Így tüntettek a besokallt spanyolok a turisták miatt + videó

Ezúttal a baleár-szigeteki Mallorcán vonultak utcára az emberek, hogy fenntarthatóbb turisztikai modellt követeljenek.

2024. 07. 22. 19:42
Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tízezrek tüntettek hétvégén Mallorcán a tömegturizmus ellen. A szervezők szerint ötvenezren, a rendőrség szerint húszezren vonultak utcára vasárnap a spanyol sziget fővárosában, Palma de Mallorcán, hogy tiltakozzanak az állandó túlzsúfoltság, a fizetések csökkenése, az albérleti díjak emelkedése, valamint az életminőség romlása ellen. A demonstráció a „Szabjunk határokat a turizmusnak” szlogen alatt zajlott le, és több mint száz társadalmi csoport, illetve mozgalom hívta össze. 

Pere Joan Femenia, az egyik ilyen platform szóvivője úgy fogalmazott, hogy ideje az asztalra csapni és átalakítani Spanyolország turisztikai modelljét, mivel már nemcsak arról van szó, hogy nyáron elárasztják Mallorca strandjait a külföldi turisták, hanem a túlzsúfoltság egész évben érezhető a szigetcsoport összes tagján. 

A tiltakozás célja az irányváltás. Az embereknek elege van abból a gazdasági modellből, amely nem veszi figyelembe azokat a problémákat, amelyeket a turizmus okoz a lakosoknak

– magyarázta Femenia, majd hozzátette, hogy konkrét intézkedéseket javasoltak a kormánynak. Ezek között megemlítette a repülőjáratok érkezésének korlátozását (csak az elmúlt hétvégén közel ötezer járat fordult meg a Baleár-szigetek három repterén), az autóbérlések és a turisztikai ingatlanok kiadásának korlátozását, valamint a nem a szigeteken élők részéről kezdeményezett házvásárlások ellenőrzését. 

A helyi spanyol lakosság véget akar vetni annak a fenntarthatatlan modellnek, ami egy év leforgása alatt húszmillió turista látogatását ösztönzi, miközben ők maguk már gyakorlatilag nem tudnak ingatlant vásárolni, sem bérelni a szigeteken, ugyanis szinte minden ingatlan a külföldiek vagy olyan spanyolok kezében landol, akik rövid távra, turisztikai célból adják ki lakásaikat és ezzel az egekbe emelik az árakat.

Az egyik tüntető, Pere feldúltan arról panaszkodott az EFE hírügynökségnek, hogy azért vesz részt a megmozduláson, mert elege van a turistákból, és szeretné, ha végre a józan ész dominálna és a döntéshozók belátnák, hogy túl sokan érkeznek a szigetekre. 

Egy fiatal tanár, Albert úgy fogalmazott, hogy Palma de Mallorca teljesen élhetetlenné vált, és az aggasztja a legjobban, hogy neki, mint tősgyökeres mallorcainak, lesz-e még valaha lehetősége arra, hogy saját lakást vegyen a szigeten miután elmondása szerint másodrendű állampolgár lett a saját otthonában. 

Egy másik palmai lakos, a 61 éves Toni azt nyilatkozta, hogy korábban Mallorca egy turistaparadicsom volt, de ez a mostani már nem turizmus, hanem invázió, ami miatt a helyiek sarokba szorítva érzik magukat, és ott tartanak, hogy szinte egész évben be sem tudják betenni a lábukat a saját strandjaikra. 

A Baleár-szigetek fővárosában nem ez volt az első megmozdulás a tömegturizmus ellen. Május 25-én szintén több ezer lakó tüntetett, hogy felhívja a figyelmet az állandó túlzsúfoltság negatív hatásaira. A Baleár-szigetek döntéshozói egyetértenek abban, hogy egy fenntarthatóbb turisztikai modell felé szükséges elmozdulni, ami nagyobb tiszteletet biztosít nemcsak a spanyoloknak, hanem a környezetnek is. A konzervatív Néppárt (PP) a közelmúltban el is indított egy politikai és társadalmi fórumot a probléma elemzésére és konkrét megoldási javaslatok előterjesztésére.

Spanyolországon belül nem csak a baleár-szigetekiek tüntetnek a túl sok külföldi turista ellen. Az elmúlt hetekben több tüntetés zajlott le a Kanári-szigeteken, Barcelonában, Andalúziában és a Costa Blanca egyre felkapottabb nyaralóparadicsomában, Alicantéban is.

Borítókép: Tömegek tüntették a turisták miatt Spanyolország-szerte (Fotó: AFP/Jaime Reina)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.