Körözött baloldali terroristát tartóztattak le Berlinben

Letartóztattak egy baloldali terroristát Berlinben, aki állítólag a Kalapács banda, a Hammerbande tagjaként súlyos, erőszakos cselekményeket követett el. De más bűncselekményekkel is vádolják a 48 éves harcművészt.

Forrás: Junge Freiheit2024. 10. 23. 9:32
Illusztráció A lipcsei ügyészség és a baloldali szélsőségekkel foglalkozó különbizottság (Soko LinX) több ingatlant kutat Lipcse város területén
Illusztráció A lipcsei ügyészség és a baloldali szélsőségekkel foglalkozó különbizottság (Soko LinX) több ingatlant kutat Lipcse város területén Fotó: Hendrik Schmidt Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Berlini rendőrök – a karlsruhei szövetségi bíróság nyomozási bírája által kiadott elfogatóparancs alapján – hétfőn letartóztattak egy körözött, feltételezhetően baloldali szélsőségest. A 48 éves gyanúsított ellen ez év január 26. óta volt elfogatóparancs érvényben – írja a Junge Freiheit. A szövetségi főügyészség vádjai szerint bűnszervezetet támogatott, valamint súlyos testi sértést és vagyoni károkozást is elkövetett.  

Az igazságszolgáltatás Thomas J.-t ,az elítélt erőszakos bűncselekményeket elkövető Lina E. körüli úgynevezett Kalapács banda, vagyis a Hammerbande tagjaként azonosította.

Ez a banda a tagok által osztott militáns baloldali szélsőséges ideológián alapult, amelynek alapja a fennálló demokratikus jogállam, különösen az erőszak alkalmazás állami monopóliumának elutasítása.

A csoportot legalább hat erőszakos támadással vádolják 2018 októbere és 2020 februárja között.

A harcművészetekben is jártas, szélsőséges gyanúsított 2019. október 19-én Lina E.-vel és a csoport más tagjaival együtt támadást hajtott végre egy eisenachi étterem tulajdonosa és látogatói ellen. A kocsmát azért választották célpontnak, mert az a „jobboldali szcéna” feltételezett találkozóhelye volt – áll a nyomozati iratokban.

Letartóztatott baloldali terrorista állítólag Szíriában harcolt

A Tagesschau című hírműsor szerint a gyanúsított állítólag Észak-Szíriában csatlakozott az YPG nevű militáns kurd csoporthoz. Állítólag ott képezték ki mesterlövésznek. Vélhetően részt vett az Iszlám Állam (IS) nevű terrorista milícia elleni harci műveletekben is. Sajtóinformációk szerint egy németországi házkutatás során egy olyan iratot találtak, amely a letartóztatott férfi mesterlövész kiképzésének részleteit tartalmazta.

Illusztráció A lipcsei ügyészség és a baloldali szélsőségesek különleges egysége (Soko LinX)
Illusztráció. A lipcsei ügyészség és a baloldali szélsőségesek különleges egysége (Soko LinX)  (Fotó: DPA Picture-Alliance/AFP/Hendrik Schmidt)

A feltételezett baloldali szélsőséges előzetes letartóztatásáról kedden dönt a bíróság. A német szövetségi alkotmányvédelmi hivatal (BfV) adatai szerint tavaly 4248 olyan személy volt az országban, akiket az úgynevezett „potenciális iszlamisták” kategóriájába soroltak. Ugyanakkor 14 500 szélsőjobboldali és 27 200 iszlamista volt.

Az alkotmányvédelmi hivatal különbséget tesz a „potenciális elkövetők” és „szélsőségesek” között. Ez utóbbi csoportba a BfV szerint a tavalyi adatok szerint kilenc baloldali szélsőséges személy tartozik Németországban.

2023. februárjában a német Hammerbande tagjai rendeztek hajtóvadászatot Budapest utcáin. Nyolc, találomra kiválasztott embert kegyetlenül összevertek. A négy elfogott gyanúsított közül egy a német hatóságok szerint is a banda tagja volt. A támadás után, márciusban Németországban került rendőrkézre a budapesti embervadászat két, német szélsőbaloldali támadója. Mindketten a hírhedt német szélsőbaloldali bűnszervezet, a Hammerbande (Kalapácsbanda) tagjai voltak és a Budapesti Rendőr-főkapitányság körözte őket.

Borítókép: Illusztráció. A lipcsei ügyészség és a baloldali szélsőségekkel foglalkozó különbizottság (Soko LinX) több ingatlant kutat Lipcse város területén (Fotó:DPA Picture-Alliance/AFP/Hendrik Schmidt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.