Tusk szerint nem kell félni a német katonáktól

Donald Tusk lengyel miniszterelnök arra kérte honfitársait, hogy ne essenek pánikba, ha német katonák lengyel területre lépnek, mivel ők az árvízvédelemben fognak segíteni – idézte a kormányfőnek a válságstáb ülésén tett nyilatkozatát csütörtökön a Polsat lengyel tévécsatorna.

Forrás: MTI2024. 09. 19. 12:11
Government's Crisis Staff Meeting Amidst Floods In Southern Poland.
Donald Tusk lengyel miniszterelnök 2024. szeptember 18-án (Fotó: AFP)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Amikor német katonákat látnak (lengyel területen), arra kérem önöket, hogy ne essenek pánikba. Ez segítség. Csak hogy ne legyenek kétségeik! – mondta Tusk. – Németország területvédelmi egységei készségüket fejezték ki, hogy segítséget nyújtanak Lengyelországnak az árvíz elleni küzdelemben – magyarázta a kormányfő. 

Donald Tusk szólt arról is, hogy egy 30 fős, nehéz műszaki eszközökkel felszerelt, amerikai katonákból álló csoport már segítséget nyújt az elemi csapás elleni fellépésben. Tusk arra is figyelmeztetett, hogy egy ismeretlen, hamis rendszámú személygépkocsival közlekedő, katonai egyenruhát viselő férfi olyan álhíreket terjeszt a térségben, amelyek szerint hamarosan fel fogják robbantani a gátakat.

A hatóságok keresik az illetőt, de addig is, amíg el nem fogják, arra kérte a lakosságot, hogy ne dőljenek be az álhírnek. Lengyelország déli és délnyugati részén, a Sziléziai, Alsó-sziléziai és Opolei vajdaságokban kiterjedt áradások ellen védekeznek, mivel a Nysa (németül Neisse) folyó, az Odera balparti mellékfolyója a heves esőzések nyomán kilépett medréből. 

Huszonhét év óta a mostani a legsúlyosabb árvíz a térségben.

A rendőrség szerint hét ember halt meg. Klodzko központja és a cseh határhoz közeli Jelenia Góra egy része víz alá került. Több mint négyezer embert menekítettek ki az árvízövezetben lévő településekről, négy vajdaságban 600 iskolát zártak be. Szeptember 16-án a varsói kormány 30 napos katasztrófahelyzetet hirdetett a Sziléziai, az Alsó-sziléziai és az Opolei vajdaság 24 járásában.

Borítókép: Donald Tusk lengyel miniszterelnök 2024. szeptember 18-án (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.