Kelemen Hunor az RMDSZ államfőjelöltje

Lassan célegyenesbe fordul a romániai elnökválasztási kampány.

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke
Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke Fotó: Magyar Nemzet
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pénteken egyhangú döntéssel határozott a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) képviselői tanácsa arról, hogy Kelemen Hunor legyen az RMDSZ államfőjelöltje. Az RMDSZ-elnök negyedszer indul romániai elnökválasztáson. A legutóbbi megmérettetésen, 2019-ben 357.014-en szavaztak Kelemen Hunorra. Ez 3,87 százalékos eredményre volt elég.

Az RMDSZ területi elnökei korábban jelezték: a szövetségi elnök a legalkalmasabb arra, hogy a magyarok hangját hallassa, és közösségük elvárásairól, problémáiról, céljairól beszéljen ebben a kampányban. 

Ő a legnépszerűbb és legmegbecsültebb romániai magyar politikus, aki meg tudja jeleníteni a romániai magyar közösség egységét

 – tették hozzá.

Romániában november 24-én tartják az államfőválasztás első, december 8-án pedig a második fordulóját.  A megmérettetés kimenetelét egyelőre lehetetlen megjósolni, az elemzők csak azt veszik szinte biztosra, hogy a második forduló egyik résztvevője Marcel Ciolacu jelenlegi miniszterelnök, a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) vezetője lesz. A PSD elnöke és államfőjelöltje leginkább George Simiont, az ellenzéki, magyarellenes akcióiról is ismert Románok Egyesüléséért Szövetség vezérét látná szívesen ellenfélként a döntő menetben, mivel ez esetben a teljes romániai politikai elit felsorakozna mögötte a szélsőségesnek minősített ellenfél legyőzése érdekében.       

A leginkább kiszámíthatatlan államfőjelölt a várhatóan függetlenként induló, de indulásának hivatalos bejelentésével még mindig kiváró Mircea Geoana, a tisztségét októberig betöltő NATO-főtitkár ugyancsak távozó helyettese.

A korábbi román külügyminiszter már tájékoztatta is Jens Stoltenberg NATO-főtitkárt arról, hogy lemond tisztségéről, megbízatása szeptember 10-én jár le. Geoana támogatottsága rendszeresen meghaladja 20 százalékot, s több felmérésben is az első helyen végzett. 

A most 66 éves Geoana 2019 októbere óta a NATO főtitkár-helyettese, 2005 és 2010 között a PSD elnöke volt, 2009-ben pedig a párt romániai elnökjelöltje. A versenyt Traian Basescu államfővel szemben elvesztette, de hajszálon múlt, hogy nem ő lett az elnök. Ma is sokat emlegetik, hogy akkor, az exit-pollok közlése után Mircea Geoana a felesége mellett ugrált örömében, mivel őt jelezték győztesnek a felmérések. Csakhogy az éjszaka folyamán – elsősorban a külföldről érkező szavazatok megszámlálása után – változott a helyzet: hajnalban már Basescu volt a győztes. 

Marcel Ciolacu kormányfő egy tévéinterjúban azt mondta: nem érti, miért tartja magát független jelöltnek Geoana. Mint mondta, Mircea Geoana egész életében a PSD-ben politizált, a pártnak elnöke volt és abban különféle más tisztségeket is betöltött, s a PSD színeiben indult a választásokon. Ciolacu szerint Geoanának őszintén be kellene vallania a választók előtt, hogy a közvélemény-kutatások és a tanácsadókkal folytatott megbeszélések után döntött úgy: jó „ha függetlennek adja ki magát”.

Pászkán Zsolt politikai elemző szerint Mircea Geoana egy „technokratává” átfazonírozott volt PSD-s.

A belpolitikából való hosszú kiiratkozás és a terepmunka elvégzéséhez szükséges szervezeti háttér szinte teljes hiánya jelentős mértékben korlátozza, vagy korlátozhatja őt abban, hogy teljesítse bizonyos – elsősorban külföldi – erőközpontok vele szembeni elvárását

 – fogalmazott a Magyar Külügyi Intézet Románia-szakértője a Maszol erdélyi hírportálnak.  

Marcel Ciolacu várható elnökjelölti kampányával kapcsolatban a szakértő azt mondta:

A viharos tengeren az ország hajóját magabiztosan átvezető bölcs és nyugodt kormányos

szerepében fog tetszelegni. Arra a kérdésre, hogy kinek van a legjobb esélye az elnökválasztás döntő menetére a jelenlegi miniszterelnök mellett, Pászkán Zsolt azt mondta: a kampány alacsonyra tervezett hőfoka miatt a kormánypártok úgy számolnak: amennyiben nem lesz valamilyen váratlan fordulat, akkor ez a szintén kormányon lévő Nemzeti Liberális Párt vezetője, Nicolae Ciuca számára nyitna lehetőséget a második fordulóba való bejutásra.

Borítókép: Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke (Fotó: Magyar Nemzet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.