Kihallgatják Pedro Sánchez spanyol kormányfőt felesége korrupciós ügyében + videó

A szocialista (PSOE) miniszterelnököt a jobboldali Vox kezdeményezésére tanúként idézte be a bíróság. Pártja fellebbezni készül a kihallgatás ellen.

2024. 07. 23. 18:25
Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tanúként hallgatják ki a szocialista spanyol kormányfőt felesége korrupciós ügyében. Pedro Sánchezt a jobboldali Vox kezdeményezésére július 30-ra idézte be a bíró. Santiago Abascal pártvezető az X-en azt írta, hogy a spanyolok nem ilyen miniszterelnököt érdemelnek és pártja betartja, amit a választópolgároknak ígért.

„Megteszünk mindent, ami tőlünk telik, és az összes rendelkezésre álló erőforrást felhasználjuk annak érdekében, hogy leszámoljunk a spanyol történelem legkorruptabb kormányával” – fogalmazott Abascal.

Sánchez feleségét, Begona Gomezt a jobboldali Manos Limpias (Tiszta kezek) nevű szervezet jelentette fel, mert felvetődött, hogy az elmúlt években visszaélt pozíciójával és állami szerződésekhez, illetve támogatásokhoz segített hozzá olyan vállalkozókat és cégeket, akik a személyes kapcsolatrendszerének tagjai. Az ügyben érintett lehet az Air Europa légitársaság, valamint a Madridi Complutense Egyetem egyik tanszéke, sőt európai uniós források is. Utóbbi miatt az Európai Ügyészség is bekapcsolódott a vizsgálatba. Gomez múlt pénteken megjelent ugyan a bíróságon, de nem volt hajlandó vallomást tenni. 

A bíró ugyanakkor már gyanúsítottként hallgatta ki Juan Carlos Barrabés vállalkozót, aki elmondta, hogy többször tárgyalt üzleti ügyben Gomezzel, sőt háromszor a kormánypalotában találkoztak. Állítása szerint ezeken az összejöveteleken a kormányfő is részt vett.

A Voxos Jorge Buxadé közölte, hogy azért kezdeményezték Sánchez kihallgatását, mert miniszterelnökként kötelessége elmagyarázni, hogy mi is történt körülötte az elmúlt években, valamint be kell számolnia a Barrabés által említett találkozók témáiról is.

A szocialista párt (PSOE) azonban politikai támadásként értelmezi a Vox lépését és fellebbezni készül ellene, ahogy azt Begona Gomez ügyvédje is megtette kedd reggel. A kormánypárt úgy véli, hogy az egész ügy indokolatlan, hamis hírekre épül, politikai indíttatású és jogalap nélküli, a Néppárt (PP) és a VOX pedig csak politikai előnyt akar belőle kovácsolni, amit az egy évvel ezelőtti választásokon – szerintük – nem értek el. Hozzátették: remélik, hogy az igazságosság végül győzni fog és a jobboldal nem éri el a célját.

Mivel a törvények lehetőséget biztosítanak rá, Pedro Sáncheznek nem kell majd személyesen megjelennie a bíróságon, tanúvallomását a kormánypalotában veszik fel, ahová az ügyet vizsgáló Juan Carlos Peinado személyesen látogat el. A bíró Sánchez beidézésével azonos időben bejelentette azt is, hogy a Madridi Complutense Egyetem egyik rektorának státusát tanúról gyanúsítottá változtatta a Gomez-ügyben. Őt a kormányfő előtt egy nappal, július 29-én hallgatja majd ki. 

Borítókép: Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök megütheti a bokáját a felesége botránya miatt (Fotó: AFP/Javier Soriano)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.