Szíriai külügyminiszter: Damaszkusz nem akar háborút Törökországgal

Szíria nem akar háborút Törökországgal – jelentette ki Valíd Moallem szír külügyminiszter kedden Pekingben annak kapcsán, hogy Idlíbben, a szíriai kormányerők felügyelete alatt álló területről Ankara szerint a múlt héten szándékos támadások értek török megfigyelőpontokat.

Forrás: MTI2019. 06. 18. 16:09
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A külügyminiszter elmondta: remélik, hogy a szíriai kormányerőknek nem kell hadba szállniuk a török hadsereggel. Hozzátette: a szíriai kormányerők Szíria területén és különösen Idlíbben terroristák ellen küzdenek.

Idlíb nagy részét a Haját Tahrír as-Sám szélsőséges ernyőszervezet tartja uralma alatt, élén a Dzsabhat Fatah es-Sám dzsihadista csoporttal, amely korábban an-Nuszra Front néven az al-Kaida szíriai ága volt.

Moallem rámutatott: Törökország elfoglalt egy szíriai területet, és katonái jelen vannak az ország más részein is. „Az an-Nuszra Frontot védik? Valamilyen terrorista csoportokat védelmeznek, köztük esetleg a Kelet-Turkesztán Iszlám Mozgalmat?” – firtatta Moallem.

A Kelet-Turkesztán Iszlám Mozgalom egy szélsőséges csoport, amelyet Peking az északnyugati Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen, illetve az ország más részein elkövetett terrorista akciókért tesz felelőssé.

A szír külügyminiszter Pekingben Vang Ji kínai külügyi tárcavezetővel találkozott. Vang közös sajtótájékoztatójukon elmondta: Peking továbbra is támogatni fogja Szíriát a terrorizmus elleni küzdelemben, illetve saját szuverenitásának és területi egységének megőrzésében, valamint támogatni fogja az ország gazdaságának helyreállítását.

Ankara a mérsékelt szíriai ellenzéket támogatja, míg a szíriai kormányerők Moszkva pártfogását élvezik. Törökország és Oroszország tavaly szeptemberben arról állapodott meg, hogy Szíria északnyugati részén egy 15-20 kilométeres sávban demilitarizált övezetet alakítanak ki, elválasztva a kormányerőket a felkelőktől.

A török hadsereg 12 megfigyelőpontot állított fel a térségben, ahol április végéig viszonylagos béke uralkodott. Bassár el-Aszad szíriai elnök azonban márciusban kijelentette, hogy kész akár erővel is visszavenni a különböző ellenzéki milíciák fennhatósága alatt álló területeket, ezt követően pedig a kormányerők és a velük szövetséges orosz csapatok április végén offenzívát indítottak Idlíbben és Hamában.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.