Észak-Korea immár ellenséges államnak tekinti Dél-Koreát, a kapcsolatok végleges megszakítása felé haladva

Észak-Korea drasztikus lépéseket tett az elmúlt napokban, miután alkotmánymódosítással ellenséges államként határozta meg Dél-Koreát. A feszültség fokozódik a két ország között, ahogy Észak megkezdte a közlekedési és infrastrukturális összeköttetések lerombolását a déli szomszédjával, ezzel talán véglegesen elvágva az egyesülés lehetőségét.

2024. 10. 17. 10:06
Egy férfi elsétál egy televízió képernyője mellett, amelyen az Észak- és Dél-Koreát összekötő úton 2024. október 15-én bekövetkezett robbanásról szóló híradót mutatják 2024. október 16-án, egy szöuli vasútállomáson. Észak-Korea október 15-én felrobbantotta az őt Déllel összekötő, mélyen szimbolikus jelentőségű út- és vasútvonalak egyes szakaszait - közölte a szöuli hadsereg.
Egy férfi elsétál egy televízió képernyője mellett, amelyen az Észak- és Dél-Koreát összekötő úton 2024. október 15-én bekövetkezett robbanásról szóló híradót mutatják 2024. október 16-án, egy szöuli vasútállomáson. Észak-Korea október 15-én felrobbantotta az őt Déllel összekötő, mélyen szimbolikus jelentőségű út- és vasútvonalak egyes szakaszait - közölte a szöuli hadsereg. Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Észak-Korea tovább növelte a feszültséget Dél-Koreával, miután alkotmányában ellenséges államként jelölte meg déli szomszédját. Az Észak hivatalos hírügynöksége, a KCNA megerősítette, hogy a népi gyűlés alkotmánymódosítással törölte az egyesítés célját, amely korábban a két Korea közötti kapcsolatok javításának alapját képezte. 

Ezzel egyidejűleg az észak-koreai hadsereg megkezdte az ország területének „fokozatos teljes elválasztását” a Délről, beleértve a közlekedési és vasúti kapcsolatok megsemmisítését is.

A KCNA szerint Észak-Korea a határon lévő, 60 méteres útszakaszokat és vasúti pályákat robbantotta fel, ezzel szimbolikusan elvágva a déli szomszédjától, amelyet immár hivatalosan is ellenséges államként kezelnek. A hadsereg a jövőben további lépéseket tervez a „déli határ végleges megerősítése” érdekében, amelynek részeként Észak katonai készültségbe helyezte magát.

Kim Dzsong Un, Észak-Korea vezetője már 2023 decemberében nyíltan kijelentette, 

hogy az egyesítés Dél-Koreával lehetetlen, miután Szöult az Egyesült Államokkal való kollaborációval vádolta,

amelynek célja Észak kommunista rendszerének megdöntése. Azóta a két Korea közötti kapcsolatok gyors ütemben romlanak, a jelenlegi események pedig újabb fejezetet jelentenek ebben az ellenséges viszonyban.

A dél-koreai kormány élesen bírálta Észak-Korea alkotmánymódosítását. A dél-koreai egyesítési minisztérium kijelentette, hogy továbbra is kitart a békés egyesítés mellett, és nem hagyja, hogy Észak provokációi eltérítsék a békefolyamat irányát. 

Sajnálatos és veszélyes lépés Észak részéről, hogy ellenséges államként jelöli meg Dél-Koreát, de mi továbbra is a béke és a diplomácia útját választjuk

 – nyilatkozta a minisztérium szóvivője.

A nemzetközi elemzők ugyanakkor óvatos optimizmust mutatnak azzal kapcsolatban, hogy a helyzet nem fog teljes háborúvá eszkalálódni. Szakértők szerint Kim Dzsong Un rendszere elsősorban belpolitikai célok miatt fokozza a katonai konfrontációt, hogy erősítse belső támogatottságát. 

Észak-Korea nagyon jól tudja, hogy egy teljes körű háború katasztrofális következményekkel járna számára

 – mondta Kim Dong-yup, a Szöuli Észak-Koreai Tanulmányok Egyetemének professzora.

Az elmúlt évtizedek során az észak–déli kapcsolatok hullámzóak voltak. A dél-koreai liberális kormányok idején gyakran törekedtek a békülésre, és voltak olyan időszakok, amikor interkoreai csúcstalálkozók is megvalósultak. Ezzel szemben a jelenlegi, konzervatív vezetés keményebb álláspontot képvisel Észak-Koreával szemben, amely a fegyverkezésre, szankciókra és az amerikai szövetség megerősítésére helyezi a hangsúlyt. Ez a politika jelentős mértékben növeli a feszültségeket a két Korea között, amelyet Észak rakétatesztekkel és hasonló látványos lépésekkel próbál meg kiélezni.

Bár a legutóbbi alkotmánymódosítás és az infrastrukturális kapcsolatok lerombolása tovább mélyíti a szakadékot a két ország között, a legtöbb elemző úgy véli, hogy egy közvetlen katonai összecsapás esélye továbbra is alacsony. Az interkoreai kapcsolatok azonban ismét hidegháborús szintre süllyedtek, és a közeljövőben nem várható jelentős enyhülés.

Borítókép: Egy férfi elsétál egy televízió képernyője mellett, amelyen az Észak- és Dél-Koreát összekötő úton történt robbantásról szóló híradót mutatják (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.