Könyvtári kaland kicsiknek és nagyoknak

Változatos programokkal várja a családokat szombaton Magyarország nemzeti könyvtára, az Országos Széchényi Könyvtár. Az érdeklődők bejárhatják a könyvtárpalota emeleteit, kalandozhatnak a gyerekekkel a sötét raktárakban, kurátori vezetéssel megtekinthetik a Himnusz, a Szózat és a Nemzeti dal kéziratai ihlette és a történetük köré épített kiállítást, működésbe hozhatják az eredeti Landerer és Heckenast-nyomdagépet, amelyen kinyomtathatják a Nemzeti dalt.

Magyar Nemzet
2022. 05. 13. 11:00
null
Forrás: OSZK
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rendezvény apropója egyfelől az, hogy május 14-e a Nemzeti Örökség Intézete által indított Történelmi és nemzeti emlékhelyek napja, másfelől pedig az, hogy május 15. az ENSZ közgyűlése által 1993-ban erre a napra tette a családok nemzetközi napját. 
És, ha már család, természetesen kicsiknek és nagyoknak is kínál programot a könyvtár. A kézműves sarokban a család együtt játszhat az óriás kirakókkal, készíthet könyvjelzőt és hűtőmágnest a könyvtár gyűjteményeiben megtalálható ismert plakátokból, fotókból. 
A legkisebbeknek diafilmeket vetítenek; tapasztalat, hogy az elsötétített térben megjelenő képkockák varázslatként hatnak, a mozgóképen nevelkedő gyerekeket is lekötik – írja a könyvtár közleménye.
A restaurátorok jóvoltából az érdeklődők megnézhetik, hogyan lehet pótolni a papír hiányzó részeit, miként dolgoznak a könyvdoktorok, milyen eszközöket használnak a könyvek lapjainak kiegészítésére. A digitalizáló műhelyen belül a fotósátor és a robotszkenner bemutatója során az érdeklődők megismerhetik az érzékeny, állományvédelmi szempontból kiemelt figyelmet igénylő dokumentumok digitalizálásának lépéseit. A vállalkozó szelleműek egy-egy előkészített dokumentum vagy épp saját rajzuk digitális kópiáját is elkészíthetik.
Minden korosztály számára izgalmas lehet a digitális puzzle, valamint a bejárati szinten látható újragondolt és interaktívvá vált könyvtártörténeti kiállítás. A klasszikus könyvtári enteriőr legfontosabb tárgyairól az üvegfelületen csúsztatható digitális képernyők segítségével kaphatnak információkat az érdeklődők. A művelődéstörténeti leírások és fotók által identitást kapnak a bútorok, könyvtári használati eszközök. 
E tárlattal szemben egy több mint nyolcméteres interaktív érintőképernyőn egyszerre többen is böngészhetik a nemzeti könyvtár történetét – felfedezve a kivételes gyűjtemény számos érdekességét. A képernyőkön rendkívül szemléletes módon, különböző méretű és kialakítású katalógusfiókokat megérintve, mintegy kihúzva azokat jelenik meg a bibliotéka története idővonallal, fotókkal, sajtóhírekkel, anekdotákkal, kiegészítő látványelemekkel.
 

Borítókép: Az érdeklődők kipróbálhatnak egy eredeti Landerer és Heckenast-nyomdagépet (Forrás: OSZK)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.