Megoldódott az Északi Áramlat-robbantás körüli rejtély?

A német nyomozók a jelek szerint azonosították azt a búvárt, aki állítólag felrobbantotta az Északi Áramlatot. A fő gyanúsítottat még mindig nem találják. A lapunknak nyilatkozott szakértő is szkeptikusan áll a közzétett bizonyítékokhoz.

Forrás: Die Zeit2024. 08. 14. 11:30
A 2022. szeptember 28-án készült, a svéd parti őrség (Kustbevakningen) repülőgépéről készült fotó az Északi Áramlat 1 gázvezeték szivárgásából származó gáz kibocsátását mutatja a svéd gazdasági övezetben a Balti-tengeren. Fotó: SVÉD PARTI ŐRSÉG Forrás: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ukrán férfi Lengyelországban él, de bizonyítékok hiányára hivatkozva a lengyel rendőrség nem tartóztatja le.

Az ukrán Volodimir Z.-nek állítólag köze van ahhoz a támadáshoz, amely nemcsak a Balti-tengert, hanem az egész világpolitikát is megrázta: a 2022. szeptember végi Északi Áramlat csővezetékeinek felrobbantásához, írja a német Die Zeit.

2022. szeptember 29-én készült kézi felvételen a Balti-tengeren lévő, sérült Északi Áramlat gázvezeték egyikének négy gázszivárgása közül az egyik látható. Német ügyészek elfogatóparancsot adtak ki egy ukrán férfi ellen az Északi Áramlat gázvezetékek 2022-es szabotázsa miatt – jelentette a német média 2024. augusztus 14-én.  (Fotó: AFP/DANISH DEFENCE)

A ZEIT, a Süddeutsche Zeitung és az ARD kutatásai szerint Volodimir Z. a fő gyanúsítottja a szabotázs gyanújával folytatott nyomozásnak. A német szövetségi főügyészség nem kívánta kommentálni a nyomozást. Az ukrán férfi tagadja az érintettséget.

A búvárok Ukrajnából érkeztek

A támadás óta világszerte vad találgatások indultak meg arról, hogy ki állhat a támadás mögött. Vajon a CIA volt az, ahogyan azt Seymour Hersh egykori amerikai sztárújságíró állította? Vajon az oroszok voltak, akik kis tengeralattjárókat küldtek a mélybe katonai hajókról? Vagy egy ukrán kommandó volt egy vitorlás jachton? A rejtély mostanra legalább részben megoldódhatott.

A nyomozók meg vannak győződve arról, hogy a búvárok Ukrajnából érkeztek. A fő gyanúsítottat azonban még mindig nem tartóztatták le.

A német kormány még júniusban elküldte Lengyelországnak a letartóztatási parancsot. Ebben a németek leírták a gyanúsított férfira vonatkozó megállapításaikat, akit a nyomozók fényképek és tanúvallomások alapján tudtak azonosítani.

Eszerint Volodimir Z.-t és legénységét 2022. szeptember 8-án este Rügen közelében vitték egy jachtra. A gyanút tanúk vallomásai támasztják alá, akik leírják, hogy egy magánfuvarozó szolgálat egy ukránokból álló csoportot Lengyelországon keresztül Németországba szállított; Z.-t állítólag felismerték a fényképen, mint utast. A bizonyítékok elegendőek voltak a letartóztatási parancshoz.

Az újonnan megválasztott lengyel kormány hetekig láthatóan nehezen tudott döntést hozni. Hiszen az Északi Áramlat vezeték építése Lengyelországban bűnnek számított, és egy olyan feltételezett szabotőr, mint Volodimir Z., ebből a szempontból hős lenne, ahogy azt lengyel politikusok többször is elmondták zárt ajtók mögött. A német kormány a végsőkig bizonytalan volt abban, hogy a lengyelek hogyan fognak viszonyulni az elfogatóparancshoz.

2022. szeptember elején egy Bavaria Cruiser 50 vitorlás jacht indult útnak a rostocki Hohe Düne kikötőjéből. A nyomozás szerint az Andromeda fedélzetén volt az a kommandó, amelynek a csővezetékek megsemmisítését kellett volna végrehajtania. Állítólag hat emberből állt, öt férfi és egy nő. Közöttük a gyanú szerint a jelek szerint Volodimir Z. A hajó a dániai Rügen, Bornholm és Christiansø, a svédországi Sandhamn és a lengyelországi Kołobrzeg érintése után visszatért Rostockba. 

