Ukrajna katonai győzelme elérhetetlen, a Nyugat feladata a posztháborús biztonság megtervezése

A kelet-európai konfliktus épp egy újabb fordulópont előtt áll. Az ukrán haderő egyre fogyó katonai ereje és a Nyugat megingó támogatása egyaránt jelzi, hogy a háború terhe alatt görnyedő Ukrajna számára a katonai győzelem illúzióvá vált. Míg az oroszok célja a hosszú távú csapásmérés, a nyugati hatalmaknak új stratégiát kellene kidolgozniuk a háború utáni, de még mindig független Ukrajna támogatására.

2024. 10. 27. 15:02
Egy ukrán címer leesni készül egy orosz támadás után.
Egy ukrán címer leesni készül egy orosz támadás után. Fotó: Anadolu via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A The Conversation elemzése szerint az ukrajnai háború véres forgatagában a frontvonalak mindinkább Ukrajna hátrányára tolódnak el, katonáik egyre fogyóban vannak, és a nyugati támogatás is egyre inkább korlátokba ütközik. A Donyeck régióban található Selidove városának közelgő ostroma újabb szimbolikus csapást jelent, míg a közelgő tél egy újabb kihívás elé állítja Ukrajna katonai erejét, amely – az elemzők szerint – a végső határait feszegeti. A helyzetet tovább súlyosbítja a morálvesztés, a katonai dezertálás és a sorozási nehézségek, miközben a Nyugat részéről nem érkezik elegendő támogatás az ukrán hadszíntér megmentésére.

A háború kezdeti, optimistább ukrán célkitűzéseit – például az 2014 előtti határok helyreállítását – mostanra több elemző is elérhetetlennek tartja.

A Nyugat felől érkező folyamatos támogatások ellenére az ellátmány, különösen az európai országok ígért lőszerkészletei, jócskán alulmúlják az ígéreteket. Az Egyesült Államok ugyan komoly készletekkel rendelkezik, ám politikája egyelőre nem mutat túl a csekély létszámú fegyverszállítmányokon, amely csak lassan éri el a harcteret.

Az amerikai stratégák és katonai vezetők szerint Ukrajna sikeres katonai győzelme egyre valószínűtlenebb, és ezzel szemben éppúgy szembe kell néznie, mint Afganisztánnal vagy az iraki háború következményeivel. 

A konfliktusban lassú, de folyamatos veszteségek tapasztalhatók, miközben az ukránok katonai kapacitása kimerülőben van, és a belső politikai, gazdasági feszültségek is súlyos kihívásokat jelentenek. Ahogyan egyre több ukrán kezdi elfogadni, hogy a Krím, Donyeck és Luhanszk térsége örökre orosz kézre kerülhet, a posztháborús helyzet megoldása egyre sürgetőbb feladattá válik.

Nyugati oldalon a háború jövőjére vonatkozó elképzelések hiánya több elemző szerint komoly stratégiai hiányosságra világít rá. 

NATO-nak és az Egyesült Államoknak immár egyértelműen el kell fogadnia, hogy nincs helye a „bármi áron” hozzáállásnak.

Olyan stratégia kidolgozására van szükség, amely egyértelmű végcélokat fogalmaz meg, lehetőséget nyújt a megegyezésre, és egy stabil Ukrajna újjáépítésére a Nyugat aktív támogatásával. Ahogy a háború elhúzódik, a Nyugatnak el kell fogadnia az ukrán területi veszteségeket, és elő kell készítenie a posztháborús Ukrajna támogatására irányuló programokat.

Borítókép: Egy ukrán címer leesni készül egy orosz támadás után. (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.