A lengyel államügyészség megfellebbezte a volt igazságügyi miniszterhelyettes szabadlábra helyezéséről hozott döntést

A lengyel államügyészség fellebbezést nyújtott be a varsói kerületi bíróság július 16-i döntése ellen, amellyel szabadlábra helyezték Marcin Romanowski volt igazságügyi miniszterhelyettest, a fő ellenzéki parlamenti frakció, a Jog és Igazságosság (PiS) képviselőjét, akit az előző, PiS vezette nemzeti konzervatív kormány idején működő Igazságosság Alap vizsgálata kapcsán vettek korábban őrizetbe.

2024. 08. 01. 18:01
Borítókép: Marcin Romanowski volt igazságügyi miniszterhelyettest, a fő ellenzéki parlamenti frakció, a Jog és Igazságosság (PiS) képviselője (Forrás: Facebook/Marcin Romanowski)
Borítókép: Marcin Romanowski volt igazságügyi miniszterhelyettest, a fő ellenzéki parlamenti frakció, a Jog és Igazságosság (PiS) képviselője (Forrás: Facebook/Marcin Romanowski)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Romanowskit 11 bűncselekmény elkövetésével, ezen belül az állami vagyonban „nagymértékű kárt okozó […] szervezett bűnözői csoportban” való részvétellel gyanúsították meg az igazságügyi tárca kötelékében működő Igazságosság Alap ellen indított vizsgálat kapcsán. Őrizetbe vétele előtt a szejm megszavazta a mentelmi jogának felfüggesztéséről, illetve az őrizetbe vételének és esetleges előzetes letartóztatásának jóváhagyásáról szóló határozatot. 

Ügyvédje ezután Teódorosz Ruszópuloszhoz, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének (PACE) elnökéhez fordult panasszal, aki megerősítette, hogy Romanowski mentelmi jogot élvez mint a PACE lengyel küldöttségének tagja. Az ellene folytatott eljárást a lengyel hatóságoknak addig kellene felfüggeszteniük, amíg a PACE nem dönt Romanowski mentelmi joga ügyében.

A képviselő az őrizetbe vétele után tartott ügyészségi kihallgatáson nem ismerte be bűnösségét. Szabadon bocsátása után ismételten politikai jellegűnek nevezte az Igazságosság Alap ügyében indított eljárását, és bejelentette, hogy jogi útra lép a mentelmi jogát sértő őrizetbe vétel miatt.

Mateusz Morawiecki volt miniszterelnök az X-en azt írta, hogy Romanowski „törvénytelen őrizetbe vételével Adam Bodnar (jelenlegi igazságügyi miniszter) emberei egy nevezőre kerültek a keleti zsarnokokkal”. 

Romanowski az államügyészség fellebbezésének bejelentésére reagálva, a wPolsce konzervatív tévécsatornának nyilatkozva csütörtökön azt mondta, hogy az újabb döntés Donald Tusk miniszterelnök és Adam Bodnar igazságügyi miniszter, főállamügyész bosszúhadjáratának része, amelyet a PiS és kis koalíciós partnere, a Szuverén Lengyelország (SP) ellen folytatnak. Céljuk – mondta – csapást mérni a fő ellenzéki erőre és megsemmisíteni azokat a csoportokat, amelyek világosan és határozottan kiállnak Lengyelország szuverenitása, nemzeti, gazdasági és katonai érdekei mellett. 

Mindannyian látjuk, mi történik: törlik a fontos beruházási projekteket, állítólag folytatják a hadseregfejlesztést, de az vontatottan halad, helyette vádat emelnek a (keleti) határt védő (az illegális bevándorlók ellen fellépő) katonák ellen. Mindez az uniós zöldátállás, az EU centralizációja és az önálló államiság leépítésének összefüggésében történik, ami megmutatja, hogy mi a valódi szándék ezekkel az intézkedésekkel

 – mondta Romanowski. 

– Őszintén szólva némileg meglepett az ügyészség döntése, még az Oroszországi Föderáció sem tett ilyen dolgokat Oleg Szavcsenko (az EU szankciós listáján szereplő orosz milliárdos) ügyében. Képmutatóan eljátszották, hogy tiszteletben tartják a mentelmi jogot, ténylegesen viszont másként járnak el. A lengyel hatóságok esetében a nemzetközi jog szabályainak nyilvánvaló semmibevételével van dolgunk (…) nyugodtan várom a döntést – tette hozzá.

Lengyelországban az Igazságosság Alap ügyében eddig összesen 11 embert gyanúsítottak meg. Márciusban a nyomozó szervek az onkológiai kezelés alatt álló Zbigniew Ziobro, a PiS-kormány igazságügyi miniszterénél is házkutatást tartottak az érintett vagy hozzátartozói távollétében. 

Március óta előzetes letartóztatásban van Michal Olszewski, a Jézus Szent Szívének Papjai nevű szerzetesrend tagja, valamint az igazságügyi minisztérium két tisztségviselője is. Szerdán a varsói fellebbviteli bíróság úgy döntött, hogy lerövidíti Olszewski előzetes őrizetbe vételének idejét – ami ellen Lengyelországban és külföldön is tiltakozások voltak –, és a papot augusztus 31-én szabadlábra helyezik. Ügyvédje szerint a bíróság megerősítette, hogy az ügyészség szabálytalanságokat követett el az eljárásban. Olszewskit két másik gyanúsítottal együtt az illetékes bíróság március 28-i döntése értelmében három hónapra előzetesen őrizetbe vették. Április 30-án a varsói kerületi bíróság elutasította Olszewski fellebbezését, június 20-án pedig újabb három hónappal meghosszabbította fogva tartását. 

Olszewski Profeto alapítványa az Igazságosság Alaptól 66 millió zloty támogatást kapott. Az ügyészség gyanúja szerint az alapítvány nem teljesítette a formai és tartalmi kívánalmakat a támogatás megszerzéséhez. A két őrizetbe vett minisztériumi tisztségviselő az ügyészség szerint az alapítvány elnökével szorosan együttműködve hozta meg a támogatásról szóló döntést. 

Borítókép: Marcin Romanowski volt igazságügyi miniszterhelyettest, a fő ellenzéki parlamenti frakció, a Jog és Igazságosság (PiS) képviselője (Forrás: Facebook/Marcin Romanowski) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.