SpaceX mentőakció: hazatérhetnek a Nemzetközi Űrállomáson rekedt űrhajósok

Butch Wilmore és Suni Williams űrhajósok eredetileg csak egyhetes küldetésre indultak el a Boeing első emberes űrrepülésével júniusban, de a terveik drasztikusan megváltoztak, miután a Starliner járművel technikai problémák adódtak.

Forrás: Euronews2024. 09. 29. 6:40
Nick Hague NASA-űrhajós és Alekszandr Gorbunov, a Roszkozmosz űrhajósa a Dragon űrhajó fedélzetén indul a Nemzetközi Űrállomásra
Nick Hague NASA-űrhajós és Alekszandr Gorbunov, a Roszkozmosz űrhajósa a Dragon űrhajó fedélzetén indul a Nemzetközi Űrállomásra Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A NASA a sorozatos meghibásodások – többek között hajtóműproblémák és héliumszivárgások –, miatt túl kockázatosnak minősítette a Starliner használatát az űrbázisra való visszatérítéshez – emlékeztet az Euronews.

SpaceX a mentőöv

A szombati nap folyamán egy Falcon 9 rakéta startolt el a Cape Canaveral űrkutatási bázisról, hogy eljuttassa a NASA űrhajósát, Nick Hague-et, és az orosz Alexander Gorbunovot az űrállomásra. Két űrhajóst kivettek az eredeti programból, így fenntartva két üres helyet, amelyeket Wilmore és Williams számára a visszatérési szakaszra. Azért nem hozhatták haza őket korábban, mert az zavart volna más ütemezett missziókat, közölték az illetékesek.

Új feladatok és kihívások

Időközben Suni Williamst kinevezték az űrállomás parancsnokává. Miután Hague és Gorbunov megérkeznek az űrállomásra, a március óta ott élő négyfős legénység a saját SpaceX kapszulájával térhet vissza a Földre.

Nick Hague hangsúlyozta, hogy az űrmissziókban a változás az egyetlen állandó dolog. Korábbi tapasztalataiból eredően, különösen egy hat évvel ezelőtti vészhelyzet kezelésében szerzett rutinja miatt bízta meg őt a NASA ezzel a kritikus mentőakcióval – teszi hozzá a Euronews.

Ezzel a misszióval a SpaceX ismét bizonyította vezető szerepét a NASA kereskedelmi űrprogramjában, amelyet az űrsiklók nyugdíjazásakor alakítottak ki több mint egy évtizede. Azóta tíz emberes űrrepülést hajtott végre a cég az űrállomásra. Ezzel szemben a Boeingnek évek óta problémái vannak.

Borítókép: Nick Hague NASA-űrhajós és Alekszandr Gorbunov, a Roszkozmosz űrhajósa a Dragon űrhajó fedélzetén indul a Nemzetközi Űrállomásra (fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.