Nem céltalan múltba nézés, hanem a jövő megértése

Ma tartotta I. Nemzeti emlékezetpedagógiai konferenciáját a Nemzeti Örökség Intézete (Nöri). A Nöri formálódó emlékezetpedagógiai programjának fontos lépése volt a mai esemény, ahol a nemzeti és történelmi emlékhelyek és a Nöri partnerszervezetei bemutatták jó gyakorlataikat és megosztották tapasztalataikat a pedagógusoknak és a diákoknak szóló programjaikról.

Magyar Nemzet
2021. 11. 25. 19:47
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nöri közleménye szerint az egyik legfontosabb küldetésük a nemzeti emlékezet kultúrájának széles körű terjesztése és a jövő generációjának átadása. Ezért kiemelten fontosnak tartják a fiatalok bevonását, hiszen élményalapú tanulással mélyebb és elhivatottabb tudást lehet átadni. A múzeumpedagógiai és élményalapú oktatás tapasztalatait és jó gyakorlatait átemelve olyan emlékezetpedagógiai módszer kidolgozását kezdték el, amelynek célja múltunk megismerése mellett a nemzeti identitás erősítése is.

Kisfaludy László köznevelésért felelős helyettes államtitkár köszöntőjében kiemelte, hogy a nemzeti emlékezet ápolása a nemzeti identitásunk megőrzésének kulcsa, hiszen ma minden olyan kezdeményezés, amely életben tart, kulcsfontosságú. Nem szabad hagyni múltunk elvesztését, és figyelembe kell vennünk, hogy ami az idősebb generációnak egyértelmű tudás, az a fiataloknak nem feltétlenül ugyanúgy az. Az emlékezetpedagógia változatos, színes eszközök felvonultatására ad lehetőséget, amelyek megfogják a fiatalokat, és amelyekre számos helyen találunk már jó gyakorlatokat. 

Köszöntőjében kiemelte: az emlékezetpedagógiai nem céltalan múltba nézés, hanem a jövő megértése.

Szöllősi György, a Magyar Sportújságírók Szövetségének elnöke rámutatott: amikor emlékezetpedagógiáról beszélünk, arról beszélünk, hogyan tudjuk a múltat megőrizni a jövőnek. Hozzátette, a sport olyan része a kultúránknak, amely közel áll a fiatalokhoz, emellett számos olyan sportsikert jegyzünk, amelyekre minden magyar méltán lehet büszke. 

Ilyen az Aranycsapat sikere, ami a legszomorúbb 1950-es években adott reményt minden magyarnak.

 Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézetének főigazgatója témafelvezető előadásában azt hangsúlyozta, hogy a Nöri mint a nemzeti és történelmi emlékhelyek ernyőszervezete és a Fiumei úti sírkert, valamint a nemzeti gyászpark kezelője, élére áll a nemzeti emlékezet pedagógiai célú feldolgozásának, és egy olyan pedagógiai programot alkot meg a következő években, amely nagy segítség lesz a pedagógusoknak és a diákoknak egyaránt.

Borítókép: Az abasári történelmi emlékhely (Forrás: Heol.hu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.