Élő közvetítés
Hollandia
ÉLŐ
Törökország

Visszanyal a fagyi, a dollár issza meg a szankciók levét

A szankciók a dollár mint globális valuta megszűnéséhez vezethetnek – véli Andrej Melnicsenko orosz oligarcha, akivel Tucker Carlson amerikai jobboldali véleményvezér készített interjút. Melnicsenko szerint a világnak „multipolárissá” kell válnia, ahol az országoknak lehetőségük lesz több „szuperhatalommal” együttműködni.

2024. 07. 04. 7:44
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szankciók a hagyományos globális intézmények, például az amerikai dollárt használó kereskedelem bukásához vezetnek – mondta Andrej Melnicsenko. Az egyik leggazdagabb orosz az amerikai Tucker Carlsonnak adott interjút. A Bloomberg Billionaires Index szerint az év eleje óta az Eurochem és a SUEK társalapítója, Andrej Melnicsenko gyarapodott a legjelentősebben az orosz üzletemberek közül, 5,76 milliárd dollárral és ezzel a vagyona 24,6 milliárd dollárra emelkedett.

Melnicsenko megjegyezte, hogy például Kína külkereskedelmének több mint ötven százaléka nem dollárban folyik, holott 12 évvel ezelőtt ez a valuta körülbelül kilencven százalékot tett ki.

Oroszországban a dollár volt a domináns valuta a külső exporttranzakciókban. Ma annak 14 százalékát teszi ki. A helyzet nagyjából ugyanaz, és ugyanez a folyamat zajlik más országokban is. Tehát ez lesz az egyik fő következménye. Általánosságban úgy gondolom, hogy a dollár elveszíti domináns világvaluta pozícióját

 – mondta az üzletember.

Az ellene bevezetett szankciókról az interjúban úgy fogalmazott, hogy „egy nagyobb konfliktus járulékos kárának” tartja magát.

Az üzletember szerint a helyzet „egy többpólusúnak mondható világ felé” halad, amikor „legalább két szuperhatalom” lesz. 

Tegyük fel, hogy a helyzet, amelyről beszélünk, nem haladja meg az eszkaláció ezen szintjét. Tegyük fel, hogy megtörténik valami csoda, ami a világot arra készteti, hogy ezt enyhítse. Fokozatosan, nagyon lassan egy új rend kezd kialakulni

 – húzta alá.

Melnicsenko két lehetséges forgatókönyvet nevezett meg a helyzet tíz éven belüli alakulására. Az első a „hidegháborús ciklushoz” való visszatérést javasolja, ahol „csak két szereplőből álló verseny” van: 

Mondjuk az Egyesült Államok van az egyik oldalon, Kína a másikon.

Szerinte ez egy veszélyes világ lenne, amely nem lenne túl stabil, mert egyszerűen megismétlődne az, amit már láttunk.

Egy másik forgatókönyv szerint más országok is képesek lennének együttműködni mindkét nagyhatalommal, azaz biztonsági megállapodásokat kötnének, „mindkét oldalon befektetéseik lennének, mindkét féllel kapcsolataik lehetnek”. Ha egyre több ilyen ország lesz – folytatja az üzletember –, stabilabbá válik a világ.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pixabay, geralt)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.