A Tisza és Gyurcsányék is megszavazták a háborúpárti javaslatokat az EP-ben

Az Európai Parlament szerint Ukrajnának meg kell engedni, hogy orosz területen vessen be nyugati fegyvereket.

2024. 09. 19. 15:30
Former Italian Prime Minister and economist Mario Draghi delivers a speech as he presents his plan to strengthen Europe's competitiveness, at a plenary session of the European Parliament in Strasbourg, eastern France, on September 17, 2024. (Photo by FREDERICK FLORIN / AFP)
Képviselők az Európai Parlamentben Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Parlament azt kérte az uniós tagállamoktól: 

tegyék lehetővé, hogy Ukrajna a nyugati országoktól kapott fegyverrendszereket használhassa legitim katonai célpontok támadására Oroszországban.

Az EP strasbourgi plenáris ülésén 425 szavazattal 131 ellenében és 63 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalás szerint a jelenlegi korlátozások feloldása nélkül Ukrajna nem tudja teljes mértékben gyakorolni az önvédelemhez való jogát, ezért lakossága és infrastruktúrája továbbra is ki van téve a támadásoknak.

Az Európai Parlament újabb Ukrajna-határozatával ismét szintet lépett a háborús pszichózis

– jelentette ki Gál Kinga, a Fidesz EP-képviselője, a Patrióták Európáért-frakció első alelnöke. Mint mondta, még több fegyvert és pénzt küldenének Ukrajnába, sőt, már nyíltan a nyugati fegyverek orosz területek elleni bevetésére hívnak fel. 

Mindez eszkalációval, Európa háborúba sodródásával fenyeget

– emelte ki a politikus. Hozzátette, nem támogatnak olyan javaslatot, amely további pusztítással, öldökléssel jár. Mint mondta, itt az ideje, hogy diplomáciai kapcsolatfelvétel történjen, hogy tűzszünet legyen és béketárgyalások kezdődjenek minden érintett fél részvételével a tartós béke eléréséhez. 

Gál Kinga sajtóközleményében azt is megjegyezte, a háborúpárti Manfred Weber által vezetett Európai Néppárt teljes mellszélességgel támogatta a háborús uszítást. 

A TISZA-párt és a Demokratikus Koalíció EP-képviselői is támogatták azokat a módosítási javaslatokat, amelyek alaptalanul támadják Magyarországot, ráadásul arra akarják kényszeríteni a magyar Kormányt, hogy változtassa meg békepárti álláspontját és finanszírozza az Ukrajnába irányuló fegyverszállításokat.

Az állásfoglalás elfogadását támogató EP-képviselők szerint az elégtelen lőszerszállítmányok és a lőszerek használatának korlátozása azzal a veszéllyel jár, hogy az eddigi erőfeszítések hatása semmivé válik. 

Sajnálatukat fejezték ki amiatt, hogy az uniós országok egyre kevesebb katonai támogatást nyújtanak Ukrajnának. 

Felszólították továbbá a tagállamokat, hogy teljesítsék tavaly márciusi kötelezettségvállalásukat, miszerint egymillió lőszert szállítanak Ukrajnának. Emellett sürgették a fegyverek, légvédelmi rendszerek és lőszerek, köztük a Taurus nagy hatótávolságú rakéták szállításának felgyorsítását is.

Borítókép: Képviselők az Európai Parlamentben (Fotó: AFP) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.