A kurszki betörés után mit tesz Ukrajna?

Ukrajna kurszki akciója meglepte Oroszországot, de Kijevnek nehéz taktikai döntéseket kell hoznia arról, hogy mikor és hogyan vonuljon vissza, írja a The Times.

Forrás: The Times2024. 08. 20. 9:23
Volodimir Zelenszkij Ukrajna elnöke F-16-os repülőgépet néz
Volodimir Zelenszkij Ukrajna elnöke F-16-os repülőgépet néz Fotó: Ukrán elnöki sajtószolgálat Forrás: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közel két héttel az ukrán csapatok oroszországi kurszki területre való betörése után egyre inkább fejtörést okozhat Zelenszkij számára, hogy mikor vonuljon vissza, és hogyan tegye ezt biztonságosan, hogy a megszerzett stratégiai előnyét megőrizze, írja a brit lap.

A határ átlépése egyszerű volt. A kevéssé őrzött határvidéken az ukrán harci egységek ellenállásba alig ütköztek. Mára azonban, amikor már teljes készültségben van, már hatalmas kihívást jelentene a tízezres nagyságrendű ukrán katonának és több száz járműnek egyszerűen megfordulni és visszamenni a határon túlra.

Kijev kijelentette, hogy nem kívánja tartósan megtartani az elfoglalt orosz területeket, de reméli, hogy az ukrán harci siker arra kényszeríti Moszkvát, és végül meggyőzi Putyin elnököt, hogy fontolja meg a háború befejezéséről szóló tárgyalásokat. Ha azonban Putyin nem tesz engedményeket Kijevnek nem marad más választása, mint hogy Kurszkban maradjon, és tovább fokozza a nyomást Moszkvára. Ennek érdekében Ukrajna „katonai parancsnoki irodát” hozott létre a megszállt Kurszkban, a Moszkvával szemben álló új frontvonal demonstrálására.

A katonai sikerek ellenére nem minden olyan fényes Ukrajna számára

Az orosz erők tovább nyomultak előre Kelet-Ukrajnában, és újabb területek elfoglalásával fenyegetnek, különösen a Donyecki területen található stratégiai fontosságú Pokrovszk körzetében. Egy bizonyos ponton szükség lehet a most Kurszkban harcban kipróbált ukrán egységekre, vagy azt kockáztatják, hogy Kelet-Ukrajnában sebezhető rések maradnak, amelyeket az orosz csapatok kihasználhatnak.

Kijev a lehető leghosszabb ideig szeretné megtartani az elfoglalt orosz területeket, mint alkualapot Moszkvával szemben, de hamarosan eljön az a pillanat amikor Kijev betörése meginoghat. Amint azt korábban Oroszország is megtapasztalta a megbízható logisztikai háttér (üzemanyag, élelmiszer, lőszer, tartalék alkatrészek) jelenti a válaszvonalat a katonai siker és a kudarc között.

Az orosz védelmi minisztérium által közzétett képen az AFU 80. és 82. légi rohamdandár katonái láthatók, amint 2024. augusztus 14-én foglyul ejtettek az oroszországi Kurszk régióban található Malaya Loknya, Martynovka és Ulanok közelében
Az orosz védelmi minisztérium által közzétett képen az AFU 80. és 82. légi rohamdandár katonái láthatók Malaya Loknya, Martynovka és Ulanok közelében (Fotó: Anadolu/AFP/Orosz Védelmi Minisztérium)

Eddig az ukrán erők kurszki utánpótlás ellátása zökkenőmentes ugyan, de mi történik, ha az orosz bombázók elzárják az utánpótlási vonalakat, teszi fel a kérdést a The Times. Ugyanakkor a tűz alatt és a stratégia nélkül történő visszavonulás végzetes lehet Kijev számára. A történelem tele van katasztrofális visszavonulásokkal, mint például az iraki csapatok pánikszerű visszavonulása Kuvaitvárosból az 1991-es Öböl-háborúban, amikor az iraki határhoz közeli Mutla Ridge felé vezető autópályán haladó járműkonvojokat az amerikai Abrams tankok és Apache harci helikopterek rajtaütése során megsemmisítették. 

Kurszk azonban más: Stratégiai baklövés volt betörni Oroszországba, erről írt korábban Andrew Latham, az Institute for Peace and Diplomacy vezető munkatársa a Hill hasábjain. 

Az orosz védelmi minisztérium által közzétett képenaz AFU 80. és 82. légi rohamdandár katonái láthatók, amint 2024. augusztus 14-én foglyul ejtettek az oroszországi Kurszk régióban található Malaya Loknya, Martynovka és Ulanok közelében.
Az orosz védelmi minisztérium által közzétett képen az AFU 80. és 82. légi rohamdandár katonái láthatók Malaya Loknya, Martynovka és Ulanok közelében (Fotó: Anadolu/AFP/Orosz Védelmi Minisztérium)

A kurszki ukrán csapatok több dologban bízhatnak: akkor tervezik a visszavonulást, amikor a kijevi vezetés szerint rendelkeznek a megfelelő tűzerővel, beleértve a légvédelmi fegyvereket is, a sűrű erdős terület fedezéket nyújthat számukra, illetve az a tény, hogy több száz orosz hadifoglyot ejtettek.

A washingtoni székhelyű Institute for the Study of War szerint az ukrán behatolás Kurszkba „önmagában nem döntő katonai művelet, amely megnyeri a háborút”. Azonban még ha az ukrán csapatok sikeresen visszavonulnak is, Moszkva figyelmeztetést kapott, hogy az Ukrajnával közös 720 mérföldes határa a nyugati Kurszk, Belgorod és Brjanszk régiókban soha többé nem lesz biztonságban a támadásoktól.

Borítókép: Volodimir Zelenszkij, Ukrajna elnöke F–16-os repülőgépet néz (Fotó: AFP/Ukrán elnöki sajtószolgálat)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.