Sokkoló hírek érkeznek majmok tömeges pusztulásáról

Kiderült, hogy a szerencsétlen állatok a melioidózis nevű betegséggel fertőződtek meg, ami végül szepszist okozott náluk. A majom-krízis még nem ért véget.

2024. 10. 18. 15:35
Fehérarcú szaki majom
Fehérarcú szaki majom Fotó: Biosphoto via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hongkong legrégebbi állatkertjében egy rémálom vált valóra: kilenc ártatlan majom vesztette életét mindössze 48 óra leforgása alatt! A Yahoo News megdöbbentő cikkében részletesen beszámol a tragikus eseményekről, amelyek miatt most az egész világ állatkertrajongói aggódnak.

De Brazza-cerkóf majom
Brazza-cerkóf majom (Fotó: AFP)

Kevin Yeung, a kultúráért, sportért és turizmusért felelős titkár egy drámai sajtótájékoztatón mondta el a brutális részleteket. Kiderült, hogy a szerencsétlen állatok a melioidózis nevű, halálos betegséggel fertőződtek meg, ami végül szepszist okozott náluk. 

Szomorúak vagyunk a kilenc majom elpusztulása miatt

 – mondta.

Nyolc majmot vasárnap találtak holtan, egy másik pedig hétfőn pusztult el, miután szokatlanul viselkedett.

De vajon mi állhat a majom-krízis hátterében? 

A válasz sokkolóbb, mint gondolnánk! A gyanú szerint a közelmúltban végzett földmunkálatok okolhatók a tragédiáért! Yeung elmondta, hogy október elején ártalmatlannak tűnő javítási munkálatokat végeztek a majomketrecek közelében lévő virágágyásoknál. Ki gondolta volna, hogy ez a rutinfeladat ilyen szörnyű következményekkel jár? Elképzelhető, hogy a park gyanútlan dolgozói szennyezett cipővel léptek be a ketrecekbe, vagy esetleg a fertőzött majmok érintkeztek egészséges társaikkal, így terjesztve a halálos kórt.

Az elhullott állatok listája valódi sokk az állatbarátoknak: egy Brazza-cerkóf, egy közönséges mókusmajom, négy fehérarcú szaki és három gyapjasfejű tamarin pusztult el a járványban. Az utóbbi faj ráadásul kritikusan veszélyeztetett, így ez a veszteség különösen fájdalmas a természetvédők számára!

De a rémálom még korántsem ért véget! Egy másik Brazza-cerkóf is szokatlan viselkedést és étvágytalanságot mutat. Vajon ő lesz a következő áldozat? Az állatkert dolgozói lélegzetvisszafojtva figyelik az állat minden mozdulatát.

 

Az állatkerti tragédia nem csak a majmokat érinti: a látogatók is joggal aggódhatnak! 

Bár a szakértők szerint az emberekre nézve alacsony a kockázat, a hatóságok azonnal cselekedtek. Yeung hétfőn sürgősségi értekezletet hívott össze, amelyen a Szabadidős és Kulturális Szolgáltatások Osztálya, a Mezőgazdasági, Halászati és Természetvédelmi Osztály, valamint az Egészségügyi Osztály képviselői is részt vettek. 

A Hongkongi Állat- és Növénykert, amely 1871-ben nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt, eddig a város büszkesége volt. Edwin Tsui, az Egészségvédelmi Központ vezetője igyekezett megnyugtatni a közvéleményt, hangsúlyozva, hogy az incidens csak egyetlen zónára korlátozódott, és a hongkongi lakosokra gyakorolt hatása nagyon alacsony. 

Borítókép: Fehérarcú szaki majom (fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.