Politikai káosz Franciaországban

Miután Macron nem hajlandó miniszterelnököt kinevezni a baloldali koalícióból, további tárgyalásokra kerül sor. A francia elnök megpróbálna olyan miniszterelnököt találni, aki pártokon átívelő támogatással rendelkezik, de a kibékíthetetlennek tűnő ellentétek miatt nagyon nehéz lesz a kormányalakítás, mondta el lapunknak a szakértő.

Forrás: The Guardian2024. 08. 27. 14:45
A Palais Bourbon bejárati kapujának felső részéről, amely 1879 óta a francia nemzetgyűlés otthona, 2024. július 8-án Párizsban, Franciaországban.
A Palais Bourbon bejárati kapujának felső részéről, amely 1879 óta a francia nemzetgyűlés otthona, 2024. július 8-án Párizsban, Franciaországban. Fotó: NurPhoto/AFP/Artur Widak Forrás: NurPhoto/AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Franciaország újabb politikai káoszba süllyedt, miután Emmanuel Macron nem volt hajlandó miniszterelnököt kinevezni abból a baloldali koalícióból, amely a legtöbb parlamenti helyet szerezte meg a múlt havi előre hozott választásokon – írta a The Guardian.

2024. augusztus 26-án Párizsban, Marine Le Pen, a Nemzeti Tömörülés elnöke a francia Nemzetgyűlésben Jordan Bardellával elhagyja az Elysée-palotát, miután találkozott Emmanuel Macron francia elnökkel.
Marine Le Pen, a Nemzeti Tömörülés elnöke a francia Nemzetgyűlésben Jordan Bardellával elhagyja az Elysée-palotát, miután találkozott Emmanuel Macron francia elnökkel 2024. augusztus 26-án Párizsban
(Fotó:NurPhoto/AFP/Telmo Pinto)

Az elnök azt remélte, hogy a konzultációkkal sikerül feloldani a választások okozta politikai patthelyzetet, amelynek következtében a francia Nemzetgyűlés (Assemblée Nationale) három, nagyjából egyenlő arányú tömbre – baloldal, centrum és szélsőjobboldal – oszlott, de egyiknek sincs mandátumtöbbsége.

Emmanuel Macron elnök döntését a párt- és parlamenti vezetőkkel folytatott kétnapos tárgyalásait követően – miszerint nem az Új Népfront jelöltjét választja – haraggal és fenyegetésekkel fogadta a francia baloldal.

Az Elysée-palota hétfő este kiadott közleményében „tisztességesnek, őszintének és hasznosnak” nevezte a hétvégi megbeszéléseket, hozzátéve, hogy ennek ellenére nem sikerült működőképes megoldást találni.

Az Új Népfront (NFP) nevű baloldali szövetség – amely a Franciaországi Egyenlőtlenek (LFI), a Szocialista Párt (PS), a Zöldek (EELV) és a Kommunista Párt (PCF) – által alkotott kormány azonnali bizalmatlansági szavazást, és a kormány összeomlását eredményezné – indokolta döntését Macron.

Tekintettel a megkérdezett politikai vezetők által kifejtett véleményekre, országunk intézményi stabilitása miatt ezt a lehetőséget nem szabad választani

– fogalmazott. 

Macron azt is bejelentette, hogy kedden újabb konzultációs kör kezdődik a pártvezetőkkel és vezető politikusokkal.

Nagyon nehezen megoldható egy olyan jelölt kiválasztása, akivel a többség egyetérthet, hiszen olyan mértékben megosztott a francia belpolitika, hogy ez szinte lehetetlen

– mondta el lapunk kérdésére Fejérdy Gergely, a Magyar Külügyi Intézet vezető elemzője.

Fejérdy Gergely 
(Fotó: Magyar Külügyi Intézet)

– Macron korábban az olimpiai játékok utánra jelezte a miniszterelnök kinevezését, a baloldali pártszövetség pedig július végén jelentette be, hogy kiválasztottjuk az a Lucie Castets közgazdász, aki a párizsi városháza pénzügyi igazgatója – emlékeztetett a szakértő.

Fejérdy Gergely szerint a francia szocialisták által átvett és Anne Hidalgo által vezetett francia főváros gazdasági helyzete kritikus, ami nem vet jó fényt a 37 éves baloldali politikus tevékenységére sem.

– Macron korábban kijelentette, hogy nem hajlandó olyan kormányfőt kinevezni, bárki is legyen az, akit vagy az ún. politikai szélsőbal vagy szélsőjobboldal támogat, vagy ha a baloldali közös jelöltet Jean-Luc Mélenchon, az LFI elnöke is támogatja, márpedig Lucie Castets ilyen jelölt – tette hozzá a szakértő. Mint mondta:

Macron döntése tehát nem meglepő az önjelölt miniszterelnöknek tartott, de rendkívül alacsony támogatottságú Lucie Castets elutasításával. A franciák jelentős része elutasítja a baloldali pártszövetség gazdasági programját is. A Marine Le Pen vezette Nemzeti Tömörülés is bejelentette, hogy amennyiben Lucie Castets, vagy a baloldali párttömörülés jelöltje lenne a miniszterelnök, akkor ők automatikusan élni fognak a blokkolás és a vétó lehetőségével a Nemzetgyűlésben.

Emmanuel Macron francia elnök és Anne Hidalgo Párizs polgármestere részt vesz a Párizs felszabadításának 80. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen, a Denfert Rocherau tér mellett, Párizsban 2024. augusztus 25-én.
Emmanuel Macron francia elnök és Anne Hidalgo Párizs polgármestere
(Fotó: AFP/Teresa Suarez)

– Macron egy működésképtelen Nemzetgyűlést azonban nem szeretne megkockáztatni, ezért olyan jelöltet szeretne kinevezni, akit legalább annyira támogatnak a pártok, hogy ne lehessen azonnal megbuktatni, ilyen jelölt azonban nem nagyon van – hangsúlyozta Fejérdy Gergely. És megjegyezte:

Attól tartok, hogy még hosszú hetekig nem lesz miniszterelnöke Franciaországnak, egy dolog, ami biztosan látszik, hogy a baloldali Jean-Luc Melanchon jelöltjét Macron automatikusan le fogja söpörni.

– A baloldal felháborodott, a szocialisták kijelentették, hogy nem hajlandók tárgyalni Macronnal, Melanchon pedig szeptember 7-re egy utcai demonstrációt hívott össze. Röviden az a forgatókönyv látszik megvalósulni, hogy a közeljövőben sztrájkokkal és utcai tüntetéssorozatokkal próbálja a francia baloldal politikai céljait megvalósítani – összegzett a szakértő.

Borítókép: A Palais Bourbon bejárati kapujának felső része, amely 1879 óta a francia nemzetgyűlés otthona, 2024. július 8-án Párizsban, Franciaországban (Fotó: NurPhoto/AFP/Artur Widak)



 



 



 



 



 



 



 



 



 



 



 



 



 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.