Trianon következményeivel foglalkozó előadások Gyulán

2020 a nemzeti összetartozás éve. Idén 18 határon túli magyar színházat és számos előadóművészt várnak

Magyar Nemzet
2020. 07. 15. 17:01
null
Forrás: Magyar Kanizsai Udvari Kamaraszínház
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

2020 a nemzeti összetartozás éve. Nem véletlen, hogy idén 18 határon túli magyar színházat és számos előadóművészt várnak, és nincs olyan Kárpát-medencei magyar nyelvterület, ahonnan ne érkezne Gyulára társulat. Ami a múltidéző témákat illeti, Trianon következményeivel négy előadás is foglalkozik. Ezek közül Elek Tibor, a Gyulai Várszínház igazgatója a Magyar Kanizsai Udvari Kamaraszínház produkcióját, a Fehér szarvast emelte ki. (Tavaly Andrási Attila másik darabját, a Tizennyolcat mutatták be Gyulán.)

Fotók: Magyar Kanizsai Udvari Kamaraszínház

A Fehér szarvas – Hazát vesztett lelkek holnap este fél kilenctől lesz látható a várszínpadon. Andrási Attilának, az udvari kamaraszínház Jászai Mari-díjas művészeti vezetőjének meggyőződése, hogy foglalkozni kell a történelmünkkel. A színházi műhely a múltunkat bemutató előadásokat az egész magyar szállásterületen játssza, Székelyföldtől Őrvidékig, Felvidéktől Délvidékig. Idei gyulai előadásuk témája a Trianon utáni sorsok alakulása, egy világ, amely végleg tovatűnik. Andrási színdarabját először 2019. október 30-án mutatták be a Duna-palotában.

A történet a trianoni kataklizmát követő felfordulás idején játszódik. Egy házasság, melyen átgázol a történelem. Egy szépasszony, aki könnyed lábbal táncol az érte epekedő urak gyűrűjében. Történik mindez a múlt század második évtizedének elején, a frissen balkanizált Közép-Európában, utolsó koronázott királyunk két hazatérési kísérlete között, Erdélyben és a székesfővárosban. Nagy Magyar Királyság vagy kisebb nemzetállam? Karakán László, egy elveszejteni kívánt, dicső kor utolsó fehér szarvasainak egyike, a Katonai Mária Terézia Rend kitüntetett tisztje megpróbáltatásain keresztül valós képet kapunk a 20-as évek elejének magyar viszonyairól, s példát bátorságból, hitből, emberségből, hazaszeretetből és szerelemből. Andrási Attila rendező szerint kevés színdarab született az 1920-as évek Magyarországáról. Úgy véli, hogy a színház talán legfontosabb küldetése, hogy megértsük és megértessük ezeket a történelmi folyamatokat: mi, miért történt.

Gazdag választék Gyulán

Az 57 éves Gyulai Várszínház programjainak egyedülálló helyszín, Kelet-Közép-Európa egyetlen épségben lévő gótikus téglavára ad otthont. Idén 45 előadás és színpadi produkció várja a nézőket. A csaknem két hónapos rendezvény idején hét bemutatót láthatnak az érdeklődők. Augusztus 16–18. között, a Márai Sándor-napokon elevenítik fel az író életművének meghatározó alkotásait. A Sík Ferenc-nívódíjas és József Attila-díjas Elek Tibor ügyvezető büszke arra, hogy az összművészeti programsorozat, a látványos történelmi előadások és musicalek, rockoperák, operettek, gyermekelőadások, a Halmos Béla népzenei és világzenei fesztivál vagy épp a XXVIII. Gyulai vár jazzfesztivál is igazi kulturális csemege lehet az arra kíváncsiaknak.

A részletekről a www.gyulaivarszinhaz.hu és a www.facebook.com/gyulaivarszinhaz oldalon lehet olvasni.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.