Szél, víz és földi pokol. A Milton hurrikán pusztítása egy magyar szemével – exkluzív beszámoló

Palkó Dániel a Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjasa, az egyik olyan sziget közelében tartózkodott, ahol a Milton hurrikán partot ért. A Magyar Nemzet megkeresésére mondta el, hogy miként vészelték át a pusztítást. Megdöbbentő élményekről számolt be.

2024. 10. 13. 13:03
Emberek sétálnak a Milton hurrikán pusztítása után Sarasotában (Fotó: AFP)
Emberek sétálnak a Milton hurrikán pusztítása után Sarasotában (Fotó: AFP)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hurrikán Sarasota egyik szigeténél, Siesta Keynél ért partot, ahol az egyik legnagyobb volt a pusztítás, még az előző hurrikán nyomait sem takarították el, a házakból az utcára vitt elázott bútorok, kicsavart fák, vízzel elárasztott utak látványa fogadta azokat, akik kimerészkedtek, miután enyhült az idő – kezdte videójában Dániel.

Sok területre még be sem lehetett jutni, járhatatlanok voltak az utak, ötös erősségű hurrikánra készültünk, de hála Istennek, hármas erősséggel ért partot

– mondta. Ahogy az erősség csökkent, úgy lett kisebb a pusztítás mértéke. Floridában 3,4 millió ember maradt áram nélkül, jelenleg az áramszolgáltatás már elérhető. Az emberek még nem heverték ki a Helen hurrikánt sem, tíz nappal később pedig jött a Milton.

Az újabb hurrikán azok számára volt a legnagyobb csapás, akik az evakuációs zónában élnek, nekik pár nap alatt kétszer kellett elhagyniuk a lakhelyüket

 – hangsúlyozta a program ösztöndíjasa.

Dániel elmondta, hogy miután eltűnik a hurrikán, kezd visszatérni az élet, felmérik a károkat, visszaállítják az áramszolgáltatást. Ilyenkor hamar kinyitnak a boltok, az éttermek, hogy az élelmiszerek az áramhiány miatt ne vesszenek kárba, minél kevesebb vesztesége legyen egy adott étteremnek. Itt általában hamarabb van áram, sokan itt töltik a telefonjukat.

Nem maradt áram nélkül, aki fel tudott készülni és volt generátor a házánál

 – tette hozzá.

A floridai elsősegélynyújtók Sarasotába vonulnak a Milton hurrikán után (Fotó: AFP)
A floridai elsősegélynyújtók Sarasotába vonulnak a Milton hurrikán után (Fotó: AFP)

Mostanra kezd visszatérni az élet, de a part menti szigeteken tényleg nagy volt a pusztítás, úgy csapott le a Milton, hogy az előző hurrikán nyomait még el sem tudták takarítani, sok helyen nem üzemelnek a közúti lámpák, ezeket nagy erővel igyekeznek helyreállítani. 

Az egész Egyesült Államok területéről jönnek ilyenkor, és segítik a helyreállítási munkát, leginkább az áram visszaállítása az elsődleges feladat – idézte fel a Magyar Nemzetnek küldött videójában Dániel.

Korábbi videójában elmondta, hogy keleti parti idő szerint este 7 órakor kezdett el lecsapni Sarasotában a Milton hurrikán. A centruma este nyolc órakor érkezett, négy órával korábban, mint ahogyan a helyi meteorológusok jósolták.

Este 7 órakor már éreztük az első csapásokat, a szél és az eső megerősödött, abban a pillanatban el is ment az áram, mi itt, a hátam mögött látható házban vészeltük át ezt a két, két és fél órás időszakot, és hála Istennek károk nélkül

 – jelentette ki.

A felvételén azt is megmutatta, ahogy letörte a szél az ágakat, az ablakokat a széllökések miatt kellett bedeszkázni, valamint, hogy ha felkap valamit a szél, ne vágja be a házba. Tért ki rá az ösztöndíjas.

Amikor az első kritikus 2 és fél óra eltelt, utána megérkezett hurrikán közepe. Ezt úgy kell elképzelni, hogy megáll az esőzés, megáll a szél, és olyan, mintha nem történne semmi. De benne van a levegőben, éreztük, hogy történni fog valami. Ilyenkor lehet kihozni a kutyákat, ilyenkor tudtunk körülnézni – húzta alá. Kiemelte:

Az úttest középére kidőlt egy nagy fa, jött egy floridai férfi fűrésszel, ő már akkor elkezdte a mentést, felvágta több részre a kidőlt fát. Az egész szélcsend körülbelül egy félórás időtartam volt, utána a hurrikánnak a túloldala is megérkezett, az sem kis erővel, erős széllökéseket okozott, illetve nagyobb fákat is kicsavart – idézi fel.

Mi a házban áram nélkül vészeltük át ezt az egészet, elemlámpákkal világítottunk, hogy lássunk valamit, egy helyen, egy helyiségben vészeltük át az egészet, hogy minél inkább odafigyeljünk az emberi életre

– mondta. Aláhúzta:

A hurrikánra fölkészültünk amennyire lehet. Be lett deszkázva az ablak, bevásároltunk ételből, italból, föltöltöttük a power bankeket, elpakoltunk mindent, amit lehetett és kellett. A hurrikán után pedig kezd újraindulni az élet.

Mint fogalmazott, neki ez volt az első hurrikánja, a Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjasaként, hétfőn, talán az utolsó járatok egyikével érkezett meg Tampába.

A reptéren felvettek, elhoztak Sarasotába, itt fogom segíteni a magyar közösségeket, van egy cserkészcsapat, illetve Venice-ben, Sarasotától délre van egy magyar ház, itt fogok segédkezni, körülbelül 8-10 hónapon keresztül

– hívja fel a figyelmet videójában Dániel.

Nem számítottam ilyen fogadtatásra. Már keddtől, tehát másnap, a tampai repülőteret lezárták, komoly volt a készültség – zárta szavait az ösztöndíjas.

Borítókép: Emberek sétálnak a Milton hurrikán pusztítása után Sarasotában (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.