Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Új rekordot döntött a német fegyverexport

Oroszország ukrajnai háborúja és Szaúd-Arábiába irányuló megnövekedett eladásai hozzájárultak ahhoz, hogy a német fegyverexport elérje a 7,48 milliárd eurót az év első felében.

2024. 07. 02. 5:05
Ukrajna, 2024. június 25.
Az ukrán 43. tüzér dandár katonái 203 milliméteres lövedéket töltenek egy 2SZ7-es Pion önjáró lövegbe, mielõtt az orosz állásokat lövik a kelet-ukrajnai Donyecki területen húzódó fronton 2024. június 24-én.
MTI/AP/Jevhen Maloletka
Fotó: MTI/AFP/Jevhen Maloletka
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A németországi fegyverexport harminc százalékkal nőtt 2024 első hat hónapjában az előző év azonos időszakához képest − derült ki a Gazdasági Minisztérium adataiból. Január 1. és június 18. között a kormány legalább 7,48 milliárd euró (8,01 milliárd dollár) értékű teljes fegyverexportot hagyott jóvá − írta az adatokra hivatkozva a Deutsche Welle német lap

A tárca adatai szerint június 18-án az export már elérte a 2023-as teljes kivitel hatvan százalékát. Ha a tendencia az év hátralévő részében folytatódik, a fegyvereladások összértéke új rekordot fog elérni.

Németország fegyverexportja már tavaly is történelmi csúcsot ért el, 12,2 milliárd eurót, főként az Ukrajnával szembeni kötelezettségvállalások miatt. A tavaly kiadott exportengedélyekből mintegy 6,44 milliárd euró háborús fegyverekre, 5,76 milliárd euró pedig egyéb katonai felszerelésekre, köztük páncélozott járművekre irányult. Az idei első félévi export közel kétharmada rekordra, 4,88 milliárd euróra növekedve pedig Ukrajnába került.

A konfliktus első évében Berlin 2,24 milliárd euró értékű fegyverszállítást hagyott jóvá Kijevnek, beleértve a légvédelmi rendszereket és a nehéztüzérséget. 

Tavaly 4,4 milliárd euróra nőtt az ukrajnai exportengedélyek összege, a Leopard 2 harckocsikra vonatkozó kötelezettségvállalás mellett. 

Németország az Egyesült Államok után Ukrajna második legnagyobb fegyverszállítója. A háború kezdete óta Németország 10,2 milliárd eurós katonai segélyt ajánlott Kijevnek a Kieli Világgazdasági Intézet (IfW Kiel) Ukrajna Support Trackerje szerint, bár nem mindegyiket fegyverek formájában.

Az adatok szerint a másik négy ország, amely a legjobb ötben kapott német fegyvereket, Szingapúr 1,21 milliárd, India 153,75 millió, Szaúd-Arábia 132,48 millió és Katar százmillió euróval. Rijád azután tért vissza a legjobb öt közé, hogy Berlin tavaly júliusban enyhítette az Öböl-menti királyságba irányuló fegyverexportra vonatkozó korlátozásokat. A tárca hangsúlyozta, hogy a királyság jóváhagyása más NATO- vagy EU-partnerekkel közös projektekhez kapcsolódik.

A minisztérium adatait Sevim Dagdelen német parlamenti képviselő kérésére hozták nyilvánosságra a baloldali populista Sahra Wagenknecht Szövetségtől, amelyet januárban alapított az azonos nevű, exbaloldali politikus. Az eredményeket a német DPA hírügynökség tette közzé. Dagdelen „felelőtlenségnek” minősítette a „háborús és válságövezetekbe” irányuló megnövekedett fegyverexportot, és azzal vádolta Scholz koalícióját, hogy megszegte választási ígéreteit. Wagenknecht a múlt héten figyelmeztette a német parlament alsóházát, a Bundestagot, hogy a koalíció fegyverexportpolitikája „lépésről lépésre egy nagy európai háborúba vezethet bennünket”.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.