Kiéleződtek a nagyhatalmi ellentétek a G7-csúcson

A világról alkotott eltérő felfogásuk ellenére igyekeztek a legsürgetőbb ügyekben pragmatikus tárgyalásokat folytatni és megegyezésre jutni a világ legfejlettebb ipari országainak vezetői a délnyugat-franciaországi Biarritzban tartott csúcstalálkozójukon. Terítékre került többek között a vámháború, az iráni atomalku és a brexit kérdése.

Magyar Nemzet
2019. 08. 26. 6:05
G7 summit in Biarritz
Ennyire nem szent a béke. Macron és Trump kíméletlenül érvényesíteni kívánja a saját érdekeit Fotó: POOL New Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Digitális szolgáltatók

Titkos tárgyalások kezdődtek a francia és az amerikai kormány képviselői között az amerikai digitális szolgáltatókra kivetett francia adók ügyében – írta az MTI. A Google-t, az Amazont, a Facebookot, az Airbnb-t és más hasonló nagyvállalatokat Párizs arra hivatkozva sújtotta ezzel az adóval, hogy túl kevés illetéket fizetnek azokban az európai országokban, ahol székhellyel rendelkeznek. Ez utóbbiak miatt korábban Donald Trump amerikai elnök ellenlépésként vámokat helyezett kilátásba a francia borokra. A francia sajtó értesülése szerint a két ország kompromisszumként egy nemzetközi adó kidolgozásában állapodott meg.

Iráni atomalku

Egy iráni kormánygép szállt le tegnap délután Biarritzban. Az Airbus A321 Teheránból érkezett, fedélzetén Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszterrel, aki az iráni nukleáris válságból való kiút lehetőségeiről tárgyal Jean-Yves Le Drian francia kollégájával, de nem találkozik az amerikai delegációval. Donald Trump amerikai és Emmanuel Macron francia államfő is cáfolta tegnap azt a sajtóértesülést, miszerint a G7-országok vezetői megbízták Macront, hogy tárgyalást kezdjen Iránnal. A G7 vezetői ugyanakkor egyetértésre jutottak abban, hogy az elsődleges célkitűzés továbbra is az, hogy Irán ne tehessen szert atomfegyverre, és csökkenjen a feszültség a Perzsa-öböl térségében.

Ennyire nem szent a béke. Macron és Trump kíméletlenül érvényesíteni kívánja a saját érdekeit
Fotó: Reuters

Vámháború Kínával

Donald Trump amerikai elnök szerint nem okoz feszültséget a G7-országcsoport vezetőinek kö­rében, hogy az Egyesült Államok kereskedelmi háborúban áll Kínával. Emmanuel Macron a G7-csúcs előtti beszédében azonban úgy fogalmazott, a kereskedelmi feszültségek mindenkinek ártanak. Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke pedig úgy vélte, ha Donald Trump a vámtarifákat fogja használni politikai eszközként, az kockázatos lesz az egész világra nézve. Zuhantak a tőzsdeindexek a pénzügyi piacokon, miután Washington a napokban újabb importvámok kivetését jelentette be, összesen 550 milliárd dollár értékű kínai termékre, válaszul Peking korábbi vámemelésére. „Donald Trump bejelentése egyoldalú, alattomos protekcionizmus, olyan magatartás, amely nyomásgyakorlást jelent a világra, az igazságosságra, sérti az amerikai–kínai megállapodásokat, aláássa a kölcsönös tiszteletet” – közölte a pekingi kereskedelmi minisztérium.

Brit kilépés

A brit kormányfő bizonytalannak nevezte, hogy lesz-e megállapodás az Egyesült Királyság európai uniós tagságának megszűnéséről. Boris Johnson azt mondta, „minden az európai uniós barátainkon és partnereinken múlik”. Hozzátette: derűlátó, mert úgy véli, az EU-ban is megértették az elmúlt napokban, hogy van lehetőség a megállapodásra. A brexit jelenleg érvényes határnapja október 31. Donald Trump amerikai elnök szerint Boris Johnson brit miniszterelnök a megfelelő ember arra, hogy kiléptesse országát az unióból, az Egyesült Államok pedig átfogó kereskedelmi megállapodást fog kötni Nagy-Britanniával.

Trump és Macron egymásra mutogat
Fotó: Reuters

Észak-koreai rakétakísérlet

Eltérő a véleménye Észak-Korea újabb rakétatesztjéről az amerikai elnöknek és a japán miniszterelnöknek: Donald Trump úgy vélte, Phenjan nem sértett semmiféle megállapodást. Abe Sindzó azonban kifejtette: „A rövid hatótávolságú ballisztikus rakéták kilövése az ENSZ Biztonsági Tanácsa határozatainak nyilvánvaló megsértése.” A KCNA észak-koreai hírügynökség vasárnap jelentette, hogy Phenjan új fejlesztésű, nagy kaliberű rakéta-sorozatvetőt tesztelt az ország vezetője, Kim Dzsong Un személyes felügyeletével.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.