A terrorizmus új hulláma söpör végig Európán

Peter R. Neumann terrorizmuskutató szerint a Hamász október 7-i terrortámadása hatalmas motivációt adott a dzsihadistáknak világszerte. A nemrég Németországban történt solingeni támadás tökéletesen illeszkedik az Iszlám Állam stratégiájába.

2024. 09. 06. 4:58
Terrortámadások sora nehezíti a német rendőrök dolgát
Terrortámadások sora nehezíti a német rendőrök dolgát Fotó: NurPhoto via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, Münchenben egy fegyveres férfit lelőttek a német rendőrök az izraeli konzulátus közelében. Az utóbbi hetekben rengeteg hasonló eset történt Nyugat-Európában. Szakértők szerint ismét terrorhullám söpör végig a kontinensen.

A 49 éves Peter R. Neumann politológus a terrorizmust és a szélsőségességet kutatja. A londoni King’s College biztonsági tanulmányok professzora alapította és vezette hosszú éveken át a Radikalizálódást Tanulmányozó Nemzetközi Központot (ICSR). A szakértő egyébként a Kereszténydemokrata Unió (CDU) állandó tagja, akivel a Die Welt német lap készített terjedelmes interjút – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

A legfontosabb felismerés az, hogy talán egy új hullám kezdetén állunk. Az elmúlt tizenegy hónapban megszaporodtak a dzsihadista támadási kísérletek és támadások. 2023 októbere óta 22 támadási kísérletet és hét megvalósult támadást követtek el dzsihadisták Nyugat-Európában. Ez 2022-hez képest négyszeres növekedés. Solingen pedig remélhetőleg mindenki számára ébresztő jel, hogy ez a probléma ismét kiemelt figyelmet igényel. A dzsihadizmus valószínűleg ismét a legnagyobb terrorfenyegetést jelenti Németországnak

– vázolta a nyugat-európai biztonsági helyzetet Neumann. A Hamász palesztin terrorszervezet Izrael elleni támadása óriási lökést adott a nyugat-európai alvósejteknek, és újjáélesztette a mozgalmat, amely addig mélyponton volt. Az Iszlám Állam azóta is igyekszik propagandacélokra felhasználni a palesztinpárti felkeléseket, és azt mondja támogatóinak, hogy ha Palesztináért és Izrael ellen akarnak harcolni, akkor csatlakozniuk kell.

Mert elvileg ez az egész egy globális vallási háború része. Ezt fejezte ki az Iszlám Állam által a solingeni támadás után közzétett videóüzenet is, amelyben a támadó azt mondta, hogy Palesztináért állt bosszút

– vélekedett. Megjegyezte azt is, meglepő volt, hogy az olimpiai játékokon nem történt terrortámadás, hiszen Franciaországban sokkal több a dzsihadista, mint Németországban. Ott több támadást is terveznek. 

A solingeni késes terrortámadás ugyanakkor már egyáltalán nem volt meglepetés a szakértő szerint, hiszen az pontosan tükrözte az Iszlám Állam stratégiáját.

Az a céljuk, hogy az emberek szerte a világon attól rettegjenek, hogy bárhol lecsaphatnak a terroristák. Nemcsak Párizsban és Berlinben, hanem egy Solingenhez hasonló kisvárosban vagy egy még kisebb településen

– fogalmazott Neumann. Hozzátette, hogy az ilyen terrortámadások másik célja mindig az, hogy saját támogatóikat motiválják és további támadásokra ösztönözzék őket. Az Iszlám Állam már korábban is sikeres volt ebben.

Még 2016-ben történt Nizzában, hogy egy terrorista egy teherautóval több mint nyolcvan embert gázolt halálra. Tizenkét hónapon belül Európa-szerte, többek között Berlinben is történtek hasonló támadások. Más szélsőségesek pedig ezt lemásolták, mert az emberek úgy gondolták, hogy ez nyilvánvalóan elég jól fog működni. Az Iszlám Állam most azt jelzi a híveinek: újra könnyen gyilkolhatnak embereket Európában.

Borítókép: Terrortámadások sora nehezíti a német rendőrök dolgát (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.