időjárás 4°C Aida , Karolina 2023. február 2.
logo
Nagykoncertet ad a húszéves Szent Efrém Férfikar

Királyok és királynők jelennek meg az új lemezen

Bényei Adrienn
2022.03.02. 19:00 2022.03.04. 10:00
Királyok és királynők jelennek meg az új lemezen

A Liszt-díjas Bubnó Tamás által alapított Szent Efrém Férfikar idén ünnepli fennállásának 20. évfordulóját. Magyarország legnépszerűbb vokális együttese ebből az alaklomból március 12-én este a MOM Kulturális Központban megrendezett két félidős nagykoncerten az elmúlt húsz év legnépszerűbb darabjait adja elő a közönségnek, és új lemezük, a Kings & Queens készülő anyagát is ekkor mutatja be először nagy nyilvánosság előtt.

Az ősszel megjelenő új lemezük, a Kings & Queens tulajdonképpen programzene. A címben szereplő királyok és királynők konkrét és átvitt értelemben is megjelennek a választott darabokban. A „király” nemcsak Bölcs Alfonz és VIII. Henrik által komponált énekekben, hanem Krisztus királyként és mennyei királyként is megjelenik, de a Trónok harca főcímzenéje és az Oroszlánkirály betétdala is feltűnik a műsorban. A „királynő” utal a mennyek királynéjára, Szűz Máriára, akinek tiszteletére számos nyelven énekel a férfikar. Ukrán, román, örmény, ruszin, orosz és gallego portugál nyelven is felcsendül majd egy-egy ima. A lemez címéből fakadóan nem maradhat ki a 20. század egyik legmeghatározóbb angol zenekara sem a koncert műsorából – a Queen egyik utolsó dalát is elénekli majd a Szent Efrém Férfikar.

A koncerten Sztojánovits Andrea, a MOME médiadesign-oktatója különleges VJ vizuális tartalommal egészítik ki a programot.

A Szent Efrém Férfikar 2002-ben alakult meg. Az együttes missziójának tekinti a kultúrák közötti párbeszéd kialakítását, így egyfajta béketeremtő szerepük van a Kelet és a Nyugat között, ugyanakkor nagy hangsúlyt helyeznek az európai kortárs zene új kompozícióinak megszólaltatására és a magyar férfikari hagyomány (Liszt, Bartók, Kodály) ápolására is. A kórus gyakori fellépője Európa legfontosabb zenei központjainak és fesztiváljainak és rendszeres résztvevője a legnagyobb hazai fesztiváloknak (Sziget, Klassz A Parton, Művészetek Völgye, Ördögkatlan) is.

Borítókép: Szent Efrém Férfikar (Fotó: Odpictures Art Studio)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.