Amerikai kémrepülőgép térképezi fel az orosz radarokat a balti térségben

Az Egyesült Államok jelfelderítésre szakosodott felderítő repülőgépei folytatták kémrepülésüket és Oroszország távoli északnyugati részének közelében repültek.

Forrás: Newsweek2024. 08. 30. 11:52
Egy SR-71B Blackbird stratégiai felderítő gyakorlórepülőgép jobb elölnézete, napnyugtakor a kifutón körvonalazódva. Az SR-71 nem hivatalos nevén "Blackbird".
Egy SR-71B Blackbird stratégiai felderítő gyakorlórepülőgép jobb elölnézete, napnyugtakor a kifutón körvonalazódva. Az SR-71 nem hivatalos nevén "Blackbird". Fotó: DOD Forrás: Roger-Viollet/AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Flightradar24 csütörtökön rögzített adatai szerint az Egyesült Államok légierejének RC-135U, „Combat Sent” néven ismert gépének repülése körülbelül kilenc órán át tartott. Az augusztus 18-a óta az Egyesült Királyságban telepített repülőgép a kelet-angliai Mildenhall légibázisról indult, írta meg a Newsweek.

Az amerikai kémrepülő nyomon követhető volt, amikor Lengyelország felett repült. Áthaladt Litvánia, Lettország és Észtország légterén, mielőtt átkelt a Finn-öblön, és elérte Finnországot, azon két északi ország egyikét, amely az orosz–ukrán háború kezdete óta csatlakozott a NATO-hoz.

A „Combat Sent” elsődleges feladata az elektronikus hírszerzési felderítés és megfigyelés. A gép azonosítja és meg tudja határozni a külföldi katonai szárazföldi, haditengerészeti és légi radarjeleket, azok működési jellemzőit és képességeit.

Csak két ilyen típusú repülőgép található a légierő soraiban.

A repülőgépek személyzete két pilótából, egy navigátorból, két fedélzeti rendszermérnökből és legalább tíz elektronikus hadviselési tisztből, illetve hat vagy több elektronikai, műszaki és területi szakemberből áll.

A Newsweek térképe szerint a repülő az ország északi régióján keresztül hagyta el a finn légteret, és egy másik NATO-tag Norvégia legészakibb szárazföldi pontja felett haladt át., majd miután elérte a norvég vizeket az oroszországi Kola-félsziget partjai mentén haladt tovább. Az orosz északi flotta fő haditengerészeti bázisa Szeveromorszkban található, Murmanszk közelében, az északi-sarkvidéki félsziget egyik nagyvárosában.

A „Combat Sent” repülés közben kétszer is megkerülte a Balti-tenger partján fekvő, a NATO-tag Lengyelország és Litvánia között elhelyezkedő orosz félexklávé Kalinyingrádot. A balti terület Finnország és Svédország NATO-csatlakozása miatt március óta Oroszország Leningrádi Katonai Körzete alá tartozik. Az orosz haditengerészet balti flottájának főhadiszállása is itt található, így a NATO-tagok által bekerített terület a térség stratégiai előőrsévé válik.

Mindeközben svéd korvettek és helikopterek gyakorlatoztak a Balti-tenger déli részén az elmúlt héten – közölte az északi haditengerészeti szolgálat. A hadgyakorlat során különös figyelmet kapott a kritikus víz alatti infrastruktúra, valamint a felszíni és a tengeralattjárók elleni hadviselés.

Az orosz gázt Németországba szállító Északi Áramlat vezetékeket még 2022 szeptemberében robbantották fel Svédország és Dánia körzetében. Svédország a joghatóság hiánya miatt ez év februárjában befejezte a vizsgálatot. Sem Oroszország, sem Ukrajna, sem a Nyugat nem vállalta a robbantásért a felelősséget.

Azon a helyen, ahol a robbanás történt, és megrongálta az Északi Áramlat 1 gázvezetéket. Balti-tenger, Svédország, 2022. október 17.
Azon a helyen, ahol a robbanás történt, és megrongálta az Északi Áramlat 1 gázvezetéket. Balti-tenger, Svédország, 2022. október 17. (Fotó: TT News Agency/AFP/Trond Larsen)

Az orosz-ukrán háború kitörése előtt Svédország a semlegesség politikáját alkalmazta. Azonban a megváltozott európai biztonsági helyzetre hivatkozva felvételét kérte a NATO-szövetségbe, válaszul. Az ország idén márciusban lett NATO-tag.

Borítókép: Egy SR-71B Blackbird stratégiai felderítő gyakorlórepülőgép jobb elölnézete, napnyugtakor a kifutón körvonalazódva. Az SR-71 nem hivatalos nevén Blackbird. (Fotó: Roger-Viollet/AFP/DOD)
 


 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.