Brüsszelben máris rettegnek Trump alelnökjelöltjétől

Pánikol a brüsszeli elit, miután Donald Trump volt amerikai elnök bejelentette alelnökjelöltjét az idei amerikai elnökválasztáson. J. D. Vance következetesen ellenez minden további támogatást Ukrajna számára.

Forrás: Politico2024. 07. 16. 15:01
J. D. Vance ohiói szenátor, Donald Trump volt amerikai elnök, republikánus elnökjelölt alelnökjelöltje
J. D. Vance ohiói szenátor, Donald Trump volt amerikai elnök, republikánus elnökjelölt alelnökjelöltje (Fotó: MTI/EPA/Allison Dinner)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legtöbb európai politikus már eddig is pánikolt, ahogy egyre valószínűbbé vált Donald Trump volt amerikai elnök újraválasztása. A republikánusok alelnökjelöltjének, J. D. Vance ohiói szenátornak a személye azonban ha lehet, még mélyebb szorongásba taszította a háborúpárti brüsszeli elitet.

Donald Trump volt amerikai elnök, a Republikánus Párt elnökjelöltje és alelnökjelöltje, J. D. Vance ohiói szenátor
Donald Trump volt amerikai elnök, a Republikánus Párt elnökjelöltje és alelnökjelöltje, J. D. Vance ohiói szenátor (Fotó: MTI/EPA/Justin Lane)

Egy magas rangú uniós tisztviselő szerint Vance kinevezése „katasztrófa” Ukrajna számára – írja a Politico brüsszeli hírportál, megjegyezve, hogy az ohiói szenátornak központi szerepe volt az Ukrajnának szánt segélyről szóló javaslat januári elutasításában.

A brüsszeli portál azt is felrója az alelnökjelöltnek, hogy a februári Müncheni Biztonsági Konferencián nem találkozott a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Dmitro Kuleba külügyminiszter vezette ukrán küldöttséggel.

„Nem gondoltam, hogy bármi újat megtudnék” – indokolt akkor Vance, hozzátéve, hogy többször találkozott már az ukrán vezetéssel.

A republikánusok alelnökjelöltje többször hangoztatta, hogy az Egyesült Államoknak hiányzik a gyártási kapacitása ahhoz, hogy támogassa az orosz–ukrán háborút.

Egyszerűen nincs meg a gyártási kapacitásunk ahhoz, hogy a végtelenségig támogassunk egy szárazföldi háborút Kelet-Európában. És úgy gondolom, hogy a vezetők feladata, hogy ezt a lakosságuk számára artikulálják

– fogalmazott Vance egy februárban Müncheni Biztonsági Konferencián a Politicónak adott interjúban.

A konferencia résztvevőinek nagy részét annyira áthatja a Putyin-ellenes szemlélet, hogy nem tudnak racionálisan gondolkodni a stratégiáról és a konfliktusról – mondta egy másik, szintén Münchenben, a The European Conservative számára adott interjúban. „Az, hogy nem szeretem Putyint nem egy külpolitikai vízió” – tette hozzá a szenátor.

Ukrajna számára nem a republikánusok jelentik a kihívást, hanem a matek: a drákói toborzási szabályok ellenére sem tudnak elegendő katonát a frontra küldeni – írta a The New York Times amerikai napilapban megjelent véleménycikkében.

Az Ukrajnával kapcsolatos hozzáállása azonban nem az egyetlen „vádpont” J. D. Vance ellen a brüsszeli fősodor szemében. Felróják neki, hogy kritizálta az európai NATO-tagországokat, amiért még mindig nem költenek eleget védelemre.

Donald Trump alelnökjelöltje bejelentésekor kiemelte Vance-nek az amerikai munkásokért végzett munkáját, márpedig az európai politikusoknak az ohiói szenátor iparpolitikával kapcsolatos véleménye sincs ínyére. Attól tartanak, hogy Vance túlságosan protekcionista nézetet képvisel majd, miközben Brüsszel épp a kereskedelmi kapcsolatok fejlesztésére törekedne az Egyesült Államokkal. 

Borítókép: J. D. Vance ohiói szenátor, Donald Trump volt amerikai elnök, republikánus elnökjelölt alelnökjelöltje (Fotó: MTI/EPA/Allison Dinner)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.