Ebben az uniós országban gyártották a legtöbb sört tavaly

2023-ban az EU országaiban 32,5 milliárd liter alkoholos és 1,8 milliárd liter alkoholmentes sör készül. Ez összesen 34,3 milliárd litert jelent.

2024. 08. 05. 19:50
Illusztráció (Fotó: AFP) Fotó: Hans Lucas via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 2022-es évhez képest az alkoholos sörök gyártása öt százalékkal csökkent 2023-ban (mínusz 1,7 milliárd liter), miközben jelentősen több alkoholmentes sört főztek (plusz 13,5 százalék). Az Eurostat ezeket a számadatokat a nemzetközi sörnap alkalmából tette közzé.

A legtöbb alkoholos és alkoholmentes sört Németországban főzték, ahol 7,2 milliárd liter alkoholtartalmú és 556 millió liter alkoholmentes sör készült. Az EU-ban gyártott alkoholossör-mennyiségnek ez több mint az egyötöde.

Németországot követte Spanyolország négymilliárd literrel (az EU teljes termelésének 12,4 százaléka), Lengyelország 3,5 milliárd literrel (10,8 százalék), Hollandia 2,4 milliárd literrel (7,5 százalék) és Belgium kétmilliárd literrel (6,3 százalék). Ausztria a kilencedik helyen áll 798 millió liter alkoholos itallal és a nyolcadik helyen 32 millió liter alkoholmentes itallal.

Hollandia 2023-ban is a legnagyobb alkoholossör-exportőr maradt: az előző évben összesen 1,8 milliárd liter holland alkoholos sört fogyasztottak az EU-n belül és kívül. Ez az uniós országok teljes sörexportjának mintegy ötöde. Hollandiát Németország és Belgium követte, mindkettő 1,4 milliárd litert exportált.

Franciaország importálta a legtöbb alkoholos sört 2023-ban, 0,9 milliárd literrel, ami az EU teljes importjának 17,1 százaléka. A többi nagy importőr Olaszország volt több mint 0,7 milliárd literrel, valamint Spanyolország, Hollandia és Németország egyenként közel 0,6 milliárd literrel.

Az EU-n kívüli országokba értékesített malátaitalok közel egynegyede, 0,8 milliárd liter az Egyesült Királyságba került. Ezt követte az Egyesült Államok 0,6 milliárd literrel, Oroszország 0,3 milliárd literrel, majd Kína 0,3 milliárd literrel. Az EU-n kívüli országokból származó importot tekintve az uniós országok a brit és a mexikói sört részesítették előnyben.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: AFP/Matthieu Delaty/Hans Lucas)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.