Nemcsak a pápai bazilikákban, hanem egy börtönben is nyílik szent kapu

Ferenc pápa külön kérésére idén több szent kapu várja a zarándokokat, mint a korábbi jubileumi években. Az Apostoli Penitenciária közzétette azon bazilikák listáját, amelyek felkeresésével elnyerhetik a hívek a teljes bűnbocsánatot. A 2025-ös szent évben a hagyományok szerint a vatikáni Szent Péter-bazilikában, a Falakon kívüli Szent Pál-bazilikában, a Lateráni Szent János-bazilikában, valamint a Santa Maria Maggiore-bazilikában nyitják meg a szent kapukat.

2024. 08. 02. 15:32
POPE FRANCIS ATTENDS AN OPEN AIR AUDIENCE OF XIII INTERNATIONAL PILGRIMAGE OF ALTAR SERVERS AT ST PETER S SQUARE AT THE VATICAN - 2024/7/30
Pope Francis attends an open-air audience of XIII International Pilgrimage of Altar Servers at St. Peter’s square in the Vatican, 2024/7/30. Photograph by Alessia Giuliani / CPP / HANS LUCAS. RESTRICTED TO EDITORIAL USE - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS.
Le pape Francois assiste a l audience en plein air du XIIIe pelerinage international des servants d autel sur la place Saint-Pierre au Vatican, 2024/7/30. Photographie d Alessia Giuliani / CPP / HANS LUCAS. USAGE LIMITE A LA REDACTION - PAS DE MARKETING - PAS DE CAMPAGNES PUBLICITAIRES. (Photo by ALESSIA GIULIANI / CPP / HANS LUCAS / Hans Lucas via AFP)
Ferenc pápa Fotó: Hans Lucas via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közelmúltban felmerült a kérdés, hogy – tekintettel a 2025-ös jubileum kezdetére – nemzetközi és nemzeti szentélyekben, valamint más különösen jelentős istentiszteleti helyeken is lehetőség legyen szent kapu kialakítására és megnyitására – írja az Apostoli Penitenciária egy közleményben. 

Hozzáteszik: figyelembe vették azokat a lelkipásztori és áhítatos motivációkat, amelyek ezt a törekvést sugallhatták, de szükségesnek tartják emlékeztetni arra, hogy a 2025-ös jubileumi évre vonatkozó, a szentatya által kibocsátott Spes non confundit apostoli bullában a Szent Péter-bazilika és a másik három pápai bazilika van megnevezve. 

Róma püspökének külön kívánságára azonban egy börtönben is kijelölnek szent kaput, melyet maga Ferenc pápa fog megnyitni a foglyokhoz való közelség jeleként. 

Az Apostoli Penitenciária a továbbiakban közzétette azokat a feltételeket is, amelyeket figyelembe kell venni ahhoz, hogy a hívek részesülhessenek a teljes bűnbocsánatban. 

Az egyház hagyományai szerint az 1300-as évtől kezdődően a bűnök elengedése az isteni megbocsátás kifejezője. 

Ahhoz, hogy a hívek részesülhessenek a kegyelmi ajándékból, figyelembe kell venniük a 2024. május 13-én közzétett, különleges helyekre és módokra vonatkozó dekrétum feltételeit. 

Ennek értelmében a bűnbánat szentsége által megtisztulhat minden szeretettől vezérelt, lelkében igaz megtérést mutató hívő, aki a szentatya szándékáért imádkozik és követi a penitenciária iránymutatásait, melyet Angelo De Donatis bíboros látott el kézjegyével. 

A „remény zarándokútján” járó hívek teljes bűnbocsánatot nyerhetnek valamelyik jubileumi szentély felkeresésével, amely a római négy pápai bazilika egyike vagy a szentföldi bazilika meglátogatását jelenti. Az ezeken a jubileumi szentélyekben szentségimádásra, szentmisére, lelki elmélyülésre összegyűlő hívők elmondják a miatyánk, a hiszekegy és az üdvözlégy imákat. 

Ugyanez érvényes a világ más szentélyeinek meglátogatásakor, mint például Assisi két kisebb pápai bazilikája, a Szent Ferenc-bazilika és a Santa Maria degli Angeli szentély, valamint Loretoban a Szűzanya pápai bazilikája. 

Komoly fizikai akadályozás esetén azok a megtérő hívek, akik nem vehetnek részt az ünnepeken, zarándoklatokon, azonos feltételekkel vehetik igénybe a jubileumi búcsút, ha saját otthonukban szenvedéseik vagy életük nehézségeinek felajánlásával kérik a teljes bűnbocsánatot. 

A teljes búcsú elnyerésének másik módja az irgalmasság cselekedeteinek gyakorlása. 

A modern világgal lépést tartó egyház a hagyományos jóvátételek mellett újfajta vezeklési módokat is említ, melyek a figyelemelterelés és a fölösleges időtöltés csapdái lehetnek a közösségi oldalakon. A spirituális megtisztulás javára válhat, ha a bűnbánat lelkületével a hívők a nap során egy időre távol tartják magukat a világhálón eltöltött üres tevékenységektől 

– írja elő a jubileumi szent évre vonatkozóan a Vatikán Apostoli Penitenciáriája. 

A teljes búcsú elnyerése lehetséges a hagyományos pénteki önmegtartóztatás, valamint vallási vagy társadalmi jellegű tevékenységek gyakorlásával, a szegények, nehéz helyzetben lévő fiatalok, a szükséget szenvedő, elhagyott idősek, a hazájukat elhagyni kényszerült, jobb élet reményében elvándorolt személyek és családjuk anyagi támogatásával vagy önkéntes szeretettevékenységen keresztül való segítésével.  

Borítókép: Ferenc pápa (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.