Tusk megtalálta a tökéletes bűnbakot

Vadonatúj ellensége van Donald Tusk lengyel miniszterelnöknek, ráadásul olyan, aki nem is szól vissza neki, a hódok. Őket hibáztatja ugyanis a Lengyelországot különösen súlyosan érintő árvízi katasztrófáért a liberális miniszterelnök. Teszi mindezt annak ellenére, hogy állításának nincs tudományos alapja.

Forrás: Politico2024. 09. 25. 7:38
Donald Tusk lengyel miniszterelnök
Donald Tusk lengyel miniszterelnök Fotó: NurPhoto via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Új ellenséget talált magának Donald Tusk lengyel kormányfő: a hódokat hibáztatja a Lengyelországot különösen súlyosan érintő árvízhelyzetért – számol be róla a Politico brüsszeli hírportál.

Hód
Hód (Forrás: Pixabay)

Az önjelölt ökológus szakértővé előlépett Tusk a lengyel válságstáb legutóbbi ülésén a gátak és töltések biztonságát emelte ki, amit szerinte a hódok veszélyeztetnek.

Néha választani kell az állatok iránti szeretet és a városok, falvak biztonsága, valamint a gátak stabilitása között

– mondta Tusk, hozzátéve, hogy az infrastruktúrát meg kell védeni a hódoktól, és hogy a kormány a törvény keretein belül bármilyen intézkedést megenged a hódok ellen a gátak védelme érdekében.

Andrzej Czech biológus és hódszakértő szerint Tusk megjegyzései képtelenségek, és a varsói kormány pusztán politikai célokra, bűnbakként használja a hódokat.

Nem csoda, hogy a miniszterelnök szeretne célpontot adni az emberek frusztrációjának. A szeptemberi árvizek Lengyelországot különösen súlyosan érintették. A gátak több helyen nem bírták a terhelést, települések kerültek víz alá, legkevesebb hét ember pedig meghalt a természeti csapás következtében.

A károkat már most is óriásiak.

Azok egy részére fedezetet nyújt az Európai Unió által az uniós kohéziós alapokból felajánlott tízmilliárd eurós támogatás, amelynek várhatóan Lengyelország lehet a legnagyobb kedvezményezettje. 

Magyarországon, ahol sikeres volt a védekezés, ellenben várhatóan a támogatás feltételéül szabott küszöbérték alatt marad a károk mértéke, így nem részesül az uniós segítségből.

Tusknak a halálesetek és az óriási veszteségek mellett egy további oka is lehet a hódok megvádolására. A vadászok és a gazdák erős lobbit alkotnak egyik koalíciós partnerén, az agrárkonzervatív Lengyel Néppárton (PSL) belül – mutatott rá Czech.

A gazdák általában a hódok ellen vannak, mert azok néha elárasztják a földeket és a termést

– magyarázta a biológus, hozzátéve, hogy a hódtelepeknek csak két százaléka problémás.

A vadászok abban érdekeltek, hogy javítsák rossz közmegítélésüket azzal, hogy megmentőként és problémamegoldóként tekintsenek rájuk, és remélik, hogy az adófizetők pénzét kapják a hódok kilövéséért, ahogyan az afrikai sertéspestis idején a vaddisznók kilövéséért

– világít rá a kormányfő logikájára Andrzej Czech, hozzátéve, hogy az átlagemberek ebből csak azt látják, hogy a kormány gyorsan tett valamit.

Czech szerint ráadásul létezik egyszerűbb és olcsóbb módszer a hódok kilövésénél: hálót kell elhelyezni a gátak körül.

A tudósok szerint a hódok nem járulnak hozzá az olyan természeti katasztrófákhoz, mint az árvizek, erdőtüzek és aszályok. Ellenkezőleg: a megoldás kulcsfontosságú részei, mivel elősegítik az egészséges vizes élőhelyi rendszerek kialakulását, amelyek viszont megkötik a szenet és lassítják a folyók áramlását. 

Borítókép: Donald Tusk lengyel miniszterelnök (Fotó: AFP/NurPhoto)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.