Nyitnak az osztrák kulturális intézmények és templomok

A nyáron már tömegrendezvényeket is lehet tartani megfelelő biztonsági koncepciók mellett.

2020. 05. 15. 19:31
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újra van már élet az osztrák iskolákban, és – ugyancsak a fokozatosságot szem előtt tartva – a korábban megszokott keretek között működnek a vendéglátóhelyek is Ausztriában, ahol több mint 16 ezren fertőződtek meg eddig a koronavírusban, és legalább 628-an vesztették életüket a kórban. A járvány miatti szigorítások már áprilisban meghirdetett lazításait most újabb áttörés bővíti: tegnaptól nemcsak a templomok nyitották meg a kapuikat, hanem fokozatosan nyitnak az osztrák kulturális intézmények is. A nyáron már tömegrendezvényeket is lehet tartani: május 29-étől száz főig, júliustól 250 főig, augusztustól pedig már ötszázig, sőt akár ezerig is, amennyiben a rendezők megfelelő biztonsági koncepciót dolgoznak ki és tesznek le az asztalra. Mindez érinti a mozikat, színházakat és a nyári fesztiválokat is. A bregenzi játékokat ugyan pénteken lefújták, Salzburgban viszont arra készülnek, hogy – ha módosítások szükségesek lesznek is –, ezen a nyáron se maradjon el a világ egyik legjelentősebb zenei fesztiválja.

Mint már korábban közölték, tegnaptól újranyithattak a múzeumok, a könyvtárak és a levéltárak is – igaz, szigorú óvintézkedések mellett, így a látogatóknak kötelezően szájmaszkot kell viselniük, a nem azonos háztartásban élőknek pedig legalább egyméteres távolságot kell tartaniuk egymástól. Minden tíz négyzetméteres felületen legfeljebb egy-egy fő tartózkodhat. A Die Presse bécsi lap honlapján tegnaptól olvasható ütemterv értelmében a császárvárosban már péntektől fogadja látogatóit a Schönbrunni kastély, a Belvedere pedig fokozatosan nyit. A magyar turisták körében is népszerű múzeumok közül a Leopold és az Albertina egyaránt május 27-től várja az érdeklődőket. Mától nyitnak a burgenlandi Esterházy-helyszínek, így a kismartoni kastély és Fraknó Vára; ez a fertődi kastélyra nem vonatkozik.

Mindez persze a magyarok számára akkor lesz élvezhető, ha újranyílnak a schengeni határok. Sebastian Kurz kancellár a napokban azt közölte, intenzív tárgyalásokat folytatnak Ausztria keleti szomszédjaival – így hazánkkal – a határellenőrzés megszüntetéséről. A német, svájci és lichtensteini határon hamarosan lazítás jöhet, Olaszország felé viszont egyhamar nem oldják fel a korlátozásokat.

Megbukott Ulrike Lunacek

Felőrlődött tegnapra a Kurz-kormány járványügyi politikája és az osztrák kulturális szféra közötti egyeztetésekben, és távozásra kényszerült január óta betöltött posztjáról Ulrike Lunacek osztrák kulturális államtitkár. A zöldpárti politikus – aki 2009 és 2017 között európai parlamenti képviselő, mandátuma utolsó éveiben pedig az EP egyik alelnöke volt – az Orbán-kormány egyik leghangosabb bírálójának számított. Az európai baloldal hasonszőrű képviselői közül a portugál Rui Tavares, a holland Judith Sargentini és a francia-német Daniel Cohn-Bendit is búcsút intett már az EP-nek, és hazájukban sem töltenek be fontos politikai tisztséget.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.