Így nézhet ki a második Trump-elnökség külpolitikai stratégiája

Az elhibázott külpolitika beláthatatlan károkat okozott az Egyesült Államoknak. Ha Donald Trump volt amerikai elnök, a republikánusok elnökjelöltje győz a novemberi amerikai elnökválasztáson, fordulat kövezhet az ország külpolitikájában.

Forrás: The National Interest2024. 07. 31. 13:09
Donald Trump volt amerikai elnök, a Republikánus Párt elnökjelöltje és alelnökjelöltje, J. D. Vance ohiói szenátor (Fotó: MTI/EPA/Justin Lane)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Válaszúthoz érkezett az amerikai külpolitika. Ha a demokraták valószínű elnökjelöltje, Kamala Harris jelenlegi alelnök kerül hatalomra, ő valószínűleg az elhibázott washingtoni külpolitika hagyományait folytatja majd. Ha viszont a republikánusok jelöltjét, Donald Trump volt amerikai elnököt választják meg novemberben, az fordulatot hozhat az Egyesült Államok és a világ többi részének viszonyában.

Donald Trump volt amerikai elnök, a Republikánus Párt elnökjelöltje és J. D. Vance ohiói szenátor, alelnökjelölt
Donald Trump volt amerikai elnök, a Republikánus Párt elnökjelöltje és J. D. Vance ohiói szenátor, alelnökjelölt (Fotó: MTI/EPA/Justin Lane)

Washington katasztrofális hibák sorát követte el, és elvesztegette a hidegháború megnyerésével kialakított politikai tőkét – mutatott rá a The National Interest amerikai nemzetbiztonsági és külpolitikai portálon megjelent írásában Greg R. Lawson elemző. Ezek a hibák megrendítették az Egyesült Államok globális pozícióját, és semmibe vették az amerikai középosztály érdekeit. 

A Trump–Vance-kormányzat viszont új, realista megközelítést hozhat az amerikai külpolitikába, de több kül- és belpolitikai kihívást is kezelnie kell, hogy valós fordulatot tudjon elérni.

A washingtoni elit több területen is kudarcot vallott az elmúlt időszakban. Ezek közül az egyik legsúlyosabb a határbiztonság elhanyagolása volt, amely nemcsak aláásta az állam szuverenitását és óriási terhet rótt a szociális szolgáltatásokra, de a kábítószerek – köztük újabban a fentanil – hatalmas mértékű beáramlását és ezzel több százezer amerikai halálát okozta.

Mint arról beszámoltunk, Donald Trump már első elnöksége idején sikeresen fékezte meg az illegális migrációt a Egyesült Államok déli határán, idei kampányában pedig e munka folytatása mellett tömeges kitoloncolásokat helyezett kilátásba.

A szabadkereskedelmi politika erőltetésével a demokrata kormányzat veszélybe sodorta a középosztálybeli amerikaiak, különösen a Középnyugat ipari régióiban élők megélhetését. E réteg számára új reményt jelenthetne Trump alelnöke, J. D. Vance, aki nem csupán testközelből ismeri a térség problémáit (nagy sikerű könyvet is írt róla), de amennyiben felhatalmazást kap a választóktól, valószínűleg a protekcionista iparpolitikát képviseli majd Washingtonban.

Ráadásul Washington az orosz biztonsági aggályok elhanyagolásával Kína karjaiba lökte Oroszországot, a Közel-Keleten pedig meggondolatlan kalandokba bocsátkozott, és az államok berendezkedésének megváltoztatására tett törekvésekkel destabilizálta a régiót – sorolja a problémákat az elemzés.

Egy esetleges Trump–Vance-kormányzat világos alternatívát kínálhat a fenti kihívásokra, amire nagy szüksége lenne az Egyesült Államoknak. Lawson írása hat fő területet azonosít, amelyekben a republikánus adminisztráció fordulatot hozhat az amerikai külpolitikában.

  • Először is az Egyesült Államok nem lehet többé a világ rendőre, ehelyett arra kell ösztönöznie az európai NATO-tagországokat, hogy növeljék védelmi kiadásaikat. 
  • Másodszor újra kell kalibrálni az Oroszországgal való kapcsolatokat. 
  • Harmadszor korlátozni kell az Egyesült Államok közel-keleti szerepvállalását, de úgy, hogy közben továbbra is megadja Izraelnek a szükséges segítséget a Hamász ellen, illetve ellensúlyozni tudja Irán ambícióit.
  • Negyedszer az Egyesült Államoknak fel kellene karolnia Indiát, hiszen az ország erőteljes ellensúlyt jelenthet Kínával szemben a délkelet-ázsiai térségben.
  • Ezzel párhuzamosan szükség van a Japánnal való kapcsolat megerősítésére is.
  • Végül, de nem utolsósorban nem szabad hagyni, hogy Kína megtámadja Tajvant, és ezáltal megszerezze az ellenőrzést a csúcstechnológiás félvezetők gyártása felett.

Ezen irányváltás azonban csak akkor lehet sikeres, ha párhuzamosan belpolitikai változások is kísérik. Ezek közül a legfontosabb egy olyan energiastratégia kialakítása, amely – az Egyesült Államok bőséges természetierőforrás-készletét kihasználva – megfizethető villamos energiát biztosít mind az ipar, mind a polgárok számára.

A Kínától való függőség csökkentése érdekében szükség van a kritikus ellátási láncok áthelyezésére, a bányászat és a finomító kapacitások növelésére. Ahhoz, hogy az Egyesült Államok megőrizhesse technológiai fölényét, növelni kell az élvonalbeli kutatás-fejlesztés kormányzati támogatását. Ezzel párhuzamosan fokozni kell az amerikai munkaerő versenyképességét például a technológiai szektorban, az ipar egyes területein pedig deregulációra van szükség.

Borítókép: Donald Trump volt amerikai elnök, a Republikánus Párt elnökjelöltje és alelnökjelöltje, J. D. Vance ohiói szenátor (Fotó: MTI/EPA/Justin Lane)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.