Tusk dühös, büntetőhadjáratba kezdett, miután megbukott az abortusz liberalizálását célzó javaslat

Felvetődik a kérdés, hogy a lengyel miniszterelnöknek egyáltalán megvan-e a szükséges többsége a parlamentben. Donald Tusk tisztogatásba kezdett, több emberét is menesztette, mert nem vettek részt a szavazáson. Tüntettek is a kormány ellen Varsóban.

2024. 07. 24. 7:57
Varsó, 2024. július 23. Tüntetõk tiltakoznak az abortusz liberalizálását célzó baloldali törvénymódosító javaslat elutasítása ellen a lengyel parlamenti alsóház, a szejm épülete elõtt Varsóban 2024. július 23-án. A Baloldal frakciója által benyújtott tervezet a terhesség 12. hetéig engedélyezte volna a terhesség megszakítását, és törölte volna a jelenlegi törvénybõl azokat az elõírásokat, amelyek értelmében szabadságvesztéssel büntethetõ az az orvos, aki a törvény által nem engedélyezett esetekben végrehajtja az abortuszt, illetve aki erre rábeszéli a várandós nõt. MTI/EPA-PAP/Rafal Guz Fotó: Rafal Guz
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Donald Tusk lengyel miniszterelnök kedden menesztette fejlesztési és technológiai miniszterhelyettesét, miután elutasította korábbi szavazásán a lengyel parlament alsóháza (szejm) az abortuszt szabályozó előírások liberalizálását célzó, a Baloldal frakciója által előterjesztett törvénymódosító javaslatot.

TUSK, Donald
Donald Tusk lengyel miniszterelnök beszél a Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel tartott sajtóértekezleten, miután kétoldalú biztonsági megállapodást írtak alá a varsói kormányfői hivatalban 2024. július 8-án, az Ukrajna elleni orosz háború harmadik évében (Fotó: MTI/EPA/PAP/Rafal Guz)

A 460 fős szejmben a jelen lévő képviselők közül 215-en a tervezet elfogadása mellett szavaztak, 218-an ellenezték annak elfogadását, és ketten tartózkodtak. A fő ellenzéki párt, a Jog és Igazságosság frakcióján, valamint a szintén ellenzéki Konföderáción kívül elutasította a tervezetet a kormánykoalíciós Lengyel Parasztpárt (PSL) 24 képviselője is. A PSL négy tagja támogatta a jogszabály-módosítást, a párt egy képviselője tartózkodó voksot adott le – írta meg az MTI.

A Baloldal által benyújtott tervezet a terhesség 12. hetéig engedélyezte volna a terhesség megszakítását, és törölte volna a jelenlegi törvényből azokat az előírásokat, amelyek értelmében szabadságvesztéssel büntethető az az orvos, aki a törvény által nem engedélyezett esetekben végrehajtja az abortuszt, illetve aki erre rábeszéli a várandós nőt. Maguk a terhességmegszakításon átesett nők a jelenlegi előírások szerint sem büntethetők.

A lengyel alkotmánybíróság 2020-as döntése szerint az abortusz csak az első két esetben megengedett.

Donald Tusk példátlan dühbe gurult, amiért nem sikerült átvinnie a lengyel törvényhozáson az abortusz legalizálását célzó javaslatot. A most menesztett Waldemar Sługocki egyike volt azoknak, akik a miniszterelnök által vezetett koalícióból nem vettek részt a szavazásban. A Politico brüsszeli hírportál szerint egy régóta tervezett egyesült államokbeli útra hivatkozva maradt távol a voksolástól a politikus. Tusk a lépésével kapcsolatban egyértelműen fogalmazott. Meg akarta büntetni a távolmaradó emberét.

Fegyelem szükséges a koalícióban, hogy ne legyen rajta repedés

 – figyelmeztetett Tusk, aki attól retteg, hogy elveszíti hatalmát. 