Az út egy bizonyos pontján a nyomozók úgy vélik, hogy a legénység a jachtról lemerült a tengerfenékre, és a Balti-tenger sötétjében a robbanószerkezeteket a csővezetékek csöveire erősítette - mintegy 80 méteres mélységben. A nyomozók később az Andromeda fedélzetén az oktogén néven is ismert HMX robbanóanyag maradványait találták meg.

Nyomok sokasága

2022. szeptember 26-án robbantak fel a robbanószerkezetek, amelyek az Északi Áramlat 1 és az Északi Áramlat 2 négy csövéből hármat megsemmisítettek. Azóta több ország hatóságai is nyomoznak. Míg a dániai és svédországi vizsgálatokat az év elején érdemi eredmény nélkül lezárták, addig Németországban a hatóságok – a spekulációktól és a médiavisszhangtól elbizonytalanodva – folytatták a nyomozást. 

A nyomozás során a nyomozók számos nyomra bukkantak: például DNS-maradványokra az Andromeda fedélzetén. Vagy a Rügenen készült sebességmérő kamerafelvétel, amelyen egy ukrán autó látható, az a magánfuvarozó szolgálat, amely a jelek szerint a kommandót Ukrajnából Németországba, az Andromedára szállította. Az eljárás egy bizonyos pontján a nyomozók érdeklődni kezdtek az ukrán hivatásos búvárok iránt. Rábukkantak a kijevi Scuba Family búváriskolára és így három ukránra: a búváriskola üzemeltetőire, Ewgen U.-ra és feleségére, Szvitlanára. Valamint beazonosították barátjukat, Volodimir Z.-t, aki búvároktatóként dolgozott náluk, és most a lengyelországi Pruszkówban él. A többi már aprólékos törvényszéki munka volt.

A szabotázsakciót már korábban eltervezhették

Az Északi Áramlat elleni támadást állítólag egy ukrán csoport már azelőtt megtervezte, hogy Oroszország 2014-ben elfoglalta volna a Krímet, írta meg lapunk korábban. A Welt am Sonntag ezt német nyomozói körökből tudta meg. E források szerint ilyen megfontolások nem csak Oroszország agressziós háborúja kapcsán merültek fel. Erre utalnak a német és külföldi hatóságok vizsgálatainak eredményei, amelyek hírszerzési információkat is tartalmaznak – írja a lap.

Egy héttel a robbanások előtt az Andromedát a lengyelországi Kolbergben a határőrök ellenőrizték. Varsói biztonsági körök szerint a fedélzeti látogatás nem volt véletlen; a jelek szerint röviddel előtte titkosszolgálati tipp érkezett Lengyelországba. Úgy tudni, az Egyesült Államok ügynökei is a helyszínen voltak.

Állítólag videófelvételek is rendelkezésre állnak a hajóról és a legénységről. A beszámolók szerint Varsó kezdetben fontolgatta, hogy a felvételeket a német nyomozók rendelkezésére bocsátja. Azonban nem adták át őket. Ennek egyik oka állítólag az, hogy a felvételeken nemcsak az Andromeda legénysége, hanem lengyel és amerikai ügynökök is szerepelhetnek.

Az a hajó (Andromeda), amit mutogatnak bizonyítékként, az semmiképpen nem alkalmas arra, hogy egy nagyobb létszámú búvárkülönítménnyel bonyolítson le egy ilyen nagyságrendű műveletet.

– mondta el lapunknak Somkuti Bálint biztonságpolitikai elemző.

Somkuti Bálint (Forrás: Facebook/Somkuti Bálint)

Az MCC kutatótanára szerint a búvárok párokban dolgoznak egy nagyobb felszereléssel, így ez a történet a valós események elfedésére törekszik és a valósággal szembe menve, felsőbb politikai célokat teljesítve.

A hivatalos verzió szerint fizikai képtelenség lett volna lefolytatni így ezt a támadást. Meg lehetett volna ezt civil eszközökkel is valósítani, csak sokkal nagyobb létszámmal. A valósághoz közelebb áll egy katonai műveletet sejteni a háttérben, ahol megvannak az ehhez szükséges szakemberek, technika és szaktudás.

– mondta a szakember.

Borítókép: A 2022. szeptember 28-án készült, a svéd parti őrség (Kustbevakningen) repülőgépéről készült fotó az Északi Áramlat 1 gázvezeték szivárgásából származó gáz kibocsátását mutatja a svéd gazdasági övezetben a Balti-tengeren (Fotó: AFP/ Svéd Parti Őrség)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.