Trump ráérez a dolgokra

A beszélgetés egyik legfontosabb tanulsága, hogy úgy tűnik, a korábban liberális Elon Musk mostanra felismerte, hogy máshonnan fenyegeti a veszély az amerikai társadalmat, és beállt Donald Trump mögé, sőt nyíltan felajánlotta a segítségét a republikánusok elnökjelöltjének. Miután Musk megvette az X közösségi média platformot és véget vetett az ott uralkodó liberális önkénynek, egyre inkább besorolták őt a republikánusokhoz, és ez véglegesülhetett ebben a beszélgetésben. Trump és kampánya szempontjából ez egyértelműen pozitív fejlemény – mondta el lapunk kérdésére Dornfeld László, az Alapjogokért Központ vezető elemzője.

2024. 08. 13. 19:35
Republican presidential nominee, former U.S. President Donald Trump presidential campaign rally in Montana
MONTANA, US - AUGUST 09: Republican presidential nominee, former U.S. President Donald Trump gives a speech at a rally at the Brick Breeden Fieldhouse at Montana State University in Bozeman, Montana, United States on August 9, 2024. Brendan Gutenschwager / Anadolu (Photo by Brendan Gutenschwager / ANADOLU / Anadolu via AFP)
Donald Trump egy montanai kampányrendezvényen szólal fel Fotó: Anadolu via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szakértő szerint Trump látja, hogy a Biden-kormányzat alatt milyen katasztrofális irányt vett az amerikai külpolitika. Miközben a gazdasági helyzet egyre romlik, olyan háborúkat tartanak fenn, amelyekben dollármilliárdokat égetnek el, amire odahaza is szükség lenne.

– Trump hosszú idő után az első amerikai elnök volt, aki nem indított háborút, nyilvánvaló, hogy ő a béke embere

– szögezte le Dornfeld László, hozzátéve, hogy a volt államfő elkötelezett a béketeremtés mellett nem csupán Ukrajnában, de a Közel-Keleten is.

A beszélgetés során Trump elismerően nyilatkozott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökről. Az elemző szerint a volt elnök tisztában van vele, hogy megválasztása esetén a békekötéshez az ukrán vezető együttműködésére is szüksége lesz, így diplomatikusnak kell maradnia.

– Ezt a hozzáállást a nyugati politikusoktól például nem tapasztaljuk

– mutatott rá a szakértő.

– Innen is látszik, hogy Trump egyébként egy ízig-vérig jó politikus, aki ráérez ezekre a dolgokra – fogalmazott Dornfeld László.

Ebben a beszélgetésben Donald Trump gyakorlatilag már a programját ismertette, minden kérdés, amit érintettek, a kormányzás alapvető kérdései közé tartozik. 

– Trump egyértelműen úgy veszi, hogy ez a választás már eldőlt az ő oldalára

– vélte az elemző, hozzátéve, hogy most az újdonság varázsa miatt a számok kicsit kibillentek Kamala Harris alelnök, a Demokrata Párt jelöltje irányába, de várható egy visszarendeződés. Emellett Trumpnak továbbra is előnye van azokban az úgynevezett „csatatérállamokban”, amelyek számítanak az amerikai elnökválasztás kimenetele szempontjából. A szakértő szerint ebből a szempontból fontos volt az is, hogy Trump alelnökjelöltje, J. D. Vance is egy ilyen államból, Ohióból jön. Vance ráadásul egy fiatal, agilis ember, aki egyfajta utódjelöltnek is tekinthető.

A volt elnök a beszélgetés során hevesen támadta Kamala Harris tevékenységét, főleg ami a határvédelem kérdését illeti. Dornfeld László szerint Harris teljhatalmat kapott a határkérdés rendezésében. – Biden alatt nagyon elszabadult az illegális migránsok tömeges érkezése, elsősorban Mexikó irányából – magyarázta a szakértő, hozzátéve, hogy nyilván nem csak mexikóiakról van szó, az ország csupán átjáróház a migránsok számára. – A helyzet annyira súlyossá vált, hogy lépni kellett valamit, és ezt a feladatot kapta meg Kamala Harris. Ő meg is ígérte, hogy lesz változás, de nem történt semmi – világított rá az elemző. Szerinte Harris kampányát épp az gyengíti, hogy ő az alelnök. – Miért nem lépi akkor meg most ezt a döntést? Miért kell ehhez újabb választói megerősítés? – teszi fel a költői kérdés Dornfeld László.

A demokraták emellett nem tudnak az amerikai munkásosztály számára alternatívát kínálni azzal szemben, amit Trump mond nekik. Számukra idegen ez a közeg, nem tudják kezelni a problémáikat.

A beszélgetés során a republikánus elnökjelölt alulértékeltnek nevezte az atomenergiát. Dornfeld László szerint az amerikai energiapolitikában ugyan fontos szegmens az atomenergia, de korántsem annyira fontos, mint lehetne. Szükség lesz az energetikai átalakulásra, és ha Trump ezt megvalósítja, Paks II is kevésbé lesz támadható. Ráadásul az Egyesült Államok a szankció dacára alaposan bevásárolt orosz uránból, ebből is látszik, hogy ott jóval pragmatikusabban kezelik ezt a kérdést, mint az Európai Unióban.

Szintén szóba került az interjúban a vasút kérdése, a volt elnök pedig megjegyezte, hogy vasútpárti. Az Egyesült Államokban relatíve kevés a vasútvonal, ráadásul siralmas állapotban van az infrastruktúra, így ez a felvetés jóval nagyobb jelentőségű, mint amilyennek első hallásra tűnik. – Trump nagyon jól érzi azt, hogy a vidéki infrastruktúra pusztulása nagyon rosszul érinti majd az amerikai társadalmat, és ez ellen fel kell lépni – fogalmazott Dornfeld László.

A republikánus elnökjelölt arra is ígéretet tett, hogy az egyes államok dönthetnek majd az oktatás kérdéseiről. – Az államok többsége republikánus párti, maga Trump is utalt arra, hogy ötven államból harmincöt jól csinálná, és így vissza lehetne nyesni az olyan őrült dolgokat, mint a drag queenek felolvasásai és a genderérzékenyítés – mondta a szakértő.

Vance ebben a kérdésben egyébként még Trumpnál is tovább ment: ő egyenesen a magyar oktatási és gyermekvédelmi rendszert állította például az Egyesült Államok elé.

Trump a többek között a Tesla elektromos autókat is gyártó Musk szemébe mondta, hogy szerinte egyáltalán nem kellene mindenkinek elektromos autóval járnia. Az elemző szerint Musk autói egyáltalán nem számítanak tömegterméknek, és azt, hogy az elektromos autózásnak tömegessé kellene válnia, a brüsszeli bürokrácia találta ki. – Ezek mögött a döntések mögött nincs tényleges tartalom. Ideológiai alapú, jóemberkedő döntéseket hoznak” – fogalmazott Dornfeld László, hozzátéve, hogy a technológia továbbra sem rentábilis.

Borítókép: Donald Trump egy montanai kampányrendezvényen szólal fel (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.