Történelmi győzelem Ausztriában

A vasárnapi voksoláson elsöprő győzelmet aratott az Orbán Viktor európai parlamenti frakciójához, a Patriótákhoz tartozó Osztrák Szabadságpárt. A párt a szavazatok 29,2 százalékával a 183 fős osztrák parlamenti alsóház 58 mandátumát szerezte meg.

Forrás: Origó2024. 09. 30. 10:21
Herbert Kickl, a jobboldali Osztrák Szabadságpárt vezetője integet a párt választási rendezvényén az elért győzelem után
Herbert Kickl, a jobboldali Osztrák Szabadságpárt vezetője integet a párt választási rendezvényén az elért győzelem után Fotó: Roland Schlager Forrás: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az előzetes végeredmények szerint a jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) 29,2 százalékot kapott (+13) míg Nehammer kancellár pártja, az Osztrák Néppárt (ÖVP) a szavazatok 26,5 százalékával (–11) csak a második helyre szorult. A harmadik legerősebb erő a szociáldemokraták (SPÖ) lettek 21,1 százalékkal. A liberális NEOS (Új Ausztria és Liberális Fórum) a szavazatok kilenc százalékát kapta, míg az eddig az ÖVP-vel kormányzó zöldek nyolc százalékot szereztek.

Herbert Kickl (C), a jobboldali Osztrák Szabadságpárt vezetője és vezető jelöltje
Herbert Kickl (k), a jobboldali Osztrák Szabadságpárt vezetője. Fotó: AFP/Alex Halada

A végleges eredmények után a kormányalakítás lesz a nagy kérdés, írta az Origó.

Egyelőre nem világos, hogy a választási eredmények milyen szövetségeket eredményezhetnek. A Szabadságpárt vezetője, Herbert Kickl többször is kijelentette, hogy célja a szövetségi kancellári cím megszerzése. Az Osztrák Néppárt főtitkára, Christian Stocker a választás éjszakáján azonban azt hangsúlyozta, hogy nem kívánnak koalíciót kötni a Szabadságpárttal.

 

Szabadságpárt: Felelősen állunk a választási győzelemhez

Herbert Kickl egy első nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy a választók határozottan letették a voksukat. A választási eredmény egyértelmű állásfoglalás volt, hogy így nem mehetnek tovább a dolgok az országban, írta a Junge Freiheit.

A többi pártnak és a szövetségi elnöknek most újra kell gondolnia a szövetséget, jelzi a lap. Michael Schnedlitz, az FPÖ főtitkára úgy fogalmazott: „Az osztrákok ma történelmet írtak.”

Christian Hafenecker (FPÖ) hangsúlyozta, hogy koalíciós tárgyalásokat kívánnak kezdeni más pártokkal. Eddig az volt a szokás, hogy a legerősebb párt kezdte meg a kormányalakítási tárgyalásokat. 

Az Osztrák Néppárt (ÖVP) főtitkára, Christian Stocker egyértelmű csalódottságának adott hangot pártja második helye miatt: A „felzárkózás nem volt sikeres.”

Karl Nehammer, osztrák kancellár, az Osztrák Néppárt vezetője és vezető jelöltje
Karl Nehammer, osztrák kancellár, az Osztrák Néppárt vezetője és vezető jelöltje. Fotó: AFP/Alex Halada

 

Szociáldemokraták: „Fájdalmas eredmény”

Klaus Seltenheim, a szociáldemokrata párt (SPÖ) szövetségi igazgatója fájdalmas eredményről beszélt. Pártja célja továbbra is az, hogy megkímélje az osztrákokat egy lehetséges fekete-kék koalíciótól. Johannes Rauch (Zöldek) osztrák szociális miniszter úgy véli, hogy pártja a gyenge teljesítménye ellenére képes kormányt alakítani. – Rendelkezésre állunk egy stabil kormány megalakítására – mondta Rauch.

 

A kis baloldali pártok nem jutottak be

A kis baloldali pártok, az Osztrák Kommunista Párt (KPÖ) és az eleinte viccpártként induló Sörpárt is lemaradt a bejutásról. A kommunisták csúcsjelöltje, Tobias Schweiger ennek ellenére pozitív eredményről beszélt. – A következő választásokon számolni kell velünk – mondta Schweiger. Többek között azt is mérlegelni akarják, hogy a saját nevük nem lehetett-e akadályozó tényező. Dominik Wlazny, a Sörpárt vezetője csalódott volt: – Mindent beleadtunk, és nem jött össze. Meg kell fontolniuk, hogyan tovább a Sörpárttal, és egyelőre Bécsben, kerületi szinten folytatják a munkát.

Andreas Mölzer, a Szabadságpárt európai parlamenti képviselője válaszol újságíróknak
Andreas Mölzer, a Szabadságpárt európai parlamenti képviselője válaszol újságíróknak. Fotó: AFP/Alexander Klein

Andreas Mölzer, a Szabadságpárt vezető ideológusa az Országos Tanács és az Európai Parlament régi tagja a választási eredményt Herbert Kickl egyértelmű győzelmének tekinti, mondta el a Junge Freiheitnak.

Azt még egyelőre nem tudni, hogy a néppárt betartja-e ígéretét, hogy nem alakít olyan kormányt, amelyben Kickl is részt vesz. Emellett korábban Alexander van der Bellen (Zöldek) köztársasági elnök is kinyilvánította korábban, hogy nem fog olyan szövetségi kormányt bejelenteni, amelyben Kickl szerepet kap.

Mölzer szerint azonban a választási eredmények után a dolgok másképpen alakulhatnak.

„Kickl most egy olyan helyzetben van, amelyben mindenki nyerhet. Vagy bekerül a kormányba, vagy egy erős ellenzék vezetője lesz, amelynek csak azt kell néznie, ahogy a vesztesek koalíciója még több szavazót hoz a Szabadságpártnak.”

Mölzer a néppárt drámai vereségét és a Szabadságpárt nagyarányú győzelmét a következőkkel magyarázta:

A migráció, az Ukrajna-politikával kapcsolatos nyugtalanság, az energiaválság és az a tény, hogy Ausztria a gazdasági növekedésben az európai élmezőny végén áll.

 

Borítókép: Herbert Kickl, a jobboldali Osztrák Szabadságpárt vezetője integet a párt választási rendezvényén az elért győzelem után (Fotó: AFP/Roland Schlager)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.