot kötött Vance-szel – írja a Fox News. 

Borítókép: JD Vance amerikai szenátor kezet ráz Donald Trump volt amerikai elnökkel egy rendezvényen (Fotó: AFP/Rebecca DROKE)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.