Lavinát indíthat el a Ryanair kivonulása ebben az európai országban

A Ryanair sokkolta a német utasokat azzal a bejelentésével, hogy három német repülőtérről teljesen kivonul és Hamburgban is jelentősen csökkenti járatainak számát. Az ír fapados légitársaság lépése nem hagy kétséget afelől, hogy Németországban drasztikusan emelkedni fognak a jegyárak.

2024. 10. 11. 11:55
A hamburgi repülőtéren a Ryanair és a Lufthansa repülőgépei parkolnak (Fotó: AFP)
A hamburgi repülőtéren a Ryanair és a Lufthansa repülőgépei parkolnak (Fotó: AFP)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Ryanair vezérigazgatója, Eddie Wilson nem titkolta csalódottságát a német repülőtéri költségek miatt. Mint mondja, a magas költségek már hosszú ideje hátráltatják a cég működését, és most elérkezett az idő a drasztikus lépések megtételére. Az utasok nehézségei pedig csak most kezdődnek. A bejelentett menetrend-leépítések hatalmas űrt hagynak a német légi közlekedésben, ami szinte biztosan áremeléseket fog eredményezni.

Hamburg mint az ország egyik legtöbbet látogatott városa különösen súlyosan érintett. A Ryanair itt hatvan százalékkal csökkenti járatait, ami négyszázezer utas kiesését jelenti. Azonban ennél is drámaibb a helyzet Dortmund, Lipcse és Drezda reptereit illetően, ahol a társaság a téli menetrend után teljesen beszünteti működését. Ezek a repülőterek leginkább az átszálló utasokat szolgálja ki, így a Ryanair kiesése komoly fejtörést okozhat az utazni kívánóknak.

Wilson érvelése szerint a német kormány intézkedései, beleértve a repülőtéri illetékek és egyéb adók emelését, komoly versenyhátrányt jelentenek. Miközben más európai országok gyors ütemben állnak talpra a koronavírus okozta leállás után, Németország továbbra is csak küszködik.

Az egyre magasabb költségek és a csökkentett kapacitás együttesen a jegyárak növekedéséhez vezetnek majd. A Ryanair hiába próbálja tartani a legalacsonyabb tarifákat, az átfogó piaci trend megállíthatatlannak tűnik. Ez nem csupán a légitársaság, hanem a német gazdaság számára is aggasztó, hiszen a megfizethető légi közlekedés hiánya visszavetheti a regionális gazdasági növekedést.

Egyértelmű, hogy amíg a költségek ilyen szinten maradnak, a nagy légitársaságok folytatják kivonulásukat, és a német utasoknak egyre mélyebbre kell nyúlniuk a zsebükbe, ha külföldre szeretnének utazni.

A szakszervezetek szerint a helyzet megoldásához politikai beavatkozásra lenne szükség, különben a dráguló jegyárak ördögi körbe taszíthatják a német légi közlekedést.

Borítókép: A hamburgi repülőtéren a Ryanair és a Lufthansa repülőgépei parkolnak (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.