A vád tanúja a Fővárosi Törvényszéken

A hazai igazságszolgáltatás történetében először tartanak színházi előadást tárgyalóteremben Magyarországon. A Játékszín október 17-én a Fővárosi Törvényszék esküdtszéki termében játssza Agatha Christie A vád tanúja című krimijét. A főszerepben Kern András, Lévay Viktória, Kocsis Dénes és Szerednyey Béla – tudatta közleményében a Játékszín.

Magyar Nemzet
2021. 10. 11. 15:02
null
Fotó: Foto: Juhasz G. Tamas
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint írják, a Fővárosi Törvényszék patinás helyisége bíróságon játszódó filmekből, többek közt A tanú jeleneteiből és televíziós híradásokból lehet ismerős a közönségnek. Emblematikus tárgyalások, többek közt az 1956-osok pere, de nagy port kavaró és a közvéleményt foglalkoztató, elhíresült bűntények – például Magda Marinko, a viszkis rabló, a „Fekete sereg”, a Teréz körúti robbantó vagy a terrorizmussal vádolt F. Hassan ügye – tárgyalásának helyszíne is az esküdtszéki terem.

A közleményben idézik Bank Tamás színházigazgató gondolatait: 

Dr. Tatár-Kis Péternek, a Fővárosi Törvényszék elnökének engedélyével nagyszabású sajtóeseményt tarthattunk ezen a helyszínen a 2020-as színházi bemutatónk előtt. Azóta feltett szándékom volt előadást játszani ebben a történelmi jelentőségű tárgyalóteremben. Nemcsak a darab témája, de a művészet is illik ebbe a műemléki épületbe.

Élő művészi előadást ez idáig nem tartottak még Magyarország egyetlen igazságügyi épületében sem, a Játékszín produkciója lesz az első.

Agatha Christie A vád tanúja című krimije a világ egyik leghíresebb bűnügyi története: Leonard Vole-t egy gazdag asszony meggyilkolásával gyanúsítják – a színházi közönség a vádemelést követő eseményeket kísérheti figyelemmel a tárgyaláson át egészen az ítélethozatalig. Vole lehengerlő magabiztossággal áll az eljárás elé, de nem ez az egyetlen nehezítő körülmény a néző számára, a megérzéseket számos szerzői csavar befolyásolja.

Fotó: Juhász G. Tamás

Az október 17-i előadás (melyre már minden jegy elkelt) egyik különlegessége, hogy öt néző az esküdtek helyén foglalhat helyet a „tárgyaláson” – ők vitték el a kiemelt árú jegyeket –, összességében pedig 105 fő vehet részt a közönség soraiban, derül ki a közleményből. 

A premier előtt Simon Kornél rendező elmondta: – Voltaképpen a film tárgyalótermi jeleneteibe szerettem bele. Hozzátette, hogy fantasztikus alapanyagnak tartja a szövegkönyvet. Kern András a legfajsúlyosabb szerepben – mint védőügyvéd – debütált a Játékszínben. Sir Wilfrid Robarts az összes jelenetben színpadon van, és a szövegkönyv csaknem minden oldalán szánt neki mondanivalót a szerző, ami sok esetben nagyon pontos jogi okfejtést takar, mindez pedig hatalmas színészi feladat – áll a közleményben.

A főbb szerepekben Lévay Viktória, Kocsis Dénes és Szerednyey Béla lép színpadra, a további karaktereket Bacsa Ildikó, Vadász Gábor, Jakab Csaba, Kerekes József, Zsurzs Kati, Barabás-Kiss Zoltán, Szirtes Balázs, Oláh Béla, Schmidt Sára, Petyi János és Várnai Péter játssza. A produkció díszlettervezője Bátonyi György, jelmeztervezője Papp Janó, a dramaturg Lőkös Ildikó.

Borítókép: Jelenet az előadásból. Fotó: Juhász G. Tamás

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.