Nem tesz le Ukrajna az orosz atomreaktorok megvásárlásáról

A képviselők felháborodása ellenére is végigvinné az orosz atomreaktorok megvásárlását Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kormánya.

2024. 08. 27. 16:18
Herman Haluscsenko ukrán energiaügyi miniszter
Herman Haluscsenko ukrán energiaügyi miniszter (Fotó: MTI/EPA/Stephanie Lecocq)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még saját pártjának képviselői is támadják az ügyletet, de ennek ellenére is végigvinné a több százmillióba kerülő orosz atomreaktorok megvásárlását az ukrán kormány. Herman Haluscsenko energiaügyi miniszter a háborúban álló ország megtépázott energetikai rendszerének igényeivel magyarázza a beruházás szükségességét – számol be róla a Politico brüsszeli hírportál.

Illusztráció 
Forrás: Pixabay

Haluscsenko szerint az atomenergiának köszönhetően nem omlott még teljesen össze az ukrán energiahálózat az orosz támadások nyomán. Egy atomenergia-projekt kivitelezése évekig tart, így a lehető leghamarabb meg kell kezdeni a munkát – indokolta a sietséget a tárcavezető.

Mint arról beszámoltunk, az ukrán kormány két új blokkot szeretne üzembe helyezni az ország nyugati részén található hmelnickiji atomerőműben. Ehhez Bulgáriában tárolt orosz tervezésű reaktorokat vásárolnának meg nagyjából 600 millió dolláros áron.

Az ukrán parlamenti képviselők – köztük Zelenszkij párrtársai is – szkeptikusak az ügylettel kapcsolatban. Kétségbe vonják, hogy ez lenne a leggyorsabb és leghatékonyabb megoldás az áramellátás biztosítására, és korrupció lehetőségére gyanakszanak.

Megengedhetjük-e magunknak, hogy orosz atomreaktorokat vásároljunk a teljes körű invázió alatt? És milyen állapotban vannak ezek a reaktorok? Bulgária tíz-tizenkét évvel ezelőtt vásárolta őket, vajon működni fognak-e, amikor Ukrajnába érkeznek?

– tette fel a kérdéseket Andrij Zsupanyin képviselő.

Haluscsenko azonban eltökélt, hogy meggyőzi a szkeptikusokat, és elindítja a projektet.

Folytatjuk a munkát a parlamenttel a törvény elfogadása érdekében, mert ez egy nagyon fontos projekt számunkra

– mondta a tárcavezető, hozzátéve, hogy bízik benne, hogy a törvényhozók végül rábólintanak a javaslatra.

A miniszter szerint az ukrán hatóságok igyekeznek minden, az orosz támadások után még menthető energetikai létesítményt ismét működőképes állapotba hozni, de hangsúlyozta, hogy 

Ukrajna „az ország történetének valószínűleg legkeményebb tele” elé néz.

A szóban forgó két reaktort Bulgária a Kozloduj atomerőműben tervezte üzembe helyezni, azonban végül az amerikai Westinghouse céggel állapodott meg. Ezzel a vállalattal az ukránok is együttműködnek, a kormány két további atomreaktor telepítését is tervezi, amelyek az amerikai cég technológiáját használnák – mutat rá az Euractiv brüsszeli hírportál.

Borítókép: Herman Haluscsenko ukrán energiaügyi miniszter (Fotó: MTI/EPA/Stephanie Lecocq)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.