Nem szokványos reggelit tartott a brüsszeli MCC

Az MCC Brüsszel rendhagyó módon egy „szabadság reggeli” keretében emlékezett meg október 23-án a magyar forradalomról és szabadságharcról, amely mára világszerte szimbolikussá vált, és Európa számára is sorsfordítónak bizonyult.

2024. 10. 24. 17:01
„Szabadság reggeli” a brüsszeli MCC szervezésében
„Szabadság reggeli” a brüsszeli MCC szervezésében Forrás: MCC Brussels
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az MCC Brüsszel rendhagyó módon egy „szabadság reggeli” keretén belül emlékezett meg október 23-án a magyar forradalomról és szabadságharcról, amely mára világszerte szimbolikussá vált, és Európa számára is sorsfordítónak bizonyult. A megemlékezésen, amely tisztelettel adózott az 1956-os forradalom örökségének, prominens személyiségek beszéltek a forradalom máig ható jelentőségéről, illetve ehhez kapcsolódóan az Európát napjainkban érő kihívásokról.

A szervezők nevében Agnieszka Kolek, az MCC Brussels kulturális kapcsolatok vezetője megrendítően emlékeztetett arra, hogy a szabadság, amit oly’ gyakran magától értetődőnek vesznek, sosem garantált. Az ellenállás egy emblematikus figurájának, egy fiatal fegyveres lánynak a fotója előtt arra figyelmeztette a közönséget, hogy a szabadság éberséget és áldozatokat kíván.

Az 1956-os magyar forradalom egyik híres fényképén a fegyverrel a kezében pózoló lány Szeles Erika Kornélia, egy fiatal magyar szabadságharcos. Ikonikus személyiséggé vált a róla készült szokatlan fényképnek köszönhetően, amin egy puskát tart a kezében, a bátorságot és ellenszegülést jelképezve a szovjet elnyomással szemben.

Szeles mindössze tizenöt vagy tizenhat éves lehetett a forradalom idején, aki sok más fiatalhoz hasonlóan, fegyvert ragadva csatlakozott a forradalomhoz. A képe azoknak a mindennapi embereknek állít emléket – különösen a fiatal nőknek – akik Magyarország szabadságáért harcoltak.

Sajnálatos módon Szeles Erika története tragikusan végződött: megölték a forradalomban, és az őt ábrázoló kép megrendítőn állít emléket azoknak, akik felkeltek az elnyomás ellen 1956-ban.

Dr. Kovács Tamás Iván, Magyarország Belgiumba akkreditált nagykövete a hagyományok és a harcok során köttetett szolidáris kötelékek mély jelentőségét emelte ki elsőként, emlékeztetve Belgium 1956-os nagylelkűségére, amikor hatezer magyar menekültet fogadott be – ezt a gesztust Magyarország nem feledte el. Brüsszelben minden évben összegyűlnek magyarok és barátiak, hogy közösen emlékezzenek és életben tartsák 1956 szellemiségét.

A nagykövet beszédében összekapcsolta a szabadságharcot korunk problémáival. Kiemelte, hogy a szabadság nem pusztán nemzeti kérdés, de közös Európai érték is, amely határokon átnyúló. A felkelések Budapesten, Berlinben, Poznańban, Prágában mind arra emlékeztetnek, hogy Kelet- és Közép- Európában roppant bátorsággal harcoltak az elnyomás ellen. Megjegyezte, hogy a szabadság Európában ideológiai nyomás alatt áll, a woke-ideológiák átértelmezik a valódi szabadságot.

Magyarország történelmi tapasztalataira hivatkozva sürgette a nemzeteket, hogy vegyék vissza saját kezükbe sorsuk irányítását. Összegzésében figyelmeztetett, hogy a szabadság aktív védelmet kíván; a szabadságharc folyamatos.

Jan Tarnas művészettörténész és filozófus beszédében 1956-os forradalom ideáját a modern kori Európa kihívásaival vetette össze. Szenvedélyesen beszélt a forradalmi szellemről, mint a nemzeti identitás és önmeghatározás alapvető emberi vágyának beteljesítőjéről. Tarnas figyelmeztetett az olyan alapvető értékek hanyatlására, mint a család, a hűség és a személyes felelősség, amelyek a szabadság letéteményesei.

Felhívta a figyelmet arra az aggasztó trendre, amit a nemzetek történelmének és identitásának elnyomása jelent napjaink Európájában, és hangsúlyozta, hogy minden generációnak egyaránt felelőssége van abban, hogy fenntartsa és védelmezze a kulturális és szellemi örökséget. Tarnas szerint, amennyiben az európaiak nem tartják saját ellenőrzésük alatt ilyenformán a jövőjüket, akkor a szabadságuk és identitásuk is odaveszhet.

Az utolsó felszólalóként professzor Frank Füredi, az MCC Brüsszel ügyvezető igazgatója osztott meg egy nagyon személyes és egyúttal filozófiai reflexiót 1956 jelentőségéről. 


Professzor Frank Füredi (ügyvezető igazgató, MCC Brüsszel)

Hangsúlyozta, hogy a magyar forradalom az a pillanat volt, amikor egy egész nép egy célban egyesült, és összetartott a szabadságért vívott harcban. Az esemény tanulságai időtlenek, azokra emlékeznünk kell, emellett a kollektív tudat részeként muszáj tudatosan és méltó helyen megőriznünk azokat, hogy megóvjuk a felejtéstől.

Füredi elmesélte a saját történetét, arról, hogy még gyerekként, hogyan hagyták el az országot 1956 után, majd, amikor 1979-ben hazatért, már csupa olyan embert talált az országban, akik féltek beszélni a forradalomról. 1956-nak az emlékét is elnyomták, és akik mégis mertek beszélni róla, azok a megtorlást kockáztatták. Az ő személyes története ráirányítja a figyelmet annak fontosságára, hogy ne csak a forradalmi eredményekre, de annak árára, a szovjet hatalom megtorlására is emlékezzünk.

A mai Európáról szólva Füredi figyelmeztetett, hogy a szabadság újra kihívás elé van állítva – azonban ma nem idegen erők által, hanem belső ideológiai erők által, amelyek felhígítják és eltérítik a szabadság igazi jelentését! Hozzátette: 

Azoknak ez emlékét hívjuk ma segítségül, akik mindennek ellenére kiálltak az igazságért és megkövetelték a jogot, hogy saját kezükben tartsák a sorsukat

A „Szabadság reggeli” több volt, mint megemlékezés — egyre sürgetőbb segélykiáltás a szabadság védelméért. A beszédeket visszhangzó terem, az üzenet világos volt: a szabadságért folytatott küzdelem messze van még a végétől és minden generációnak a felelőssége, hogy a fáklyát továbbadja. 1956 szellemisége tovább él mindazok szívében, akik hisznek az önrendelkezés, a nemzeti öntudat és hagyomány értékében, valamint a szabad élet jogához Európában.

Borítókép: „Szabadság reggeli” a brüsszeli MCC szervezésében (Forrás: MCC Brussels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.