Európa végveszélyben

Az Európai Unió gazdasági nehézségei évek óta halmozódnak, a vezetők pedig csak most kezdik felismerni a helyzet súlyosságát. A tagállamok megosztottak a megoldások terén, a közös eladósodás kérdése pedig komoly vitákat szül.

Forrás: Bloomberg2024. 10. 14. 6:52
European Council Summit In Brussels
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Charles Michel, az Európai Tanács elnökével és Alexander De Croo belga miniszterelnökkel közös sajtótájékoztatón az Európai Tanács csúcstalálkozójának, az uniós vezetők találkozójának végeztével. Fotó: NurPhoto via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az uniós vezetők csütörtökön Brüsszelben gyűlnek össze, hogy megvitassák a gazdasági válság kezelésének lehetséges stratégiáit, de a tagállamok megosztottak abban, hogyan közelítsenek a problémához. 

Az Európai Unió gazdasága mély válságba süllyed. A Bloomberg jelentése szerint a stagnáló német gazdaság, a technológiai versenyben való lemaradás, a zöldátállás nehézségei és az orosz–ukrán háború együttes hatása komoly fenyegetést jelent az EU egészének. A tagállamok közötti megosztottság tovább súlyosbítja a helyzetet, különösen a közös eladósodás kérdésében.

A német pénzügyminiszter, Christian Lindner és Olaf Scholz kancellár csak most ismerte fel a helyzet súlyosságát, míg Mario Draghi volt olasz miniszterelnök nyolcszázmilliárd eurós beruházási terve, mely közös eladósodáson alapul, komoly ellenállásba ütközött Németországban. 

Christian Lindner pénzügyminiszter egy előadást hallgatott a Nemzetközi Valutaalap áprilisi ülésén, amikor végre rájött, milyen rosszra fordult Németország helyzete – fogalmaz a Bloomberg.

Paschal Donohoe, az euróövezeti pénzügyminiszterek elnöke aggodalmát fejezte ki a lassú reakciók miatt, de bizakodását is kifejezte a közelgő brüsszeli csúcstalálkozóval kapcsolatban. Bruno Le Maire korábbi francia pénzügyminiszter javaslata a gazdasági növekedés megduplázására egyelőre nem kapott támogatást.

A tagállamok közötti eltérő nézőpontok jelentős akadályt jelentenek a hatékony fellépés előtt. A közös eladósodás kérdése mellett a tagállamok belpolitikai helyzete, a törékeny koalíciók is hátráltatják a konszenzust. Franciaország és Németország gazdasági nehézségei – a francia államkötvények iránti bizalom csökkenése és a német autóipart sújtó nehézségek – tovább rontják a helyzetet.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke várhatóan részletezi a Draghi-terv kezelésére vonatkozó terveit a brüsszeli csúcstalálkozón. A találkozó azonban nem csak a gazdasági megoldásokról szól, hanem az EU jövőjéről is. Az idő sürget, és a kérdés az, hogy az uniós vezetők képesek lesznek-e közös nevezőre jutni, hatékony lépéseket tenni a válság elhárítása érdekében. A tét pedig nem kevesebb, mint Európa gazdasági jövője – fogalmaz a lap.

 

Borítókép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével és Alexander De Croo belga miniszterelnökkel közös sajtótájékoztatón az Európai Tanács csúcstalálkozójának, az uniós vezetők találkozójának végeztével (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.