Magyarország ellen szavazott a Tisza Párt

Az EP óriási többséggel szavazott meg egy újabb háborúpárti állásfoglalást. A Tisza Párt képviselői megszavazták azt a módosítót javaslatot, amelynek értelmében az állásfoglalás sürgeti a tagállamokat, hogy aktívan gyakoroljanak nyomást a magyar kormányra, hogy szüntesse meg az európai békekeret, köztük az újonnan létrehozott Ukrajna Támogatási Alap blokkolását.

Forrás: Bennfentes2024. 09. 20. 13:53
Képviselők az Európai Parlamentben
Képviselők az Európai Parlamentben Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, a szeptember 19-én csütörtökön óriási többséggel, 425 igen szavazattal, 131 nem ellenében és 63 tartózkodás mellett elfogadott szöveg szerint a jelenlegi korlátozások feloldása nélkül Ukrajna nem tudja teljes mértékben gyakorolni az önvédelemhez való jogát, és továbbra is ki van téve a lakossága és infrastruktúrája elleni támadásoknak.

Mindemellett a képviselők felszólították a tagállamokat, hogy tartsák fenn és terjesszék ki a szankciókat. Az állásfoglalásban követelték, hogy az uniós országok oldják fel azokat a korlátozásokat, amelyek akadályozzák Ukrajnát abban, hogy nyugati fegyverrendszereket használjon Oroszországban lévő legitim katonai célpontok ellen. Továbbá ismételten felszólították a tagállamokat, hogy gyorsítsák fel a fegyverek, légvédelmi rendszerek és lőszerek, köztük a Taurus rakéták szállítását.

Az Európai Parlament háborúrajongói azt is újra megszavazták, hogy valamennyi uniós tagállamnak és NATO-szövetségesnek kollektíven és egyénileg is vállalnia kell, hogy évente legalább a GDP 0,25 százalékát kitevő katonai támogatást nyújtanak Ukrajnának. 

Magyarország 2023-as nemzeti összterméke 212 milliárd dollár volt. Ennek 0,25 százaléka 530 millió dollár terhet jelentene, ez a mai árfolyamon közel kétszázmilliárd forintos kiadással járna, évente – közölte a Bennfentes. 

A Tisza Párt képviselői – nyilvánvalóan tudva, hogy a háborús rajongás mögött masszív többség áll majd (végeredmény: 425 igen a háborúra, 131 nem, köztük a fideszes képviselők) –  tartózkodtak a háborús uszítás végszavazásán. Háborús elkötelezettségükre azonban bizonyítékot és garanciát kellett szolgáltatniuk Brüsszelnek és Manfred Webernek, a Nnéppárt vezetőjének. Így megszavazták az állásfoglalás módosítóját, ami sürgetve felszólítja a tagállamokat, hogy aktívan gyakoroljanak nyomást a magyar kormányra, hogy szüntesse meg az európai békekeret, köztük az újonnan létrehozott Ukrajna Támogatási Alap blokkolását.

Tehát megszavazták azt, hogy az EU egésze gyakoroljon nyomást Magyarországra, hogy adja fel a békepárti politikáját, és álljon be végre a háborús uszítók sorába, és ezzel Magyarország is legyen részese az ukrán nép millióinak szenvedését okozó háborúnak.

Gál Kinga, a Fidesz EP-képviselője és a Patrióták Európáért frakció első alelnöke kijelentette, hogy nem támogatnak olyan javaslatot, amely további pusztítással, öldökléssel jár.

Mindez eszkalációval, Európa háborúba sodródásával fenyeget

– emelte ki a politikus. Kiemelte: itt az ideje, hogy diplomáciai kapcsolatfelvétel történjen, hogy tűzszünet legyen, és béketárgyalások kezdődjenek minden érintett fél részvételével a tartós béke elérése érdekében. 

 

Borítókép: Képviselők az Európai Parlamentben (Fotó: AFP) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.