A miniszterelnök pártjának három tagja nem vett részt a parlamenti szavazáson, Sługocki, Krzysztof Grabczuk és Roman Giertych. Grabczukot felmentették, mert kórházban volt, de Giertychot is elérte a kormányfő bosszúja. Eltávolították a parlamenti posztjáról.

A Politico szerint Donald Tusk nehéz helyzetben van, a legsúlyosabb politikai kudarc előtt áll, amióta lengyel miniszterelnök lett, mivel nem tudta átvinni az egyik legnagyobb kampányígéretét, az abortusz liberalizálását.

Ez komoly fejfájást okoz Tusknak. A brüsszeli hírportál cikke úgy fogalmaz: felvetődik a kérdés, hogy megvan-e a szükséges többsége a miniszterelnöknek a kulcsfontosságú reformjai végrehajtásához. 

Tüntetők tiltakoznak az abortusz liberalizálását célzó baloldali törvénymódosító javaslat elutasítása ellen a lengyel parlamenti alsóház, a szejm épülete előtt Varsóban 2024. július 23-án. (Fotó: MTI/EPA-PAP/Rafal Guz)
Tüntetők tiltakoznak az abortusz liberalizálását célzó baloldali törvénymódosító javaslat elutasítása ellen a lengyel parlamenti alsóház, a szejm épülete előtt Varsóban 2024. július 23-án (Fotó: MTI/EPA-PAP/Rafal Guz)

A kormányfő fejfájását csak fokozza, hogy kedd este mintegy ezer dühöngő tüntető gyűlt össze a parlament előtt, hogy a nyomást fokozva követeljék kormányuktól választási ígéreteik teljesítését.

Mi a f…szt gondoltak, hogy mi fog történni: hogy feladjuk? B…szd meg!

 – üvöltötte a színpadról az esemény főszervezője.

Az, hogy képtelenség beváltani kulcsfontosságú és könnyen teljesíthető kampányígéreteket – abban az értelemben, hogy nem igényelnek jelentős költségvetési kiadást – a kormány gyengeségét mutatja. A kabinet nem tudja beváltani, amit ígért, a koalíció figyelmen kívül hagyja a női szavazóit

– mondta Joanna Adamczyk, a tüntetés egyik résztvevője.

Tusk kormánya is belebukhat az abortusz kérdésébe?

A nagy kérdés az: mi történik ezután, különösen, ha a koalíciós többség nehezen biztosítható egy ilyen kérdés esetében is – írja a Politico. A baloldal a múlt héten azt közölte, hogy ismét szavazásra bocsátja a javaslatot, remélve, hogy az ellenzéki képviselők távolmaradása és a támogatók nagyobb eltökéltségének szerencsés egybeesése révén az most átcsúszhat.

Ha azonban ez a hazárdjáték be is jönne, a javaslatot szinte biztosan megvétózza Andrzej Duda elnök. Tusk a maga részéről kedden kijelentette, hogy szomorú a szavazás sikertelensége miatt, és új iránymutatást fog kidolgozni arra vonatkozóan, hogy az ügyészek miként kezeljék az abortusszal kapcsolatos ügyeket.

Nagyon rosszul érzem magam, hogy nem találtam érveket, amelyekkel meggyőzhetném azokat, akik másként szavaztak, mint én. Személy szerint mindent megteszek azért, hogy a lengyelországi nők tiszteletben és szabadnak érezzék magukat. De felelősnek érzem magam mindenért, ami ma az országban történik, beleértve a [kormányzó] koalíción belül is. Ha azt hallom, hogy kudarcot vallottam ebben az ügyben, akkor igen, joguk van ezt elhinni

– ismerte el bukását a politikus.

Borítókép: Tüntetők tiltakoznak az abortusz liberalizálását célzó baloldali törvénymódosító javaslat elutasítása ellen a lengyel parlamenti alsóház, a szejm épülete előtt Varsóban 2024. július 23-án (Fotó: MTI/EPA-PAP/Rafal Guz)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.