A Kárpát-medence minden szelete megjelenik Tusványoson

Fiatal muzsikusok népzenei koncertjeivel, tánc- és énektanítással, mesemondással, kézműves-foglalkozással és táncházzal várja a látogatókat a Kriza János Népzenei Sátor Tusványoson. A Hagyományok Háza és az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány által támogatott programokról a népzenei sátor szakmai felelőse, Pál István Szalonna beszélt.

Magyar Nemzet
2022. 07. 19. 14:06
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Kriza János Népzenei Sátor 2018 óta várja Tusnádfürdőn a látogatókat. Pál István Szalonna elmondása szerint néhány barátjával, Krakkó Ákossal és Oláh Zsanettel beszélgetve született meg az ötlete. Mint mondta, a tusványosi forgatagban egy különálló sátrat álmodtak meg a népzenének, a néptáncnak és a népművészetnek.

A megvalósítást a Hagyományok Háza és néhány cég támogatta. Az idei, július 19-től 24-ig tartó programot egy év kihagyás után szervezték töretlen lendülettel és ötletekkel. A kézművességtől a népmesén át a néptánctól a népzenéig, a népdaléneklésig jelenik meg gazdag kínálatuk a palettán.

Pál István Szalonna elmondta, hogy olyan tematikával állította össze a programokat, hogy egy-egy este szóljon a Vajdaságról, Kárpátaljáról, Felvidékről, Erdélyről és az anyaországról, így a Kárpát-medence minden szelete megjelenhet.

A zenekarokat tekintve a prímások azok, akik koncepciónkat végigviszik: olyan zenekarokat hívtam meg, amiknek prímásai az említett vidékeket képviselik. –  tette hozzá.

A tánctanításért Sikentáncz Szilveszter, Berecz István felel, és délutánonként egy mezőségi, magyarpalatkai táncot tanítanak egészen az alapoktól Farkas Zoltán és felesége, Ildikó segítségével. A táborlakók között nagyon sokan vannak, akik kirekesztve érzik magukat az esti táncházi programokon a táncos lábúak között. Hiányosságaikat délutánonként pótolhatják, s a megszerzett tudással már magabiztosan vehetnek részt az esti találkozón.

A sátor beváltotta a reményeket, Tusványos egyik legnépszerűbb helyszíne lett. A területet a Pro Minoritate Alapítvány biztosítja. Mindig telt házzal számolhatnak, az élőzene vonzza a vendégeket, s a gasztronómiai udvar is hamar keresett lett.

Emlékezetes pillanatként emlékszem vissza arra, amikor két esztendeje megénekeltettem az egybegyűlteket, a csárdásoktól a Kossuth-nótákig terjedt a repertoár. Félezer ember kapaszkodott egymásba… egyszóval, felemelő érzés volt.

– foglalta össze a népzenész.

Borítókép: A Kriza János Népzenei Sátorban táncház is várja az érdeklődőket (Forrás: Hagyományok Háza)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.