Matteo Salvinire kacsingat a néppárt?

Furcsa szövetségről, az Európai Néppárt és az olasz Liga lehetséges együttműködéséről cikkezett az európai sajtó. A Matteo Salvinivel való összefogást Orbán Viktor a májusi európai parlamenti választások előtt sürgette, akkor az ötlet süket fülekre talált a pártcsalád részéről. Az egyre gyengébb néppárti támogatottság, az erős olasz tagpárt hiánya, illetve a Merkel-éra közelgő vége ugyanakkor segítheti a Liga ügyét. Az olasz Corriere della Sera napilap szerint Joseph Daul leköszönő néppárti elnök már üzent is Salvininek.

2019. 11. 11. 6:54
Italy's League Party holds an anti-government demonstration in Rome
A milánói politikus hívei körében. Brüsszelben is örülnének a 28 mandátumnak Fotó: Remo Casilli Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Corriere della Sera a hét végén arról cikkezett, hogy Matteo Salvini pártja, a bevándorlásellenes Liga és az Európai Néppárt (EPP) közelednek egymáshoz. A milánói székhelyű lap tudni véli, hogy az olaszok körében továbbra is rendkívül népszerű párt berkeiben ráébredtek arra, hogy erősebb nemzetközi kapcsolatokra van szükség. Mint írták, már nem elegendő otthon jó számokat produkálni, hiszen a brüsszeli tárgyalóasztaloknál a Liga finoman szólva sem népszerű. A jelenlegi elszigeteltség egyik konkrét okaként említik, hogy az Európai Parlament (EP) Identitás és Demokrácia nevű frakciójának magját adó párt nem szavazta meg a néppárti Ursula von der Leyen bizottsági elnökségét. Arról nem is beszélve, hogy az EPP északi (egyértelműen liberálisabb – a szerk.) delegációi hallani sem akarnának a bevándorlás- és iszlámellenes Ligával való kapcsolatról. Még formális értelemben sem.

A Corriere della Serra szerint a néppárt vezetése ugyanakkor felmérte azt is, hogy a mostaninál sokkal erősebb olaszországi tagpárttal kellene rendelkezniük: a Silvio Berlusconi-féle Hajrá, Olaszország! mindössze hat politikussal képviselteti magát az EPP európai parlamenti frakciójában. A Salvini-féle Ligának ezzel szemben 28 képviselője ül az uniós parlamentben. Míg korábban Nyugat-Európa politikai pártjai adták az Európai Néppárt erejét, ma a legerősebb delegációk között a lengyelek és a magyarok is ott vannak, írja a Corriere della Sera, utalva arra, hogy az erőviszonyok effajta átalakulása elméletileg alapjául szolgálhat az olasz bevándorlóellenesekkel való együttműködésnek. A lapnak egyébként arról is tudomása van, hogy Joseph Daul, a néppárt hamarosan leköszönő elnöke megüzente Salvininek: az ügyben mindenképp a Ligának kell megtennie az első lépést.

A milánói politikus hívei körében. Brüsszelben is örülnének a 28 mandátumnak
Fotó: Reuters

A kontinens legnagyobb pártcsaládja alig több mint egy hét múlva Zágrábban tart kongresszust, ahol minden bizonnyal Donald Tuskot, az Európai Tanács jelenlegi elnökét választják meg Daul utódjául. Arra gyakorlatilag nincs esély, hogy a Liga-kérdés már Horvátországban terítéken legyen, ugyanakkor a garnitúraváltás és a folyamatosan csökkenő néppárti támogatottság nyomán az EPP identitása bizonyára téma lesz. Az elméletileg keresztény-konzervatív tömörülés ugyanis rendre megkapja, hogy liberális irányba mozdult el az utóbbi években. A jelenleg felfüggesztett néppárti tagsággal működő Fidesz is a fő kritikusok között van.

Orbán Viktor miniszterelnök egyébként épp a májusi európai parlamenti választások margóján vetette fel, hogy az EPP-nek igenis együtt kellene működnie a Salvini-féle Ligával. A kormányfő akkor úgy fogalmazott: a néppárt öngyilkosságra készül, ha ismét az európai baloldalhoz akarja kötni magát. Orbán Viktor szerint Silvio Berlusconinak lehet kulcsszerepe a kérdésben – annak a Berlusconinak, aki pár hete épp Salvinit „koronázta” az olasz jobboldal vezetőjévé.

A történet egy másik főszereplője pedig a német kancellár lehet, aki bár májusban rögtön elhessegette Orbán Viktor ötletét, szintén egy egyre népszerűtlenebb formációhoz, a német Kereszténydemokrata Unióhoz tartozik. Merkel jelenleg az utolsó kancellári ciklusát tölti, 2021-ben elköszön a politikától. A Corriere della Sera szerint utóbbi még egy érv lehet a néppárti-Liga-kooperáció mellett.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.