időjárás 17°C Medárd 2023. június 8.
logo
Az eddás Zselencz László életrajza fontos mérföldkő

Zsúfolt vonatok, részeg katonák

Szentesi Zöldi László
2022.03.25. 06:10 2022.03.26. 11:12
Zsúfolt vonatok, részeg katonák

Az Edda Művek bakancsos korszakának főszereplői olyan sok mindent elmondtak már örömükről, bánatukról, civódásaikról, muzsikájukról, hogy azt hihetnénk, a lassan fél évszázados történetben alig akad kutatnivaló. Szerencsére Bálint Csaba, aki remek rocktörténeti könyveivel régóta jeles értékteremtő, megkereste Zselencz Lászlót, alias Zsöcit, a zenekar egykori basszusgitárosát. 

A muzsikus emlékezései két szempontból is pótolhatatlanok: egyrészt ott volt, minden látott, mindent tud, másrészt abszolút hiteles karaktere a nyolcvanas évek eleje legnagyobb magyar rockszenzációjának – amit mond, minden bizonnyal igaz és megalapozott.
A Zsöci komoly és alapos tényfeltárás, mondhatnánk hiánypótló munka. Persze nemcsak az Eddáról, hanem a zenész más munkahelyeiről is bőségesen eligazít bennünket, feltárul a P. Box, a Boxer és más zenekarok története. A múltból pedig elemi erővel felmerül a Kádár-korszak. Zsúfolt vonatok, részeg katonák, meg ahogyan a keresztútig minden nap eljutsz és időnk kevés – minden pontosan úgy történt, ahogyan az Edda megénekelte. De ennél is izgalmasabb, ahogyan Zsöci beavat minket az Edda dalainak megírásába, a tagok közös ötletelésébe. Hasznos információkat kapunk arról, hol lappanganak az értékesebb és honnan türemkednek elő a kevésbé értékes darabok.

Az Edda viszontagságos történetében Zsöci talán a leginkább pártatlan résztvevő. Pataky Attila előszavából is kiderül, hogy a basszusgitáros az énekessel kitűnő kapcsolatot ápol, ahogyan az is egyértelmű, hogy sem őt, sem másokat nem kárhoztat a múlt terhesebb közösebb fejezeteiért. 

És erre nincs is semmi szükség. Az Edda Művek sikersztori, Zsöci azt válaszolja a riporter kérdésére, hogy büszkeség tölti el, ha arra gondol, részese lehetett a mítosznak. A zenekar egyre növekvő jelentőségét az eltelt idő hitelesíti, a régi hang- és filmanyagból mára egyértelmű, hogy az erőtől, ötletektől duzzadó miskolci banda valamit nagyon eltalált a hetvenes évek végén, amikor élő klasszikusként járták körbe a Kárpát-medencét. A könyv két apróbb fogyatékosságáról is ejtsünk szót röviden. Jobb lett volna még olvasni ezt a remek memoárt, úgy érezzük, a terjedelmével szűken bánt a szerző. Másfelől túlzottan sok a fotó a könyvben, és ez még akkor is igaz, ha páratlanul egyedi, jórészt ismeretlen anyagról beszélünk. Ezzel együtt a képek olykor agyonnyomják a szöveget, ami életrajznál nem feltétlenül hasznos körülmény.
Bálint Csaba és Zselencz László kitűnő közös műve mérföldkő, hiszen bárki kutatja majd az Eddát, ezt a könyvet aligha kerülheti meg. Alapmunka született. 

Jó olvasni, jó merengeni a régmúlton, és jó érzés átélni egy hiteles ember és nagyszerű zenész életének kalandos fordulatait. Kötelező olvasmány a magyar rockzene híveinek.

Borítókép: Zsöci (Zselencz László) EDDA Művek (Forrás: rockdiszkont.hu)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.