Több orosz városban ellenzéki tüntetőket vettek őrizetbe

Megfigyelők szerint Navalnij hívei megkísérlik „a fehérorosz forgatókönyv” szerint alakítani a moszkvai eseményeket.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 01. 24. 10:05
null

Megfigyelők szerint Navalnij hívei megkísérlik „a fehérorosz forgatókönyv” szerint alakítani a moszkvai eseményeket.

Több orosz városban tüntetőket vettek őrizetbe azokon a tüntetéseken, amelyeket Alekszej Navalnij ellenzéki politikus támogatására tartottak szombaton, a hatósági tilalom ellenére. A politikai megmozdulások elleni hatósági fellépés megfigyelésére szakosodott OVD-Info szerint szombat éjfélig 3134 embert – ezen belül Moszkvában 1201-et, Szentpéterváron pedig 471-et – állítottak elő, ami napi rekord a csoport működésének kezdete, 2011 vége óta.

A tüntetők mindkét nagyvárosban áttörték a kordont, a rendőrök erőszakot alkalmaztak. A fővárosban átmenetileg őrizetbe vették Julija Navalnaját, az ellenzéki politikus feleségét.

Hírügynökségek úgy értesültek, hogy mintegy negyven rendőr megsérült Moszkvában. Az ügyben az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) vizsgálatot indított. Egy hivatalos rendszámú autót a tüntetők megrongáltak. Sajtójelentések szerint a több mint 110 – mintegy 60 orosz és 50 külföldi – városra kiterjedő megmozdulásokon több tízezren – a Mihail Hodorkovszkij emigráns orosz ellenzéki politikus által finanszírozott MBH Media szerint 110 ezren – vettek részt. A tüntetések a Távol-Keleten kezdődtek el, Szibéria és az Ural településeit, majd Moszkvát és Szentpétervárt is elérték. Korábban a jelenlegi és a korábbi fővároson kívül sohasem vettek rész ennyien utcai megmozduláson Navalnij támogatására.

Az orosz belügyminisztérium szerint Moszkva belvárosában, a Puskin téren kora délután négyezren gyűltek össze, de a Reuters hírügynökség azt állította, hogy a fővárosi megmozdulásoknak tízszer ennyi részvevője volt. Szentpétervárról és Jekatyerinburgból is tízezres nagyságrendű megmozdulásról szóltak a sajtójelentések. Több helyen a mobilinternet lelassulására panaszkodtak a tüntetők, a szolgáltatók szerint azonban csak helyi túlterheltségről lehet szó, a számtalan okostelefonos élő közvetítés miatt. Leonyid Volkov, Navalnij regionális törzseinek vezetője kijelentette:

a következő hétvégén is tiltakozások lesznek. Ez megfigyelők szerint azt jelenti, hogy a letartóztatott orosz politikus hívei megkísérlik „a fehérorosz forgatókönyv” szerint alakítani a moszkvai eseményeket.

A hatóságok már a szombati tüntetéseket megelőzően őrizetbe vettek ismert ellenzékieket, nem engedélyezett tüntetések szervezése vagy fiatalkorúak felbujtása címén. Közülük többeket előzetes letartóztatásba helyeztek vagy megbírságoltak. A közösségimédia-szolgáltatókat az elmúlt napok folyamán felszólították, hogy távolítsák el a tüntetésre buzdító bejegyzéseket, amelyeket a hivatalos szervek törvénysértőnek tekintenek. A hatóságok emlékeztettek rá, hogy a koronavírus-járvány miatt gyülekezési tilalom van érvényben. Az oktatási minisztérium felhívással fordult a szülőkhöz, hogy a megmozdulásoktól tartsák távol gyerekeiket, és szervezzenek közös családi programot szombatra.

Az orosz külügyminisztérium pénteken Telegram-bejegyzésben kifogásolta, hogy a moszkvai amerikai nagykövetség honlapján olyan részletes tájékoztatást tett közzé a tervezett tüntetések helyszíneiről és időpontjairól, amely a tárca szerint meghaladta a saját állampolgárainak védelméhez szükséges figyelmeztetést. Az orosz tárca felszólította az Egyesült Államokat, hogy hagyjon fel a belügyekbe való beavatkozással. Marija Zaharova külügyi szóvivő a TASZSZ-nak nyilatkozva szombaton azt mondta:

az amerikai diplomatáknak magyarázatot kell adniuk arra Moszkvának, hogy miért közölték a tiltakozások útvonalát, és miért dobták be a köztudatba a „Kreml elleni menetelés” gondolatát, amikor ilyen tervük a szervezőknek nem volt. Felvetette, hogy mi lett volna, ha a washingtoni orosz nagykövetség közölt volna hasonló térképet, az állítva, hogy a tiltakozók célpontja a Capitolium.

A moszkvai diplomáciai tárca este közleményt adott ki, amely szerint kudarcra ítéltettek az amerikai diplomácia arra irányuló kísérletei, hogy gyakorlatilag erőszakos fellépésre bujtsák fel a legradikálisabb elemeket. A minisztérium arra figyelmeztetett, hogy a történteknek negatív következményei lesznek a kétoldalú kapcsolatok szempontjából. Az állította, nem ez volt az első alkalom, hogy az amerikai követség megszegte a diplomácia szabályait és normáit. Az amerikai képviselet szombaton a véleménynyilvánítási jog megsértésének minősítette és elítélte az őrizetbe vételeket. Az elkülönítőben tartott Navalnij pénteken videóüzenetet tett közzé az Instagramon, amelyben közölte, hogy pszichikai értelemben kiegyensúlyozott, és nem foglalkozik az öngyilkosság gondolatával.

A tiltakozásokat azt követően hirdették meg aktivisták, hogy a berlini gyógykezelésről hazatérő Navalnijt január 17-én késő este a moszkvai repülőtéren őrizetbe vették, arra hivatkozva, hogy megszegte a lakhelyelhagyási kötelezettségét. A másnap megtartott bírósági tárgyalásról, amely elrendelte a politikus 30 napos előzetes letartóztatását, a közösségi médiában maga Navalnij is tüntetésre hívta fel a híveit. Navalnijt azért kezelték Németországban, mert augusztus 20-án több nyugati laboratórium egybehangzó állítása szerint Szibériában megmérgezték a „novicsok” csoporthoz tartozó idegméreggel. Moszkva tagadja ezt, mindaddig nem hajlandó nyomozást indítani az ügyben, amíg bizonyítékot nem kap a vád megfogalmazóitól.

A Navalnij alapította Korrupcióellenes Küzdelem Alapítvány (FBK) kedden közzétett egy kétórás dokumentumfilmet, amelyben azt állította, hogy Vlagyimir Putyin elnök egy 100 milliárd rubelt (mintegy 400 milliárd forintot) érő titkos uradalmat építtetett ki magának a Fekete-tenger partján, Gelendzsik üdülőváros közelében. Az angol feliratos anyagot szombat éjfélig több mint 74 millióan nézték meg a YouTube-on.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.