Nem ismerik el Lukasenkát Belarusz elnökeként

Aljakszandr Lukasenka szerdán titkos előkészületeket követően, diszkréten tette le az elnöki esküjét. Az elnöki beiktatás egészen új helyzetet teremthet Belarusz és nemzetközi partnerei viszonyában: bár a legtöbb európai állam nem fogadta el az országban augusztus 9-én megtartott elnökválasztásokat, de hivatalosan Lukasenka még az előző elnöki ciklusát töltötte. Ez most hirtelen megváltozott: ma délig számos ország, köztük az Egyesült Államok, az Európai Unió tagállamai, Ukrajna és mások is jelezték, hogy nem ismerik el Lukasenkát legitim elnöknek.

Bendarzsevszkij Anton
2020. 09. 24. 11:39
null
Minszk, 2020. szeptember 23. Aljakszander Lukasenka fehérorosz elnök leteszi hivatali esküjét az államfõi rezidencián, a Függetlenség Palotájában Minszkben 2020. szeptember 23-án. A BelTA fehérorosz hírügynökség tájékoztatása szerint a szertartást néhány száz ember jelenlétében rendezték meg. Az eskütételt nem jelentették be elõre, és nem közvetítették a televízióban. MTI/EPA/BelTA/Maxim Guchek Fotó: Maxim Guchek
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Teljesen titokban, a nyilvánosságot kerülve tette le a hivatali esküjét és lépett be a hatodik elnöki ciklusába Aljakszandr Lukasenka belarusz vezető. Az ünnepélyes ceremóniát – a modernkori belarusz történelemben először – nem közvetítette az állami televízió, pedig erről a törvény is rendelkezik, és elmaradtak a hivatalos ünnepségek is. A Tut.by belarusz hírportál szerint az eseményen egyetlen egy külföldi képviselő, diplomata sem vett részt.

Aljakszander Lukasenka belarusz elnök leteszi hivatali esküjét az államfői rezidencián, a Függetlenség Palotájában Minszkben 2020. szeptember 23-án. Fotó: MTI/EPA/BelTA/Maxim Guchek

Az eskütétel azért nem nevezhető teljesen váratlannak: a belarusz alkotmány szerint az elnökválasztást követő két hónapon belül kell megszervezni a ceremóniát, ez október 9-én járt volna le. Arról, hogy valami készülődik, legkorábban szerdán reggel érkeztek információk, amikor Lukasenka díszkísérete elindult Minszken keresztül az elnöki palota felé. Nem sokkal dél előtt jött a hír a belarusz állami közösségi csatornán: folyamatban van az elnök hatodik beiktatása. Lukasenka néhány száz ember kíséretében, belarusz nyelven mondta el az esküt, majd oroszul elhangzott beszédében az országban zajló eseményekre tért ki:

– Korábban soha nem látott kihívást intéztek az államiságunknak – a független államok megsemmisítésére hibátlanul kidolgozott technológiák által. De azon kevesek közé tartozunk – talán az egyetlenek közé -, ahol a színes forradalom nem történt meg. Ez a beloruszok választása, akik semmiképpen sem akarják elveszíteni az országukat

– idézte a belarusz BELTA hírügynökség Lukasenka szavait. Nem sokkal az államfő beiktatását követően a hadsereget is feleskették az elnök szolgálatára.

A hatodik elnöki ciklus elindulása Belaruszban egészen új helyzetet teremthet az ország nemzetközi kapcsolataiban: a választások tisztaságát augusztus óta több ország is megkérdőjelezte, de Lukasenka továbbra is még az előző elnökségét töltötte, így hatalmi szempontból pozícióját nem lehetett kifogásolni. Ennek most vége: az előző, 2015-ös ciklus ezzel hivatalosan véget ért, Lukasenka elnöksége innentől az augusztus 9-i eredményeken alapul, amelyeket a gyanú szerint elcsaltak.

Európában elsőként Szlovákia jelentette be, hogy nem ismeri el Lukasenkát törvényes belarusz elnöknek, majd csatlakoztak hozzájuk az Európai Unió tagállamai, továbbá Ukrajna, az Egyesült Államok és mások.

– Mivel az augusztus 9-én tartott belarusz elnökválasztás nem volt sem szabad, sem tisztességes, Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök új mandátumának nincs demokratikus legitimitása

– jelentette ki ma Josep Borrell, az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője az Európai Unió nevében kiadott nyilatkozatában. Kérdésünkre a Külgazdasági és Külügyminisztérium is közölte, hogy Magyarország is csatlakozott a közös uniós nyilatkozathoz Belarusz ügyében, tehát ez alapján hazánk sem ismeri el Lukasenka hatodik ciklusát.

– A belarusz elnökválasztás nem volt sem szabad, sem igazságos. Az eredményük törvénytelen. Semmiféle ceremónia – legyen az ünnepélyes vagy titkos – nem fog változtatni mindezen – írta ki Litvánia elnöke, Gitanas Nausėda Twitterére.

A ceremónia utáni délután mintegy tízezer belarusz tüntető vonult Minszk utcáira. A demonstrációkat a különleges alakulatok keményen oszlattak: bevetették a vízágyúkat, gumilövedékeket, és néhány helyen fénygránátokat is. A Veszna jogvédő szervezet szerint legalább 250 embert állították elő.

Rohamrendőrök futnak egy tüntető után Minszkben 2020. szeptember 23-án, miután Aljakszander Lukasenka belarusz elnök letette hivatali esküjét. Fotó: MTI/EPA/STR

Szvjatlana Cihanouszkaja, Lukasenka fő kihívója az augusztusi elnökválasztásokon egy tegnap közzétett videóüzenetben lényegében pozitív fejleménynek értékelte ellenfele titkos beiktatását. Szerinte mindez azt jelenti, hogy Lukasenka korábbi mandátuma most véget ért, új meghatalmazást viszont nem kapott.

– Lukasenka valójában nyugdíjazta magát. Innentől kezdve a rendvédelmi szervekhez intézett parancsai nem legitimek többé, és meg kell őket tagadni.

Én, Szvjatlana Cihanouszkaja vagyok az egyetlen vezető, akit a belarusz nép választott meg. A közös feladatunk most az, hogy egy új Belaruszt építsünk fel

– mondta a jelenleg Litvániában tartózkodó ellenzéki vezető.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.