Finnország visszaküldi óriáspandáit Kínába

Döbbenetes bejelentés rázta meg az állatbarátok világát, a híres Lumi és Pyry, Finnország két óriáspandája, amelyeket 2018-ban hoztak Kínából, hamarosan visszatérnek szülőföldjükre.

Forrás: Origo2024. 09. 25. 20:33
A hím panda Hua Bao (finnül Pyry) bambusszal táplálkozik a kifutójában
A hím panda Hua Bao (finnül Pyry) bambusszal táplálkozik a kifutójában Fotó: Roni Rekomaa Forrás: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Ahtari Állatkert, ahol a pandák éltek, kénytelen volt meghozni ezt a fájdalmas döntést, miután hatalmas kiadásokkal és nagyobb adósságokkal kellett szembe néznie, írta a The Guardian.

A két óriáspanda a hím Hua Bao (finnül Pyry) és a nőstény Jin Bao Bao (finnül Lumi) 2018. január 18-án érkezett meg a finnországi Vantaa-i Helsinki-Vantaa repülőtérre
A két óriáspanda a hím Hua Bao (finnül Pyry) és a nőstény Jin Bao Bao (finnül Lumi) 2018. január 18-án érkezett meg a finnországi Vantaa-i Helsinki-Vantaa repülőtérre Fotó: AFP/Markku Ulander

1949-es alapítása óta a Kínai Népköztársaság pandákat küld a külföldi állatkertekbe, hogy erősítse kereskedelmi kapcsolatait, megszilárdítsa külkapcsolatait, és javítsa nemzetközi imázsát, írta az Origó.

 

Fantasztikus kezdet, szomorú befejezés

Lumi és Pyry 2018 januárjában érkeztek Finnországba, nem sokkal később, hogy Hszi Csin-ping kínai elnök meglátogatta a skandináv országot. A két ország között létrejött megállapodás értelmében a pandák 15 évig maradhattak volna, de a gazdasági helyzet drámaian leromlott, írja a lap. Az állatkert, amely magánvállalatként működik, több mint nyolcmillió eurót költött a pandák otthonának kialakítására, és évente további 1,5 millió eurót kellett fordítania az állatok gondozására

„Ez az összeg magában foglalta a Kínának fizetendő megőrzési díjat is” – árulta el Risto Sivonen, az Ahtari Állatkert igazgatótanácsának elnöke a Reuters hírügynökségnek.

A pandák visszatérése az állatkert üzleti döntése volt, amelyben nem vett részt a finn kormány, és nem befolyásolhatja a két ország közötti kapcsolatokat – mondta a finn külügyminisztérium szóvivője. Annak ellenére, hogy Kína erőfeszítéseket tett az állatkert megsegítésére, a két ország végül baráti konzultációk után közösen döntött a pandák visszajuttatásáról – nyilatkozta a helsinki kínai nagykövetség a Reutersnek.

Borítókép: A hím panda Hua Bao (finnül Pyry) bambusszal táplálkozik a kifutójában (Fotó: AFP/Roni Rekomaa)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.