„Koronakutyák” szimatolják ki a kórokozót Helsinkiben

A kutyák majdnem százszázalékos pontossággal képesek kiszimatolni a koronavírust.

2020. 09. 26. 16:09
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy állam által finanszírozott kísérleti projekt keretében a héten négy kutyát telepítettek ki a Helsinki-Vantaai repülőtérre, akiknek az a feladatuk, hogy beazonosítsák a koronavírus-fertőzötteket. Az új módszer finn kutatók szerint olcsó, gyors és hatékony megoldást kínál a repülőtérre érkező emberek vizsgálatára. A kutatási programban összesen 15 kutya és tíz oktató vesz részt, akiket önkéntesek képeznek ki egy magán állatorvosi klinika támogatásával.

A Helsinki Egyetem állatorvos-szakértői csütörtökön kiadott nyilatkozatukban arról számolnak be, hogy a kutyák majdnem százszázalékos pontossággal képesek kiszimatolni a koronavírust.

– A kutyák öt nappal azelőtt észlelhetik a koronavírust az emberekben, hogy a tüneteik kialakulnának

– mondta a Reuters brit hírügynökségnek Anna Hielm-Björkman, a Helsinki Egyetem adjunktusa.

A teszt során az utas gézzel áttörli a nyakát, amit egy konzervdobozba helyeznek. Egy másik helyiségben a kutyák elé helyezik a verejtékkel átitatott anyagot és a kiszimatolást követően azonnali eredményt hozhat. Amennyiben a minta pozitív, az utast PCR-tesztre küldik.

– Egy kutya nagyjából tíz másodpercen belül képes észlelni a kórokozó jelenlétét, a teljes folyamat körülbelül egy percet vesz igénybe. Ha működik, akkor más helyeken jó szűrővizsgálati módszernek bizonyulhat, például kórházakban, gondozóházakban, valamint sport- és kulturális rendezvényeken

– magyarázta Hielm-Björkman.

A tudósok még nem biztosan abban, hogy mi az, amit a kutyák éreznek, amikor észlelik a vírust. Egy júniusban közzétett francia tanulmány arról értekezik, hogy feltehetően a koronavírussal fertőzött emberek verejtékszaga eltér azokétól, akikben nem található meg a kórokozó.

– Lehetséges, hogy a kutyák a jövőben, a vámkutyákhoz hasonló módon járhatják körül az utasokat

– nyilatkozta a projektről Timo Aronkyto, Vantaa alpolgármestere.

Néhány hónappal ezelőtt az Egyesült Arab Emírségek hatóságai rendőri kutyák alkalmazásával hasonló kutyatesztelésbe kezdtek Dubaj nemzetközi repülőterén. A rendőrség egyik tisztviselője akkor azt nyilatkozta, hogy közel négyszáz vizsgálatot 91 százalékos pontossággal végeztek a kutyás egységekkel.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.