Most üt vissza Biden hanyagsága

A Biden-kormányzat elhanyagolta a radikális iszlám szervezeteket, amelyek így zavartalanul folytathatták a fiatalokat megcélzó toborzó tevékenységüket az online térben. Tavaly október óta a merénylettervekkel kapcsolatos európai letartóztatások közel kétharmadát tinédzserek tették ki.

2024. 08. 09. 7:30
Illusztráció (Forrás: Pixabay)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Államokat nem csupán a nyitott határon ellenőrzés nélkül beszivárgó terroristák fenyegetik. A Biden-kormányzat elhanyagolta a radikális iszlám csoportokat, így azok gyakorlatilag szabadon folytathatták toborzó tevékenységüket. Márpedig nem passzív támogatókat keresnek, hanem olyan fiatalokat, akik bombákkal vagy épp késekkel felfegyverkezve hajlandók embereket ölni – mutat rá a New York Post amerikai napilap hasábjain megjelent véleménycikkben Mark Toth nemzetbiztonsági szakértő és Jonathan Sweet korábbi hírszerző tiszt.

Illusztráció
Illusztráció (Forrás: Pixabay)

Az FBI igazgatója, Christopher Wray már hónapok óta figyelmeztet a belföldi terrorizmus növekvő veszélyére. A bécsi Taylor Swift-koncertek törlésével épphogy elkerült tragédia arra figyelmeztet, hogy a Wray félelme egyáltalán nem alaptalan.

Bár az Iszlám Állam elvesztette képességét arra, hogy fizikai értelemben vett kalifátust hozzon létre, az online téreben nagyon is aktív maradt a szervezet, ami az egész nyugati világra veszélyt jelent. Toborzóik leginkább a 13–19 éves fiatalokat célozzák meg az olyan népszerű közösségi platformokat felhasználva, mint például a TikTok vagy a Twitch, és mint az ausztriai események mutatják, bizony nem is sikertelenül.

Mint arról beszámoltunk, egy 19 és egy 17 éves fiatalt tartóztattak le Ausztriában, miután kiderült, hogy merényletet terveztek Taylor Swift amerikai énekesnő bécsi koncertjein. A rendezvényeket lemondták.

A hatóságok továbbra is több embert keresnek az üggyel kapcsolatban.

Az eset nem egyedi: az Europol adatai szerint a tavaly október óta Európában leleplezett huszonhét tervezett merénylet 58 gyanúsítottja közül 38 volt kiskorú – derül ki Peter Neumann, a londoni King’s College biztonsági tanulmányok professzora tanulmányából, amelyet a CNN amerikai hírtelevízió szemlézett.

Neumann szerint az Europol legfrissebb adatai azt mutatják, hogy „a támadások és a tervezett támadások száma 2022 óta több mint négyszeresére nőtt”.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pixabay)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.