Az ABBA, Franciaország, Németország, Oroszország és az ukrán háború + podcast

A mai Rockbörze apropója ugyan az lenne, hogy fél évszázada alakult, s negyven éve tért egy híján négy évtizedes pihenőre az egykori szupersztár svéd csapat, az ABBA, a zenekar, amelyik 1974-ben a Waterloo című slágerével vált világhírűvé. Ám mert kirobbant az ukrán háború, nekem Waterlooról nem a 19., Brightonban rendezett Eurovíziós Dalfesztivál ötlött eszembe, hanem a Francia Császárság, pontosabban, a császár, Napóleon csúfos bukása, végső száműzetése. Ami nem történik meg, ha 1812-ben, éppen 210 esztendeje a rusz medve meg nem semmisítik a Grande Armée-t. Az volt az oroszok első nagy honvédő háborúja, aztán 129 évvel később következett a második. A németek, a Harmadik Birodalom ellen vívott. Hogy kapcsolódik ez a jelenleg zajló ukrajnai háborúhoz? Úgy, hogy két vezető is ellátogatott Putyin elnökhöz, méghozzá a francia köztársasági elnök és a német kancellár. Pont ők. Mint az Európai Unió vezető hatalmait képviselők. Mindenesetre annak gondolják magukat, akár a béka, mikor felfújja magát. Minő szerencse, hogy Brüsszelben nem a fasiszta-kommunista ellenzék képviseli hazánkat, amely már hadba vonulna Oroszország ellen, ami ugye a mi Waterloonk lenne.

2022. 02. 25. 18:30
MUSIC-ABBA
Swedish pop group Abba (from L to R) Bjorn Ulvaeus, Agnetha Faltskog, Anni-frid Lyngstad and Benny Andersson, pose during the Eurovision Song Festival, February 9th, 1974, . / AFP PHOTO / SCANPIX SWEDEN / LINDEBORG Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Borítókép: ABBA (Forrás: origo.hu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.